Kategorie

25.06.2013

Kawa mrożona

Gdzieś w sieci znalazłam zdjęcie kawowych kostek.  Ponieważ akurat był upały, od razu je przygotowałam.  W weekend bardzo spontaniczny wyjazd nad jezioro.  Mąż wyjąć termos i zapytał, czy robimy kawę.  Pomyślałam, że jest zbyt gorąco na tę prawdziwą, ale na mrożoną w sam raz.  Wrzuciłam kostki do termosu, zalałam zimnym mlekiem, dodałam odrobinkę cukru (bo mąż tak lubi) i już.  Nad jeziorem okazało się, że kawa jest fantastyczna.  Chyba najlepsza jaką kiedykolwiek piliśmy.





Składniki:
  • dobre espresso
  • mleko
  • cukier (opcjonalnie)

Wykonanie:
Zaparzoną, ostudzoną kawę przelewamy do foremek na lód.  Wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki.   Kostki kawowe wrzucamy do termosu (ilość w zależności od upodobań, ale zbyt mało skutkuje napojem mlecznym z kawowym posmakiem) i zalewamy zimnym mlekiem.  Dodajemy drobinę cukru (opcjonalnie) i mieszamy.  Pakujemy do kosza i piknikowego i w drogę.  Przed samym nalaniem warto jeszcze raz dobrze wstrząsnąć termosem.



24.06.2013

Tarta truskawkowa

Szkoda mi było zostawić 80 ml kremówki, więc dałam wszystko.  No i popsułam.  To znaczy tylko wygląd, bo smak wyśmienity.  Zniknęła w tempie błyskawicznym, więc chyba powtórzę jeszcze w innym konfiguracjach owocowych, z odpowiednią ilością kremu.  Tak, aby nie zatopić owoców.  Przepis na podstawie Kuchni w Zieleni i White Plate  (podaję z odpowiednią ilością kremu).




Składniki:
Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 żółtko

Na krem:
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 300 g truskawek

Wykonanie:
Przesianą mąkę mieszamy z cukrem.  Dodajemy pokrojone masło i wyrabiamy palcami.  Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy.  Ciastem wykładamy formę do tarty i nakłuwamy ciasto widelcem.  Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groszek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut.  Wyjmujemy i zdejmujemy papier i groszek.
Przygotowujemy nadzienie.  Wszystkie składniki poza owocami miksujemy, aż masa będzie gładka.    Na podpieczone ciasto wykładamy umyte i osuszone owoce.  Zalewamy masą i pieczemy przez około 30 minut, aż krem się zetnie.

23.06.2013

Frużelina truskawkowa

Frużelinę uwielbiamy na domowych gofrach, ale tak naprawdę można nią też polać placuszki czy zjeść z kromką chleba.  W końcu nie różni się zbyt wiele od dżemu.  Do tej pory pokazywałam na blogu wersję wiśniową i jagodową, teraz więc czas na truskawkową.




Składniki:
  • 2 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • 10 g pektyny
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:
Umyte i odszypułkowane truskawki zasypujemy cukrem wymieszanym z pektyną.  Odstawiamy na kilkanaście minut, aż puszczą sok.  Dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy cały czas mieszając.  Od momentu kiedy owoce się zagotują gotujemy je przez około 5-10 minut.  Przekładamy do gorących słoików i odstawiamy do góry dnem na kilka minut.


22.06.2013

Truskawkowy sernik na zimno

Wersja jagodowa podbiła nasze serca rok temu.  Teraz podbija je wersja truskawkowa. Tłumaczę sobie, że to takie zdrowe ciasto, no może bez warstwy wierzchniej.  Zresztą kto by się przejmował tą odrobiną śmietany, no kto? Sernik idealny na te upały, ale sprawdzi się też przy innej pogodzie.




Składniki:
  • 750 g półtłustego twarogu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 500 g truskawek

Na wierzch:
  • ok. 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • kilka truskawek do przybrania

Wykonanie:
Twaróg zmielić.  Truskawki zmiksować. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody.  Lekko przestudzić. Do przestudzonej żelatyny dodać odrobinę zmiksowanych truskawek i wymieszać.  Tak zahartowaną żelatynę dodać do reszty truskawek, wymieszać i dodać do masy serowej.  Dokładnie wymieszać (ja zmiksowałam blenderem).  Formę o średnicy 20 cm (skorzystałam z salaterki) wyłożyć folią.  Włożyć serową masę i włożyć do lodówki do stężenia ( u mnie stało przez noc).  Zastygnięty sernik wyjąc na talerz.  Kremówkę ubić z cukrem.  Wyłożyć na sernik.  Udekorować umytymi truskawkami.


21.06.2013

Kruszonka truskawkowa z rabarbarem

Uwielbiamy kruszonki i już.  Ktoś, kto tu częściej zagląda zapewne to zauważył.  Chociaż w tym sezonie ta pojawia się jako pierwsza.  Połączenie rabarbaru i truskawek jest idealne, przynajmniej dla mnie.  Mój syn jednak zjadł wszystko poza rabarbarem :)




Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 300 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego


Na kruszonkę:
  • 70 g masła
  • 140 g mąki pszennej razowej
  • 50 g cukru brązowego
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych

Wykonanie:
Owoce myjemy.  Truskawki odszypułkowujemy i kroimy na połówki. Rabarbar kroimy wzdłuż na pół, a potem na 0,5 cm kawałki.  Owoce przekładamy do naczynia do zapiekania, mieszamy razem z mąką i cukrem.
Masło i mąkę wyrabiamy palcami tak, aby powstała kruszonka.  Dodajemy cukier i orzechy i mieszamy.  Kruszonkę wysypujemy na przygotowane owoce.  Całość pieczemy w 200 stopniach przez około 20 - 25 minut.



20.06.2013

Ekspresowy dżem truskawkowy

Truskawki w super cenie, więc trzeba się zabrać za przetwory.  Dżem truskawkowy to ten, który znika z piwnicy jako pierwszy.  Absolutny faworyt.  Najlepszy bez udziwnień z samych truskawek i już.  Ponieważ na dworze upały, nie mam siły na długie stanie przy kuchence, więc dżem ekspresowy z roślinną pektyną.




Składniki:
  • 2 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • 10 g pektyny
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
Słoiki i przykrywki myjemy.  Słoiki wstawiamy do piekarnika i "pieczemy" w 100 stopniach przez cały czas kiedy robimy dżem.  Przykrywki zalewamy w garnku wodą i gotujemy.
Połowę truskawek (umytych i odszypułkowanych) przekładamy do rondla.  Miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. 2 szklanki cukru mieszamy z pektyną.  Dodajemy do truskawek i mieszamy cały czas podgrzewając.  Kiedy owoce się zagotują dodajemy pozostałe owoce (ja dodaję je pokrojona na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości truskawek).  Gotujemy przez około 10 minut cały czas mieszając. 
Gorący dżem przekładamy do gorących słoików i zakręcamy osuszonymi nakrętkami.  Stawiamy do góry dnem na 5 - 10 minut.  Następnie odstawiamy normalnie, do ostygnięcia.


19.06.2013

Muffiny z truskawką

W kilku miejscach widziałam zdjęcia przekrojonych muffinek z truskawką w środku.  Ten widok nie dawał mi spokoju.  Kiedy przez wyjazdem na weekend zostało mi kilka truskawek (niestety truskawek gigantów), pomyślałam, że szybko wypróbuję ten pomysł.  Jedyną wadą moich muffinek były zbyt duże truskawki.  Nie mogłam wsadzić do środka po jednej całej truskawce, a musiałam przekroić je na pół lub nawet ćwiartki.  Mimo to, muf finki smakowały, a truskawkowa niespodzianka w środku jest bardzo przyjemna.





Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 12-14  truskawek
  • 90 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko

Wykonanie:
Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy w jednej misce.  W drugiej łączymy mleko, olej i jajko.  Łączymy zawartość obu misek tylko do połączenia składników.  Ciasto przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Do każdego otworu wkładamy po jednej truskawce.  Pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut, aż do suchego patyczka (sprawdzamy ciasto, a nie truskawkę).



18.06.2013

3 bit truskawkowy

Kiedy moja teściowa zaczęła przygotowywać to ciasto podrzuciłam pomysł dodania truskawek.  W końcu sezon to sezon, a połączenie masy budyniowej, kremówki, czekolady i truskawek musi smakować.  Okazało się, że nie dość, że smakuje wspaniale, to jeszcze świetnie wygląda.  W sam raz na ciepłe dni.




Składniki (na blachę 20x30 cm lub podobną):
  • 6 małych opakowań petitków lub 1-2 duże
  • masa krówkowa 500 ml
  • masa karpatkowa ( 1 budyń śmietankowy i 1,5 szklanki mleka, ½ szklanki cukru, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej i 1 płaska łyżka mąki pszennej )
  • 1 margaryna lub masło
  • ½ litra śmietany kremówki 36 %
  • kilkanaście truskawek
  • gorzka czekolada



Wykonanie:
Prostokątną blachę wyłożyć folią aluminiową.  Na dnie wyłożyć jedną warstwę herbatników, na ciasteczkach rozsmarować masę krówkową.  Na masie wyłożyć drugą warstwę herbatników.  Przygotować masę karpatkową:  proszek budyniowy mieszamy z mąkami i mieszamy z około 0.5 szklanki zimnego mleka. Zagotować resztę mleka i jak będzie się już prawie gotować dodać cukier.  Następnie wlać rozmieszany proszek budyniowy i zagotować mieszając. Przestudzić.  Utrzeć margarynę/masło i dodawać po 1 łyżce budyniu cały czas ucierając.  Gotową masę karpatkową wyłożyć na herbatniki.  Przykryć kolejną warstwą ciasteczek.  Ubić śmietanę.  Ubitą śmietanę wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników. Ułożyć połówki truskawek. Posypać utartą gorzką czekoladą.  Schłodzić.

17.06.2013

Muffiny truskawkowe z czekoladą

Te muffinki przygotowałam dla mojej koleżanki na jej urodziny.  Niby zwykły muffinowy przepis, ale połączenie czekolady i truskawek to jest to.  Moje dzieci zapałały wielką miłością do tych babeczek.  Zresztą nie dziwię się im wcale.




Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 100 g  truskawek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 90 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko

Wykonanie:
Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy w jednej misce.  W drugiej łączymy mleko, olej i jajko.  Czekoladę siekamy, truskawki kroimy na mniejsze kawałki.  Łączymy zawartość obu misek tylko do połączenia składników.  Dodajemy truskawki i czekoladę. Delikatnie mieszamy.  Ciasto przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut, aż do suchego patyczka.

15.06.2013

Pieczona pierś indyka

Niezwykle szybki i aromatyczny obiad.  Tak przyrządzona pierś indycza pozostaje wilgotna i smakuje absolutnie wszystkim, a zapach jaki roztacza się podczas pieczenia jest zniewalający. Przepis podejrzałam na blogu I wash you dry.




Składniki:
  • 1 mała pierś z indyka
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • pół główki czosnku
  • pół cytryny
  • 1 -2 łyżki masła
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Pierś myjemy i osuszamy.  Smarujemy masłem i wkładamy do brytfanki.  Posypujemy obficie solą i pieprzem i oblewamy winem.  Wyciskamy sok z cytryny i dodajmy rozgnieciony czosnek (nie obieramy go).  Na wierzch kładziemy kilka gałązek tymianku.  Pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut.  Po upieczeniu pozwalamy mięsu odpocząć przez kilka minut zanim je pokroimy.


14.06.2013

Stir fry z kurczaka i truskawek

Tym razem truskawki w wersji wytrawnej.  Miałam straszną ochotę spróbować jak smakują.  Przeszukałam różne blogi i strony i znalazłam takie danie.  Jak efekt?  Smak dość ciekawy, intrygujący.  Jednak nie wiem czy chciałabym jeść takie obiady na co dzień.




Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka

Marynata:
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
  • 1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Dodatkowo:
  • ok. 15 truskawek
  • 60 ml wody
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku

Wykonanie:
Kurczaka pokroić na kawałki.  Składniki marynaty połączyć i włożyć do niej kurczaka.  Odstawić na minimum 15 minut.
W małej misce połączyć 60 ml wody, soki i cukier.  W drugiej rozpuścić mąkę w 2 łyżeczkach wody.  Odstawić.

Rozgrzać wok.  Dodać 2 łyżki oleju i rozgrzać.  Dodać połowę czosnku i imbiru.  Podsmażyć przez kilka sekund.  Dodać kurczaka.  Pozwolić mu lekko zbrązowieć przez pół minuty, a następnie smażyć, aż kurczak będzie dobrze usmażony.  Wyjąć mięso z woka i położyć na ręczniku papierowym.
Rozgrzać łyżkę oleju.  Dodać pozostały czosnek i imbir.  Chwilę podsmażyć.  Dodać truskawki.  Smażyć przez pół minuty.  Przygotowany wcześniej sos (zawartość 2 misek) wymieszać i wlać do woka.  Mieszać, aż zgęstnieje.  Kiedy będzie już wystarczająco gęsty dodać odłożone mięso.  Smażyć przez minutę, aż składniki się połączą.  Podawać natychmiast.

13.06.2013

Ciasto truskawkowe (strawberry bread)

Bernika pokazała niedawno ciasto z bloga Smitten Kitchen.  Ponieważ od dawna miałam w planach chlebek truskawkowy, postanowiłam, że  to będzie właśnie ten. Ciasto jest fantastyczne i na ciepło i następnego dnia.  Jeszcze kolejnego też, jeśli oczywiście coś Wam zostanie.




Składniki:
  • 3/4 szklanki (250 ml) brązowego cukru
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka rumu
  • 1 1/4 szklanki (250 ml) maki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml pokrojonych truskawek

Wykonanie:
Cukier, mąkę, sodę i sól wymieszać w jednej misce.  W drugiej połączyć olej, jajko, rum, wanilię i jogurt.  Dodać do suchych składników i wymieszać tylko do połączenia składników.  Dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać.  Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 24 cm) i piec w 180 stopniach około 50 - 60 minut, aż do suchego patyczka.


12.06.2013

Muffinki truskawkowe

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość truskawek.  Zresztą czy można ich mieć dość?  Sezon jak dla mnie jest zbyt krótki, a mrożone to już nie to samo.  Muffinki lubię nie tylko za ich smak, ale też za szybkość przygotowania.  Przepis na te konkretne to zmodyfikowany przepis z książeczki "Babeczki słodkie i pikantne" wyd. Weltbild.




Składniki:
  • 260 g mąki pszennej
  • 150 g cukru 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli / salt
  • 200 g truskawek
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju
  • 250 ml jogurtu


Wykonanie:
Mąkę, proszek, sodę, cukier i sól wymieszać w jednej misce.  Jajko, olej i jogurt w drugiej.  Połączyć składniki obu misek.  Truskawki pokroić na kawałki i delikatnie wmieszać do ciasta.  Ciasto wyłożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach.

11.06.2013

Bułeczki truskawkowe

Kolejne scones, chociaż tym razem zupełnie inne. Wersja bardziej deserowa niż śniadaniowa, ale za to jaka dobra.  Nie dałam do ciasta truskawek, tak jak to było w oryginalnym przepisie i myślę, że to był dobry pomysł.  Co do lukru też mam mieszane uczucia.  Ja wolałam wersję bez, ale mój mąż i dzieci stwierdzili, że lukier jest w porządku.




Składniki:
  • ok 100 ml zmiksowanych truskawek ( pół szklanki całych)
  • ¼ szklanki (250 ml) cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kremówki
  • 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zmiksowane truskawki, kremówkę  i cukier zmiksować blenderem na gładką masę.  Odstawić.
Mąkę, sól i proszek przesiać do miski.  Dodać masło i wyrobić palcami tak, aby powstały okruszki. Do zmiksowanych truskawek dodać jajko i wanilię.  Wymieszać.  Masę przelać do mąki i wymieszać widelcem, tylko do połączenia składników.  Ciasto przełożyć na blat i ugnieść ręką na wysokość około 2 cm (można rozwałkować, chociaż ciasto jest dość wilgotne i lepiej zrobić to rękoma).  Wyciąć bułeczki, zagniatając pozostałe ciasto w razie potrzeby.  Bułeczki ułożyć na blasze i piec przez 16-18 minut w górnych partiach piekarnika.  Lekko przestudzić na kratce.
Bułki można polać lukrem z cukru pudru, mleka i odrobiny ekstraktu waniliowego.

10.06.2013

Warsztaty pieczeniowe z Kasią

Pod koniec kwietnia miałam okazję brać udział w warsztatach pieczeniowych zorganizowanych prze Kasię do pieczenia.  Warsztaty prowadzili Piotr Murawki, oraz gość specjalny Tomasz Deker. Co tu dużo pisać.  Było przesłodko, bardzo czekoladowo, pysznie i sympatycznie.


Na początku Piotr Murawski przygotował domową margarynę i opowiedział nam jej historię.
Następnie przeszliśmy do kuchni, gdzie zabraliśmy się za pieczenie.  Jedno z ciast jakie powstało, to sernik nowojorski.  Tomasz Deker pokazał jaką konsystencję powinien mieć spód ciasteczkowy.  Widać to wyraźnie na zdjęciu po lewej stronie.  Dowiedziałam się, że proporcje nie zawsze będą takie same.  Wszystko zależy od rodzaju ciastek, wilgotności powietrza, czy samego tłuszczu.  Pamiętajcie, żeby podczas robienia takiego spodu wykonać taką próbę, a wtedy spód będzie idealny.

  
A gotowy sernik, przygotowywany przez Dorotę i Agatę, wyglądał tak.


Oprócz sernika przygotowywaliśmy też żytnią tartę z owoców leśnych czy brownie.
Na końcu wpisu podam Wam przepis na creme brulee, ponieważ właśnie ten deser przygotowywałam ja.  Jeżeli chcecie przygotować inne smakołyki, znajdziecie je na stronie mojeciasto.pl.    


 W dalszej części przygotowywaliśmy 2 rodzaje torcików, według receptury Tomasza Dekera.  Mistrz pokazał nam w jaki sposób można udekorować torciki.



Widzieliśmy też jak Tomasz Deker temperuje czekoladę.  W jego wykonaniu wyglądało to na rzecz banalną, ale przyznam szczerze, że ja się jeszcze nie odważyłam. 



Z tak utemperowanej czekolady Tomasz Deker przygotował pralinki z nadzieniem z marakui.  Tak dobrych pralinek nie jadłam w życiu.  Kiedy przywiozłam je do domu, mój zachwyt podzieliła też cała moja rodzina.
Dowiedziałam się, że silikonowe foremki do wyrobu pralinek sprzedawane ostatnio w sklepach nie do końca nadają się do ich robienia.  Dlaczego?  Ponieważ nie jesteśmy w stanie wytrząsnąć wtedy powietrza z czekolady.  Jeżeli używamy takich foremek, to należy przelać do nich nadzienie, odstawić do zastygnięcia, a potem tylko oblać je czekoladą.



 Na koniec jeszcze jeden torcik udekorowany elementami wykonanymi z utemperowanej czekolady.  Prosto, a jak efektownie prawda?


 Podczas warsztatów powstał też ten pyszny film.




Creme brulee:

Składniki:
20 żółtek
1l śmietany 36% lub rama cream fine
2 laski wanilii
150g cukru
150g cukru brązowego

Sposób przygotowania:
Wanilię przekrój wzdłuż na pół . Trzymając za jeden koniec wyciśnij z niej
pestki. Wszystko razem połącz w garnku ze śmietaną dodaj cukier i całość
doprowadź do wrzenia.
Śmietanę odstaw do ostygnięcia po czym dodaj żółtka.

Krem rozlej w odpowiednie naczynia ułóż na blaszce w kąpieli wodnej i umieść w piekarniku nagrzanym do 120*C na około 90 minut lub do momentu gdy krem się zetnie.

Gotowy krem posyp po wierzchu cukrem i z karmelizuj opalając go palnikiem.