Kategorie

31.07.2011

Śliwki, ciasto i sesja

Dzisiaj dużo zdjęć.  Powiem tylko, że jak zaczynałam robić te zdjęcia byłam wykończona.  Kiedy skończyłam, byłam uśmiechnięta i zadowolona.  Dawno tak dobrze się nie bawiłam podczas sesji.  A to dzięki świetnemu pomysłowi mojego męża :)
Ciasto tym razem robione przez moją teściową, z przepisu, który zawitał na blogu już kilka razy, w różnych wersjach owocowych. Dlatego jest już tylko wersja wydruku










30.07.2011

Razowe drożdżówki z serem

To drugie drożdżówki, które pojechały na rowerową wyprawę.  Tym razem robione nie dla syna, który za serowymi nie przepada, a dla dziadka.  W końcu na swoim rowerze musi dźwigać dodatkowo sakwę z ekwipunkiem.  Opierałam się na tym przepisie na drożdżówki Mirabelki.





Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej 270 g mąki pszennej razowej
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
  • 40 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 g białego sera
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego


Do posmarowania: roztrzepane jajko


Wykonanie:

Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąki wymieszane z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.

Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki utrzeć (ja zmiksowałam).

Z ciasta rozwałkować cienki placek.  Rozsmarować na nim farsz i zwinąć w rulon.  Pociąc na około 2 cm plasterki i wyłożyć je na blasze.  Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 10 minut.  Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.


 

28.07.2011

Drożdżówki z brzoskwiniami

Mój syn właśnie pokonuje długą trasę rowerem.  Przez 4 dni mają do przejechania ponad 300 kilometrów.  Na pierwszy dzień wyprawy przygotowałam dla niego drożdżówki z brzoskwiniami.  Mam nadzieję, że dodadzą mu siły. Przepis na ciasto pochodzi stąd.

 

Składniki na 10 sztuk :

* 40 dag mąki (dałam trochę ponad 50)
* 1 szklanka ciepłego mleka
* 1 torebka drożdży instant
* 5 łyżek masła (stopić)
* 1/2 szklanki cukru
* 1 jajko
* szczypta soli
* kilka brzoskwiń (3-4)

Wykonanie:

Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać stopione masło, ciepłe mleko i jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę z ciastem czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 3- 40 minut (musi podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta, o krótszym boku nieco szerszym od ćwiartki brzoskwini. Ćwiartkę brzoskwini kładziemy na środku. Nakrywamy jedną częścią ciasta. Drugą nacinamy i przykrywamy pierwszy kawałek ciasta. Dokładnie sklejamy. Możemy posmarować bułki mlekiem lub jajkiem. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

27.07.2011

Wuzetka

Dzisiaj wpis gościnny.  Ciasto od mojej Mamy. Nie byle jakie ciasto, bo byłą to jedna z lepszych wuzetek jakie jadłam.  Nie wiem skąd Mama ma ten przepis, ale polecam z całego serca.  Mamuś dziękuję za pyszne ciacho i za przepis.  No i polecam się na przyszłość :)
 


Składniki:

Biszkopt:

* 7 jaj,
* 1, szkl maki
* 1,5 szkl cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać nadal, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać pozostałe składniki razem przesiane przez sito, wymieszać. Ja pozwalam sobie lekko zmiksować, bo ciężko jest wymieszać mąkę z pianą. Po ostygnięciu przekroić na pół, nawilżyć. Najprościej np. sokiem z grapefruita.



Masa:

* 1 l śmietany 30%
* 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ½ szkl wody,
* ½ soku z cytryny
* 4 cukry waniliowe lub 65 g domowego cukru waniliowego


Dodatkowo:

* kakao
* ew. bita śmietana do dekoracji

Wykonanie:

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowy, ubijając dodawać sok z cytryny a na koniec ostudzoną żelatynę. Masę podzielić na pół, udekorować ciasto w środku i na górze, posypać kakao. Można udekorować bitą śmietaną.



25.07.2011

Imbirowa zupa dyniowa

W zamrażalniku ostatni woreczek dyni, a w telewizji program MasterChef i zupa dyniowa z imbirem.  Nie zapamiętałam dokładnie przepisu, więc postanowiłam go poszukać na ich stronie.  I co?  Odnaleźć nie mogłam, przynajmniej nie na tę zupę dokładnie.  Był na inną, więc się troszkę na nim wzorowałam.

 

Składniki:

* 1 kg dyni
* 1 cebula cukrowa
* 3 cm kawałek imbiru (lub mniejszy)
* 1/2 litra mleka (może być więcej)
* sól, pieprz, cukier
* masło



Wykonanie:

Dynie pokroić w kostkę (moja była zamrożona w kostkach). Dynię wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody i gotujemy, aż się rozmrozi i lekko rozpadnie (lub tylko rozpadnie, jeśli używamy świeżej). Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy cebulę pokrojoną w talarki. Uduszoną cebulę dodajemy do dyni, ścieramy na drobnej tarce imbir i dalej gotujemy. Kiedy dynia jest już ugotowana miksujemy całość blenderem. Dolewamy stopniowo mleko, podgrzewamy dalej i doprawiamy do smaku. Jeżeli zupa jest dla nas zbyt ostra dolewamy więcej mleka. Podajemy z listkami mięty.

23.07.2011

Chlebek bananowo-orzechowy

Syn znowu jechał na długą wycieczkę rowerową, więc trzeba było przygotować prowiant.  Tym razem postanowiłam zamiast drożdżówek czy muffinek, przygotować ciasto z bananów, które leżały na parapecie.  Zmodyfikowałam przepis na chlebek dyniowy i powstał przepyszny chlebek bananowy. W sam raz na wycieczkę.

 

Składniki:

* 275 g bananów (bez skórki, czyli 2 - 3 banany)
* 50 g drobnego cukru
* 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
* 50 g oleju
* 3 jajka, lekko ubite
* 350 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki soli
* 75 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Natłuścić i wyłożyć papierem formę keksówkę o wymiarach 21,5 x 11 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Banany rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać cukier, gałkę, olej i jajka i dobrze wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać i zrobić wgłębienie w środku. Dodać mieszaninę bananową i mieszać aż ciasto będzie gładkie (ja nie mieszałam zbyt dokładnie, bo ciasto przypominało mi ciasto muffinowe, a to mieszamy tylko do połączenia składników). Dodać orzechy i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec przez około 1 godzinę, aż się zezłoci i zacznie odstawać od brzegów foremki. Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.


22.07.2011

Kurczak w sosie z suszonych pomidorów

Zobaczyłam go u  Wiosenki .  Początkowo nie miałam go w najbliższych planach, ale awaria piekarnika znacznie przyspieszyła realizację tego przepisu.  Muszę przyznać, że bardzo się z tego cieszę.  Mąż powiedział: Wiesz, chyba wolę takiego kurczaka od pieczonego.




Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 szklanki bulionu
  • pół szklanki śmietany
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Udka podsmażyć na rumiano z każdej strony. Dodać cebulę, czosnek i pokrojone suszone pomidory i chwilę smażyć.Wlać bulion i dusić aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia wlać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

21.07.2011

Muffinki jagodowo-porzeczkowe

Muffinki w wersji marmurkowej, a do tego z owocami.  U mnie jagody i porzeczki, ale spokojnie mogą być same porzeczki lub same jagody.




Składniki:

* 250 g mąki
* 1 łyżka kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* ½ łyżeczki sody oczyszczonej
* 150g cukru
* 250ml mleka
* 90ml oleju roślinnego
* 1 duże jajko
* 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
* 50 g porzeczek i jagód

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki (oprócz kakao) do miski, wymieszać. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski i wymieszać. Zmieszać wszystko razem (niezbyt dokładnie). Odłożyć kilka łyżek ciasta do drugiej miski, dodać kakao i ponownie wymieszać. Do białej części ciasta dodać owoce i lekko wymieszać i przełożyć do foremek. Na wierzch kłaść po odrobinie ciemnego ciasta i zamieszać szpikulcem, tak aby powstały wzorki. Piec przez około 25 minut.

19.07.2011

Makaronowa sałatka z grillowaną cukinią

Sałataki na zimno doskonale się sprawdzają jako letni obiad.  Tym bardziej, że można je spakować do pudełka  i zjeść ze smakiem nad wodą, lub w pracy.



 
Składniki:

* makaron (u mnie kolanka)
* pierś z kurczaka
* cukinia
* rukola
* roszponka
* zioła prowansalskie
* oliwa


Wykonanie:


Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą i studzimy. Cukinię kroimy w 1 cm paski, delikatnie spryskujemy oliwą i obsypujemy ziołami. Grillujemy (ja na patelni grillowej) z każdej strony, aż cukinia będzie miękka. Zdejmujemy z patelni i po ostudzeniu kroimy w dużą kostkę. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem i grillujemy. Sałatę myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki mieszamy i ewentualnie delikatnie skrapiamy oliwą.

18.07.2011

Koktajl jagodowo-nektarynkowy

Nie miałam w planach pokazywać go na blogu, tym bardziej, że podobna wersja już się tu pojawiła w zeszłym roku.  Jednak po zachwytach dzieci podczas śniadania, zmieniłam zdanie.



Składniki:

* garść jagód
* 1 nektarynka
* miód/cukier
* 2 szklanki mleka
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Wykonanie:

Jagody delikatnie przepłukać, nektarynkę umyć i pokroić na kawałki. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki (oprócz miodu), miksujemy i dosładzamy do smaku.

16.07.2011

Kruszonka jagodowo-morelowa

Przeglądałam stare wydanie magazynu "Sól i Pieprz".  A tam cudowna kruszonka z nektarynkami.  Mnie na kruszonki namawiać nie trzeba, ale nie miałam połowy składników.  Pomyślałam jednak, że mogę wykorzystać to co właśnie mam pod ręką, a tę z gazety zrobię następnym razem.  Moja werjsa zniknęła w jedno popołudnie i byli tacy, co się martwili, że nie starczy dla nich dokładki.




Składniki:
  • 5 moreli
  • 5 nektarynek
  • 1 szklanka jagód
  •  2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru trzcinowego

  • kawałek masła

Na kruszonkę:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 40 g cukru trzcinowego


Wykonanie:
Nektarynki i morele naciąć, zalać wrzątkiem a następnie zimną wodą.  Zdjąć skórkę.  Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.  Włożyć do niego pokrojone nektarynki i morele, dodać jagody, cukier i mąkę ziemniaczaną.  Wymieszać.  Przygotować kruszonkę.  Masło i mąkę wymieszać palcami, aby powstały grudki.  Dodać cukier i szybko wymieszać.  Kruszonkę wysyoać na owoce.  Piec około 25 minut w 200 stopniach.

14.07.2011

Pierogi jagodowe

Taką obfitość jagód trzeba dobrze wykorzystać.  A co to znaczy dobrze?  Oczywiście w pierogach.  Bo czy może być coś lepszego na letni obiad?



 

Składniki na ciasto:

* 2 szklanki mąki 
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka masła lub oleju
* 1 jajko (roztrzepane)
* około 1 szklanki ciepłej wody


Składniki na farsz:

* 1 szklanka jagód
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Dodatkowo:

* śmietana / jogurt naturalny
* cukier
* cukier waniliowy


Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Jagody delikatnie opłukać, osuszyć i obsypać mąką ziemniaczaną. Wymieszać delikatnie tak, aby mąka pokryła wszystkie jagody. Ciasto odkrawać po kawałku i rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżeczce jagód i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, aż pierogi wypłyną.

Pierogi podajemy polane śmietaną wymieszaną z cukrem i cukrem waniliowym (można dać więcej cukru, ponieważ nie dodawaliśmy cukru do jagód).

13.07.2011

Sexy Swedish Buns

W tym tygodniu zebrałam 3 litry jagód.  Częśc zamroziłam, ale większość wykorzystaliśmy na bieżąco.  Na pierwszy rzut poszły bułeczki Jamiego Olivera, które pokazywało już kilka osób np Liska, a ostatnio Spencer.  Muszę przyznać, że Spencer miał rację pisząc o brudnej robocie, ale o satysfakcji również.  Są cudowne, mocno kardamonowe.  Mój synek pokochał je od pierwszego kęsa. Jeszcze tylko dwie uwagi:
 - Zapomniałam do ciasta dodać masła, ale o dziwo się udały
 - Jamie podaje, że to przepis na 8 sztuk.  Ja, za radą Spencera, zrobiłam 10, a i tak wyszły spore.  (p.s. zajrzyjcie za sam koniec wpisu)



Składniki:

* 7 g drożdży instant
* 375 ml ciepłego mleka
* 1 łyżeczka mielonego kardamonu
* 2 duże jajka
* szczypta soli
* 200 g cukru pudru
* 50 g topionego masła (zapomniałam)
* 800 g mąki pszennej


* 15 g masła
* 75 g brązowego cukru

Nadzienie:

* 400 g jagód
* 75 g cukru pudru

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w mleku. Odstawić.
Jajka ubić z solą w misce, dodać kardamon, cukier, masło, 500 g mąki i drożdże. Ubijać aż wszystko zacznie przypominać gęstą, klejącą masę. Dodać resztę mąki. Przełożyć ciasto na stolnicę i zagnieść ciasto. Będzie gładkie i lśniące. Przykryć je miską i odstawić na 1 h do wyrastania.

Jagody połączyć z cukrem w misce i lekko je rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem, położyć na nim kilka kawałków masła i posypać połową brązowego cukru.

Ciasto rozciągnąć dłońmi na prostokąt nieco większy niż kartka A4. Na nim ułożyć połowę jagód (bez soku) i złożyć ciasto na trzy (najpierw jeden, potem drugi brzeg do środka). Potem delikatnie ugniatać ciasto, by równomiernie rozprowadzić w nim jagody.

Ciasto podzielić na 8 (10) części. Każdą część rozciągnąć na długi prostokąt następnie zwinąć krótszym brzegiem do środka.
Bułki ułożyć na blasze, zostawiając między nimi odstępy, by swobodnie rosły. Resztę jagód (bez soku) wsypać na bułki i delikatnie wcisnąć owoce w ciasto. Polać odrobiną jagodowego sosu, posypać resztą brązowego cukru.
Odstawić do wyrastania na 20 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić bułki i piec ok. 25-35 minut - powinny być rumiane i chrupiące.
Podawać gorące :)


9.07.2011

Francuskie bułeczki z dołeczkiem

Pieczywo nie gości często na blogu, ale w domu wręcz przeciwnie.  Piekę w tygodniu 4 chleby z tego przepisu.  Mój syn marzy jednak o bułeczkach, zwykłych białych, a nie ciemnych.  Pomyślałam, że mogę w końcu mu je upiec.  Wykorzystałąm przepis z Encyklopedii chleba Ch. Ingram.  "Bułeczki są idealne" - to słowa mojego męża.  Znawcy zauważą jednak bąble pod powierzchnią :)



Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru drobnego
  • 15 g drożdży
  • 120 ml letniego mleka
  • 175 ml letniej wody (lub mniej)

  
Wykonanie:

 
Przesiać mąkę z solą do dużej miski, dodać cukier i zrobić na środku wgłębienie.  Drożdże rozrobić w mleku i wlać do wgłębienia.  Posypać odrobiną mąki i odstawić na kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie bąblować.  Stopniowo dodawać wodę i mieszać, aż powstanie wilgotne, miękkie ciasto.  Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez 8-10 minut (ja wyrabiałam w robocie), aż ciasto będzie elastyczne.  Włożyć do lekko naoliwionej miski i przykryć.  Odstawić na około 1 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.   Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony blat, odgazować i odstawić na 5 minut (pod przykryciem).  Podzielić ciasto na 10 równych części i z każdej uformować bułkę.  Ułożyć na blachę, przykryć i odstawić na 30 minut.  Naoliwić grzbiet dłoni i na każdej bułce zrobić głębokie wgłębienie.  Przykryć ponownie i odstawić na 5 - 10 minut.  W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni.  Nalać 250 ml do naczynia, wstawić je na spód piekarnika i włożyć blachę z bułkami.  Piec 15 minut, aż się zrumienią.




8.07.2011

Jogurtowy deser z jagodami

Kupiłam sobie nowe foremki do galaretek.  Wyglądały prześlicznie.  Funkcjonalność nieco gorsza, ale co tam, ważne, że deser smakował.  Szkoda tylko, że porcja taka mała.



Składniki (na 4 porcje po ok. 100 ml):

* 100 g jagód
* 300 g jogurtu naturalnego
* 3 łyżki cukru (lub więcej, w zależności od preferencji)
* 4 łyżeczki żelatyny
* kilka łyżek jagód do dekoracji i jogurtu (opcjonalnie)



Wykonanie:

Jagody płuczemy i miksujemy z 1 łyżką cukru. 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy odrobiną zimnej wody i czekamy aż napęcznieje. Następnie dodajemy 1 - 2 łyżeczki wrzątku i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Przestudzoną żelatynę dodajemy do zmiksowanych jagód. Rozlewamy po równo do 4 naczynek i wstawiamy do lodówki do stężenia.

W międzyczasie jogurt (w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie po dodaniu żelatyny zrobią się nam kluchy) dosładzamy do smaku. 3 łyżeczki żelatyny zalewamy odrobiną zimnej wody i czekamy aż napęcznieje. Następnie dodajemy 2 -3 łyżeczki wrzątku i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Przestudzoną żelatynę dodajemy do jogurtu i mieszamy. Odstawiamy aż jogurt zacznie tężeć. Możemy dodać do środka trochę całych jagód. Tężejący jogurt wylewamy na zastygłą masę jagodową. Foremki wstawiamy do lodówki, aż masa całkiem stężeje. Zastygnięty deser wykładamy na talerzyki (najlepiej na chwilę włożyć foremki do wrzątku). Deser możemy udekorować jagodami.

7.07.2011

Powidła jagodowe

Idealne, a do tego banalne w przygotowaniu.  Pamiętajcie tylko, że powidła troszkę zgęstnieją po wystygnięciu.  Przepis to moja niewielka modyfikacja przepisu Asi. Z tej ilości wychodzi jeden mały słoiczek.



 

Składniki:

* 300 g jagód
* 1 łyżka wody
* 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu ( lub 1 - 2 ziarenka)
* 100 g cukru 

Wykonanie:

Jagody przebrać i włożyć do rondelka, wlać 1 łyżkę wody, dodać kardamon i na bardzo małym ogniu mieszając podgrzewać. Gdy jagody puszczą sok, pogotować je jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu, a następnie wsypać cukier. Gotować mieszając przez około 10 minut lub do czasu aż powidła będą odpowiednio gęste. Słoik wyparzyć (np. w stopniowo rozgrzewanym piekarniku lub w gorącej wodzie). Do wyparzonego i suchego słoika włożyć powidła, zakręcić czystą pokrywką i odwrócić do góry dnem. Ostudzić, a następnego dnia słoik odwrócić i odstawić w chłodne miejsce.