Kategorie

29.09.2012

Tarta migdałowa z figami i śliwkami

Małgosia pokazała zdjęcie składników.  Wyprosiłam i dostałam przepis zanim pokazał się u niej na blogu.  Jednak koniec końców robiłyśmy razem z Szalo już po oficjalnej publikacji ;)  Troszkę pozmieniałyśmy.  Powiem tylko, że tak dobrego ciasta to ja dawno nie jadłam.  Rewelacja i już.
Zdjęcia robione razem z Szalo oraz przez samą Szalo (przynajmniej to ostatnie).





Spód (źródło):
  • 350 g mąki
  • 130 g cukru
  • 3 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 łyżki śmietany

Wypełnienie:
  • 4 -5 dużych fig (dałam figi i śliwki) – pokrojone w dwunastki lub ósemki
  • 250 g masła w temp. pokojowej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 3 duże jajka w temp. pokojowej
  • drobno utarta skórka z 1 pomarańczy
  • 65 g mąki (przesianej)
  • 300 g zmielonych migdałów
  • dodatkowo łyżka rozpuszczonego masła i odrobina mąki – do przygotowania foremki


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st C (u mnie grzałki góra – dół). Przygotować dużą formę do tarty – wysmarować wnętrze rozpuszczonym masłem i oprószyć równomiernie mąką. Nadmiar mąki usunąć.
Składniki na ciasto ugniatamy, tak aby powstała nam zbita kula. Ciasto możemy włożyć na godzinę lub dwie do lodówki ale nie jest to koniecznie. 
Schłodzone kruche ciasto rozwałkować do średnicy ok. 4-5 cm większej niż średnica formy. Wyłożyć formę ciastem (również ścianki boczne). Odciąć wystające ponad rant naddatki ciasta. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać spód ok. 15 min.
W międzyczasie przygotować wypełnienie tarty.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku, a następnie skórkę z pomarańczy, mąkę i mielone migdały.
Masę migdałową wyłożyć do formy na podpieczony spód – wyrównać szpatułką. Kawałki fig i śliwek rozłożyć na wierzchu, delikatnie wciskając je w masę.
Piec ok. 55 – 60 min. aż masa się zetnie. Patyczek włożony w środek ciasta powinien być suchy.
Wystudzić przed podaniem.


28.09.2012

Curry z dyni i kalafiora

Wspaniałe i już.  Stwierdziła tak Szalo, twierdzę tak ja, spodobało się też mojej koleżance Wioli. Wzorowałam się na przepisie Jamiego z 30 minut w kuchni.



Składniki:
  • 2 cebule
  • 1 dynia piżmowa (ja dałam hokkaido)
  • 1 mały kalafior
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka łyżeczek czerwonej pasty curry (ja dałam 3 i było bardzo łagodne)
  • 400 g ciecierzycy (ja dałam ugotowaną, ale można dać z puszki)
  • oliwa
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w plasterki.  Wrzucamy do garnka i dodajemy odrobię wody i dużo oliwy. Dusimy. Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy miąższ w małą kostkę.  Dodajemy do cebuli.  Kalafior dzielimy na różyczki i dodajemy do garnka.  Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i większość posiekanej natki.  Dolewamy około pół litra wrzątku, pastę curry i ciecierzycę.  Doprawiamy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem.  Mieszamy od czasu do czasu i jeśli jest taka potrzeba, to dolewamy więcej wody.  Gotujemy do miękkości.  Jeśli chcemy, możemy warzywa lekko rozgnieść, aby zagęścić potrawę.  Podajemy posypane resztą natki, z chlebkami chapati lub ryżem basmati.


26.09.2012

Chlebki chapati

Weekend z Szalo.  Wspólne gotowanie, wspólne jedzenie i pogaduchy.  Bardzo lubię.  Chlebki też.  Zresztą nie tylko mi smakowały.  Idealne do domowego hummusu czy curry.  Posmakowały też pewnej 7-latce, która prosiła, aby zrobić jej takie chlebki do domu (bo załapała się już na ostatni).  Przepis z Encyklopedii Chleba Ch. Ingram.




Składniki:
  • 175 g mąki atta (lub pszennej pełnoziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 ml wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • masło ghee lub zwykłe do posmarowania (opcjonalnie)


Wykonanie:

Przesiać mąkę i sól do miski.  Dodać wodę i wymieszać, aż powstanie miękkie ciasto.  Dodać olej, wyrobić, a następnie wyłożyć na posypaną mąką powierzchnię.  Wyrabiać przez 5 - 6 minut. (ja wyrabiałam w robocie)  Włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić na 30 minut.  Wyłożyć na posypaną mąką powierzchnię i podzielić na 6 równych części.  Każdą część uformować w kulę.  Każdą kulę rozpłaszczyć i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 13 cm.  Rozgrzać patelnię o grubym dnie.  Z każdego placka obsypać nadmiar mąki i smażyć na suchej, gorącej patelni 30 - 60 sekund, aż placek lekko zbrązowieje i zaczną pojawiać się białe plamki.  Przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 30 sekund.  Powtórzyć czynność z każdym plackiem.  Usmażone chlebki trzymać w ściereczce, aby były ciepłe.  Można posmarować je roztopionym masłem ghee lub zwykłym.  Podawać na ciepło.

24.09.2012

Gulasz z soczewicą

Bardzo lubimy gulasze. Pomyślałam więc, że trochę odmienię to danie. Zamiast zagęszczać sos mąką, dodałam soczewicę. Efekt był tak dobry, że aż sparzyłam sobie podniebienie podczas próbowania.



Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule (u mnie 1 cukrowa, 1 czerwona)
  • ok. 80 - 100 g czerwonej soczewicy (można dać więcej, aby sos był bardzo gęsty)
  • 2  marchewki
  • sól, pieprz, papryka
  • olej


Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy na kawałki.  Cebule siekamy.  Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy mięso, aż się lekko zrumieni.  Wrzucamy do garnka (ja używałam szybkowaru, dlatego wszystko wylądowała w garnku równocześnie).  Na tej samej patelni smażymy cebulę.  Wrzucamy do mięsa.  Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka.  Dodajemy soczewicę i zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryła mięso  (dałam trochę ponad 1 litr).  Lekko solimy. Gotujemy przez 20 minut, od momentu zagotowania (mowa o szybkowarze, w zwykłym garnku zajmie nam to znacznie dłużej).  Szybkowar otwieramy zgodnie z instrukcją i doprawiamy całość.


21.09.2012

Chleb żytni z orzechami laskowymi

Tak naprawdę ten chleb już pokazywałam.  Wtedy był jednak w wersji oryginalnej.  Teraz zrobiłam z orzechami laskowymi i muszę przyznać, że nie mogłam przestać go jeść.  Z włoskimi był świetny, ale z laskowymi to już mistrzostwo świata.  Przepis mistrza Hamelmana.
Ten bochenek robiłam tydzień temu, a dzisiaj robię powtórkę na nocne pogaduchy z Panią Szalo




Składniki na zaczyn:

  • 275 g mąki żytniej pełnoziarnistej (dałam typ 1850)
  • 230 g wody
  • 1 łyżka i 2 łyżeczki dokarmionego zakwasu żytniego (powinien być dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej)

Składniki na ciasto właściwe:

  • 455 g mąki wysoko glutenowej (dałam pszenną pełnoziarnistą)
  • 185 g mąki żytniej pełnoziarnistej (dałam typ 1850)
  • 395 g wody
  • 15 g soli (1 łyżka)
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • + zaczyn minus 1 łyżka i 2 łyżeczki (dałam cały)
  • 80 g posiekanych orzechów laskowych


Wykonanie:

Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć miskę i odstawić na 14 - 16 godzin w 21 stopniach.  Następnie wymieszać składniki na ciasto właściwe, poza orzechami.  Wyrabiać w robocie na 1 prędkości przez 3 minuty, a potem na 2 prędkości przez 3-4 minuty.  Na tym etapie powinien rozwinąć się umiarkowany gluten.  Dodać orzechy i wymieszać na 1 prędkości tylko do momentu, kiedy równomiernie rozłożą się w cieście.  Pożądana temperatura ciasta to 26-27 stopni.  Przełożyć do miski i odstawić do przefermentowania na 1 godzinę.

Podzielić ciasto na 2 części i z każdej uformować okrągły lub podłużny bochenek.  Ostatnia fermentacja powinna trwać 50-60 minut w temperaturze 26-27 stopni.

Pieczemy z parą w 235-240 stopniach przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 225 stopni i pieczemy kolejne 20-25 minut.




17.09.2012

Europejski Festiwal Smaku

Festiwal odbył się w ubiegły weekend w moim rodzinnym mieście, Lublinie.  Miałam napisać kilka słów, ale niestety czasu brak.  Dlatego tylko mała fotorelacja i zapraszamy za rok, bo było pysznie.










15.09.2012

Serowe muffinki

Wspaniałe połączenie.  Dawno nie robiłam muffinków z jogurtem, ale chyba teraz znowu zacznę.  Przepis z książeczki, którą dostałam od mojej koleżanki Joli.



Składniki:
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 180 - 200 g jogurtu naturalnego
  • 150 g twarogu ( użyłam ricotty)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 g cukru waniliowego


Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Blachę wyłożyć papilotkami.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i kakao.  Jajko, olej oraz jogurt wymieszać i dodać do mąki.  Ponownie wymieszać, ale tylko do połączenia składników (mogą pozostać grudki).  Wyłożyć po łyżce ciasta w każde zagłębienie w blaszce.  Ser utrzeć z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.  Włożyć po łyżce sera na każdą porcję ciasta w zagłębieniach.  Wyłożyć resztę kakaowego ciasta na ser.  Piec około 25 minut.



13.09.2012

Jesienna kruszonka

Jesienne smaki, z kawą z cynamonem idealne na podwieczorek.  W nowym naczynku zakupionym na Europejskim Festiwalu Smaku.




Składniki:
  • 70 g masła
  • 140 g mąki pszennej razowej
  • 50 g cukru brązowego
  • 50 g mieszanki orzechów (dałam migdały, orzechy włoskie i laskowe)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 500 g śliwek
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 - 3 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu



Wykonanie:
Masło i mąkę pszenną wyrobić palcami tak, aby powstała kruszonka.  Dodać cukier, cynamon i orzechy, wymieszać.  Owoce umyć.  Śliwki przepołowić i pozbawić pestek.  Jabłka pokroić na kawałki.  Owoce wymieszać z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.  Włożyć do naczynia żaroodpornego i posypać kruszonką.  Piec w 200 stopniach około 20 - 25 minut.

11.09.2012

Syrop z bzu

Udało mi się znaleźć kolejne owoce bzu.  Mniej niż bym chciała, ale dostatecznie dużo, aby przygotować syrop według przepisu Bei.  Będzie jak znalazł na jesienne przeziębienia, a już teraz też się przydał.




Sok


  • owoce czarnego bzu (dałam 580 g)
  • woda (mniej niż połowa wagi owoców, dałam 240 g)

Owoce umyć, osuszyć, oddzielić od gałązek (dobrze w tym celu spisuje się widelec). Zalać owoce wodą, zagotować i gotować przez kilka minut na dosyć mocnym ogniu, aż owoce zaczną ‘pękać’. Gdy owoce lekko przestygną - przefiltrować sok pozostawiając owoce do powolnego odsączenia, bez ugniatania ich (dobrze jest pozostawić je na kilka godzin).

Syrop

Na każde 500 ml soku dodajemy 400-500 g cukru oraz sok z 1/2  cytryny.
Składniki zagotować, ściągnąć szumowiny a następnie przelać gorący syrop do wyparzonych / wypieczonych suchych butelek i natychmiast szczelnie zamknąć.
Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do 6 miesięcy. Po otwarciu przechowywać w lodówce.



9.09.2012

Dżem z jabłek i czarnego bzu

Bardzo mało mamy bzu w tym roku.  Przynajmniej na wsi.  Dodam, że nie zbierałam kwiatów, więc to nie moja wina ;)  Z tych ilości, które udało mi się zebrać przygotowałam taki oto dżem.  Wzorowałam się na przepisie Komarki, ale polecam Wam też bardzo dokładną lekturę tego wpisu Bei na temat owoców czarnego bzu.



 Składniki (na 3 słoiczki):
  • 1 kg jabłek
  • 300 g owoców czarnego bzu
  • ok. 200 g cukru (w zależności od użytych jabłek)


Wykonanie:
Owoce czarnego bzu myjemy, dusimy w garnku, mieszając, aż puszczą soki.  Następnie przecieramy przez gęste sito.  Dodajemy do przetartych owoców jabłka pokrojone w kawałki (bez skórki).  Dusimy, często mieszając.  Kiedy jabłka już się w większości rozpadną, dodajemy cukier, mieszamy i zagotowujemy.  Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych w piekarniku słoików i zakręcamy wygotowanymi przykrywkami. Słoiki odwracamy do góry nogami na kilkanaście minut.
Dżem ten bardzo szybko gęstnieje ze względu na dużą zawartość pektyn w jabłkach i czarnym bzie.


7.09.2012

Pasztet z ciecierzycy

Przepis znalazłam w Kulinarnym Karnecie Tessy, w kwietniowej Kuchni.  Pasztet jest przepyszny, chociaż mój trochę się rozpadał.  Dlatego dodałam kilka moich uwag, które mam nadzieję sprawią, że pasztet będzie miał bardziej zwartą konsystencję.  Zamiast rozmarynu użyłam mieszanki soli morskiej i rozmarynu, którą dostałam od koleżanki mojej mamy.  Mieszankę widać na zdjęciach i muszę przyznać, że doskonale się tutaj spisała.  Dziękuję bardzo Pani Marto.




  • 70 g pestek ze słonecznika
  • 70 g pestek z dyni
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy (+ do wysmarowania formy)
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki, jadałam suszoną)
  • 200 ml przecieru pomidorowego (NIE koncentratu, tylko passaty)
  • rozmaryn, sól, pieprz, oregano (dałam tymianek)
  • 2 jajka



Wykonanie:
Jeżeli używamy suszonej ciecierzycy, moczymy ją przez noc w wodzie.  Odcedzamy, zalewamy nową wodą i gotujemy do miękkości (40-60 minut).  Pestki prażymy na suchej patelni i grubo miksujemy.  Cebulę, marchew, czosnek i natkę siekamy i podsmażamy na oliwie na złoty kolor.  Dodajemy ugotowaną ciecierzycę, przecier pomidorowy, posiekany rozmaryn, sól i pieprz do smaku.  Dusimy na średnim ogniu 15 minut.  Podduszoną mieszankę mielimy w maszynce do mięsa (ewentualnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków).  Dodajemy pestki i oregano i doprawiamy.  Kiedy już dobrze doprawimy, dodajemy jajka i całość mieszamy.  Powstałą masę przekładamy do posmarowanej oliwą keksówki (robiłam z podwójnej porcji i użyłam takiej, o długości  32 cm).  Pieczemy w 190 stopniach przez 50 minut. 


5.09.2012

Tartaletka z karmelizowanym fenkułem

Robiłam je jeszcze w czerwcu, ale nie miałam czasu przetłumaczyć tekstu.  Z tego wszystkiego, zupełnie zapomniałam, którego przepisu na kruche ciasto użyłam, ani w jakiej ilości.  Możecie jednak użyć Waszego ulubionego, lub ciasta francuskiego, jak w oryginalnym przepisie. A sam farsz jest wspaniały.  



Składniki:
  • 2 średnie bulwy fenkułu, podzielone na ćwiartki i posiekane
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu


Wykonanie:
 Na dużej patelni podsmażamy fenkuł na oliwie, aż zmięknie.  Zmniejszamy ognień na średni i gotujemy, bez przykrycia, przez około 40 minut, aż zmieni kolor na na złoty.  Mieszamy od czasu do czasu.  Dodajemy tymianek, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
Szykujemy kruche ciasto, wykładamy nim foremki i podpiekamy przez chwilę.  Następnie wkładamy farsz do foremek i pieczemy 12-15 minut, aż się zezłoci.


3.09.2012

Muffiny cukiniowe z orzechami

Idealne do szkoły czy pracy. Znalezione tutaj, zmniejszyłam tylko ilość cukru, bo rodzynki czy żurawina i tak dodają słodyczy.



Składniki (na 6 - 8 muffinek):
  • 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g cukru (radzę około 40)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 40 g / 60 ml oleju
  • 180 g startej cukinii
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 25 g żurawiny lub rodzynek


Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, proszek, sól i cynamon.  Dodajemy jajko i olej.  Mieszamy tylko do połączenia składników (mogą zostać grudki).  Dodajemy startą cukinię, orzechy i żurawinę / rodzynki.  Mieszamy.  Ciasto przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka).  Studzimy 5 minut w foremkach, a potem na kratce.



1.09.2012

Muffiny malinowe z makiem


Nie przepadam za makiem w wypiekach, ale zobaczyłam muffinki z makiem i owocami w książce, którą dostałam od mojej koleżanki Joli.  Pomyślałam, że spróbuję.  Nie zrobiłam z przepisu z tamtej książki, a z mojego sprawdzonego od Nigelli.  I nie były złe.  Może się polubimy z makiem?





Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 175 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 90 g oleju
  • 1 jajko
  • 250 g malin
  • 30 g maku




 Wykonanie:

Składniki suche i mokre wymieszać o oddzielnych miseczkach.  Następnie dodać mokre do suchych i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać maliny i delikatnie wymieszać.  Nakładać do foremek muffinkowych.  Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.  Wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.