Ten
chleb piekłam jeszcze w sierpniu. Pojechał ze mną na Piknik Smakoszy.
Na pikniku została zjedzona połowa, resztą zajęliśmy się już w domu.
Przepis jest modyfikacją przepisu Hamelman'a, której dokonała Ewelina.
Składniki na zaczyn zakwasowy:
- 70g mąki pszennej razowej
- 70g ciepłej wody
- 1 pełna łyżka zakwasu żytniego
Wykonanie:
Zakwas mieszamy dokładnie z wodą i dodajemy mąkę.
Ponownie mieszamy, przykrywamy folią i zostawiamy na 12h w chłodnym miejscu (20C).
Składniki na ciasto właściwe:
- 350g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
- 150g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 200g ciepłej wody
- cały zaczyn (140g)
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżka gryczanego miodu
Wykonanie:
W
misce robota mieszamy zaczyn, wodę, sól i miód. Dodajemy mąki i
wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste.
Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem w naoliwionej misce na około
4 godziny. Ciasto ma podwoić swoją objętość. W trakcie wyrastanie
ciasto składamy dwa razy.
Wyrośnięte
ciasto uderzamy pięścią, aby odgazować. Formujemy bochenek i
przekładamy do kosza do wyrastania wyłożonego bawełnianą, omączoną
ściereczką. Przykrywamy ściereczką i folią i odstawiamy do ponownego
wyrośnięcia.
Piekarnik
(najlepiej z kamieniem) nagrzewamy do 230 stopni. Wkładamy chleb,
spryskujemy go wodą i pieczemy około 35 - 40 minut. Kiedy chleb zacznie
się rumienić, uchylamy na chwilę drzwi piekarnika, aby wypuścić parę.