Przez ponad 2 miesiące moja śniadania wyglądały identycznie - szakszuka. Pomimo tego, że jadłam ją codziennie (naprawdę), nie znudziła mi się. Niestety pomidory smakują już coraz mniej, więc powoli trzeba śniadania urozmaicać. Miska takiej jaglanki doskonale spisze się w jesienne dni.
Kategorie
▼
31.10.2016
28.10.2016
Kokosowa zupa dyniowa
Uwielbiam wszelkie zupy dyniowe. Po pierwsze za ich kolor, po drugie za smak, a po trzecie za łatwość i szybkość wykonania. Wydaje mi się, że te z dodatkiem kokosa lubię najbardziej za ich smak, taki z charakterem, pazurem. Zdecydowanie mają w sobie to coś. Za radą Ani postanowiłam dodatkowo posypać zupę prażonymi płatkami kokosowymi i przyznam, że bardzo mi się to spodobało. Trzeba tylko pamiętać, żeby dobrze je uprażyć.
26.10.2016
Tosty kalafiorowe z jajkiem i awokado
Tosty nietypowe, bo zamiast kromki chleba jest kalafior. Do tego nie są opiekane, a podsmażane. Z "masełkiem" z awokado i sadzonym jajkiem to idealny pomysł na weekendowe leniwe śniadanie. Wprawdzie przygotowanie go zajmuje chwilę, ale zapewniam, że nie będziecie żałować poświęconych minut.
24.10.2016
Chęć na Pięć - 23.10.2016
Rok temu podczas pierwszego biegu z tej serii zrobiłam życiówkę. Wiedziałam, że w tym roku to się nie uda, a nawet nie uda się zbliżyć do tamtego czasu. Zresztą nie o to chodziło. Miałam maleńką nadzieję, że uda mi się utrzymać tempo w okolicach 5:10 i dzięki temu nie przekroczyć 25:59 na finiszu. Taki był plan.
Zdjęcie od Dominika Żurowicz Photography
Zdjęcie od Dominika Żurowicz Photography
22.10.2016
Chili sin carne z cukinią
Chili w wersji z mięsem i bez cieszy się u nas powodzeniem. O ile część męska preferuje wersję mięsną, to ja jednak wolę tę bez mięsa. Micha pełna pożywnego chili i jesień nie jest już straszna. Do tego przepis jest na wielki gar, który wystarczy na kilka dni. Resztki możecie zamrozić lub jeść, jeść i jeść a i tak się nie znudzi.
19.10.2016
Sałatka dyniowa z kozim serem
Mniej więcej o tej porze co roku Bea zapraszała nas na Festiwal Dyni. Niestety od stycznia u Beatki cisza, więc i festiwalu też nie ma. Jednak dynia na działce wyrosła, jak co roku i pojawia się u nas w kuchni, chociaż może nie aż tak często jak to bywało. Dzisiaj zapraszam Was na sałatkę, idealną na kolację.
16.10.2016
Orkiszowy chleb wieloziarnisty
Jak co roku, 16 października na blogach na całym świecie wielkie święto - World Bread Day. Wszystko to dzięki Zorze, która od 2006 organizuje to wydarzenie. Stali czytelnicy wiedzą, że chleb piekę od kilku lat kilka razy w tygodniu. Sporadycznie kupujemy jakiś w piekarni. Dlatego też, nie mogę w tym święcie nie brać udziału. Miałam jednak w tym roku problem z wyborem chleba. Od jakiegoś czasu piekę prawie non stop chleb orkiszowy, ewentualnie TPM. Na szczęście Ptasia natchnęła mnie i powstał ten szybki, banalny wypiek. Chleb doskonale sprawdzi się dla początkujących. Nie ma przy nim pracy, a efekt przerośnie Wasze oczekiwania. Tylko trzymajcie się czasu wyrastania i nie przerażajcie dość płynnym ciastem.
Oryginalny przepis pochodzi jeszcze z ery przedblogowej - z fotoforum, od Komarki. Ja dokonałam modyfikacji jeżeli chodzi o mąki.
Oryginalny przepis pochodzi jeszcze z ery przedblogowej - z fotoforum, od Komarki. Ja dokonałam modyfikacji jeżeli chodzi o mąki.
10.10.2016
Ciężko wrócić do formy
Marcowa kontuzja nauczyła mnie przede wszystkim jednej rzeczy - pokory. Dużej dawki pokory. Był w planach maraton, było złamanie 50 minut w biegu na 10 km i 1000 km w bieżącym roku. A co jest? Jest ciężki powrót do jakiejkolwiek formy, słuchanie własnego ciała, czy aby znowu nie boli i biegi na końcu stawki. Najważniejsze jednak, że można biegać i można znowu robić nowe życiówki. Tak, teraz są te po kontuzji i cieszą tak jak tamte wcześniejsze.
Zdjęcie z Pierwszej Dychy do Maratonu od Dominika Żurowicz Photography
Zdjęcie z Pierwszej Dychy do Maratonu od Dominika Żurowicz Photography