Składniki:
Na Biga Naturale:
- 28 g zakwasu (u mnie żytni, dokarmiony 12 godzin wcześniej)
- 32 g mąki pszennej chlebowej
- 18 g wody
Wykonanie:
Wszystko składniki na bigę wymieszać dokładnie w misce. Przykryć i odstawić na około 8 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
- biga (całość, podzielona na mniejsze kawałki)
- 393 g mąki pszennej chlebowej
- 248 g wody
- 71 g (4 łyżki) miodu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 25 g kakao
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 10g (1 łyżka) soli (u mnie morska)
- 78 g groszków czekoladowych (dałam czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki)
Wykonanie:
Wszystkie
składniki, poza czekoladą, wyrabiać dokładnie przez kilka minut. Kiedy
gluten dobrze się rozwinie, odstawić ciasto aby odpoczęło przez około 5
minut. Dodać czekoladę i wyrobić tylko do chwili, kiedy czekolada
będzie rozprowadzona równomiernie po całym cieście. Przełożyć ciasto do
naoliwionej misy, nakryć i odstawić na 2 godziny.
Podzielić
ciasto na 2 równe części i wstępnie uformować z każdej bochenek.
Odłożyć, aby ciasto odpoczęło przez 20 - 30 minut. Uformować właściwe
bochenki, nakryć i odstawić na 3 godziny. Moje wyrastały na stolnicy,
bez foremek czy koszyka.
Nagrzać
piekarnik do 205 stopni. Przed samym wstawieniem chlebów do
piekarnika, naciąć każdy 2 - 3 razy. Do piekarnika, na spód, wstawić
garnuszek z wrzącą wodą. Wstawić chleby i piec przez 35-40 minut. (ja
moje chleby piekłam na kamieniu i przekładałam ze stolnicy na łopatę.
Nie było to zbyt łatwe zadanie, ale się udało). Można po 20 minutach
obrócić bochenki. Bochenki ostudzić przez godzinę. Podawać ze szklanką
mleka, dżemem, twarogiem, miodem lub owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.