Składniki:
- 7 g drożdży instant
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- 600 g mąki
- 160 ml wody
- 200 g pure dyniowego
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 ½ łyżeczki soli
- 60 ml oleju
- 60 ml mleka sojowego
Wykonanie:
Wymieszać drożdże z letnią wodą, przyprawami i 100 g mąki. Pozostawić na 10 – 20 minut. Cukier, mleko, sól, olej i pure wymieszać. Dodać do zaczynu. Dodawać pozostałą mąkę i wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już elastyczne uformować kulę. Przykryć i odstawić na około 2 godziny do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto odgazować. Podzielić na 4 – 6 równych części. Z każdej uformować wałek. Zapleść chałkę i odstawić na pół godziny. Posmarować chałkę mlekiem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec przez 40-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.