Kategorie

28.11.2016

Islandzkie bułki z marcepanem i żurawiną (MÖNDLUSNÚDAR)

Dotychczas tylko raz skusiłam się na udział w "Wypiekaniu na śniadanie".  Niestety w tamtym przepisie był błąd i zniechęciłam się dość skutecznie do wspólnego weekendowego pieczenia.  Kiedy jednak zobaczyłam te drożdżówki, pomyślałam, że muszę dać im szansę.  Nie myliłam się.  Ciasto idealne, miękkie, cudownie współpracujące.  A nadzienie?  Nie da się ukryć, że do żurawiny i do marcepanu mam słabość.  Zapraszam więc na bardzo zimowe, trochę świąteczne drożdżówki.  Przepis z bloga Everyday Flavours, która korzystała z przepisu Lo.


24.11.2016

Sałatka z tuńczyka z fasolą

Bardzo lubimy od czasu do czasu zjeść sałatki z tuńczyka.  Jesienno - zimową porą najczęściej gości u nas wersja z kukurydzą, w lecie zdecydowanie bardziej wolę bardziej warzywne wersje.  Dzisiaj zapraszam na wersję z czerwonym ryżem i fasolą.  Taka sałatka doskonale spisze się na Andrzejkowym stole.



23.11.2016

Druga Dycha do Maratonu - 2016

W ubiegłą niedzielę odbyły się w Lublinie kolejne zawody z serii Dycha do Maratonu.  Trasa była identyczna jak ubiegłorocznej dyszce.  Start w pobliżu, a meta na Arenie Lublin.
Pogoda dopisała tego dnia.  Z samego rana było nawet słońce, które tuż przed biegami z serii "Mam nawyki, mam wyniki" schowało się za chmury.  Na szczęście nie było bardzo zimno.  Jako pierwsza startowała moja córka w biegu na 300 m.  Muszę przyznać, że była waleczna do samego końca.  Finisz rewelacja i ostatecznie przybiegła z czasem 1:11.  Potem czas na zabawy dla dzieci na płycie boiska, jedzenie pysznych babeczek, jabłek, gruszek i bananów.  Organizacja biegów młodzieżowych i cała otoczka temu towarzysząca naprawdę na wysokim poziomie.  Super.  Szczególnie że jeszcze rok temu niewiele się działo w tym temacie.


14.11.2016

Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym

Listopadowa piekarnia u Amber a w niej bułeczki marchewkowe zaproponowane przez Anię.   Bułeczki są niezwykle miękkie i puszyste chociaż zupełnie na takie nie wyglądają.  Niestety użyłam zbyt małych marchewek i w rezultacie musiałam ratować się dolaniem łyżki wody.



12.11.2016

Szarlotka z kruszonką

Dla nas nie ma lepszego ciasta od szarlotki.  Szczególnie od takiej z dużą ilością jabłek.  Dlatego kiedy Ania pokazała swoją, prawie natychmiast zrobiłam ją sama.  Potem odkryłam, że robiłam już bardzo podobną.  Polecam, bo jest wspaniała. 



7.11.2016

Brownie orzechowe - w 2 minuty

Wypatrzyłam u erVegan i wiedziałam, że to taki deser, który będzie ratował w dni kiedy ma się ogromną ochotę na coś słodkiego.  Ponieważ akurat Atinka organizuje Orzechowy Tydzień postanowiłam przygotować brownie orzechowe.   Wyszło idealnie, zbyt idealnie jak na 2 minuty przygotowywania i czekania.



5.11.2016

Kanelbullar - bułeczki cynamonowe

Czytelniczo ten rok to dla mnie rok szwedzkich kryminałów. Skoro szwedzkie kryminały, to wszechobecna kawa i oczywiście bułeczki cynamonowe.  Od czasu do czasu jadł je Wallander z powieści Mankella, ale dopiero w domu Eriki Falck pojawiają się często, bardzo często.  Ponieważ kończę już czytać serię Camilli Läckberg, bułeczki musiałam zrobić.  Tym bardziej, że pogoda idealna do drożdżowych wypieków i filiżanki kawy.  No i książki oczywiście.




3.11.2016

Chili sin carne z dynią

Bez mięsa, za to z dynią.  Muszę przyznać, że pokochałam to danie. Co chwila robię wielki gar, w różnych wersjach.  Była już oryginalna od Scotta Jurka, z dodatkiem cukinii i teraz kolejna.  Dawno temu była też wersją z mięsem.  Takie danie jest idealne na jesień czy zimę.  Zaraz po powrocie do domu można odgrzać porcję i zajadać w kilka minut.  Spokojnie można też zabrać do pracy, podgrzać podczas przerwy i zjeść zamiast kanapki.  Rozgrzeje i nasyci. Zapewniam.  Można też zamrozić kilka porcji na potem. .