Podejrzane u Kornika, lekko podrasowane. Wspaniałe.
Składniki na 3 słoiczki (każdy 250 ml; u mnie 2 kokilki i 1 słoiczek):
- 3/4 szklanki mrożonych jagód
- 1 1/4 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 1/4 szklanki mleka
- 1 czubata łyżka syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka płatków migdałowych
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
W misce mieszamy płatki owsiane, przyprawy, proszek do pieczenia i sól. Do słoiczków wkładamy jagody i posypujemy je mieszanką płatków, przypraw, soli i proszku.
W drugiej misce mieszamy ciepłe mleko, syrop z agawy, ekstrakt waniliowy. Mieszaninę rozlewamy do słoiczków. Posypujemy płatkami migdałów.
Owsiankę pieczemy 30 minut - powinna podrosnąć, a na wierzchu pojawić się delikatna skorupka.
Podajemy ciepłą.