Kategorie

28.10.2013

Chałka dyniowa (wegańska) + film

Na warsztaty w Zielonym Talerzyku potrzebowałam przepisu wegańskiego na chałkę.  Znalazłam ten i zrobiłam w domu w wersji niewegańskiej.  Zniknęła sama nawet nie wiem kiedy.  Potem okazało się, że na warsztaty nie zdobędziemy jogurtu sojowego, więc zrobiłam wersję numer dwa z mlekiem.  A na warsztatach powstała już wersja prawdziwie wegańska.  Udało nam się też nakręcić filmik z zaplatania chałki.  




Składniki:

  • 7 g drożdży instant
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 600 g mąki
  • 160 ml wody
  • 200 g pure dyniowego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 60 ml oleju
  • 60 ml mleka sojowego

Wykonanie:

Wymieszać drożdże z letnią wodą, przyprawami i 100 g mąki.  Pozostawić na 10 – 20 minut.  Cukier, mleko, sól, olej i pure wymieszać.  Dodać do zaczynu.  Dodawać pozostałą  mąkę i wyrabiać ciasto.  Kiedy będzie już elastyczne uformować kulę.  Przykryć i odstawić na około 2 godziny do wyrastania. 
Wyrośnięte ciasto odgazować.  Podzielić na 4 – 6 równych części.  Z każdej uformować wałek.  Zapleść chałkę i odstawić na pół godziny.  Posmarować chałkę mlekiem.  Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.  Piec przez 40-45 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.