11.10.2010

3 bit

To ciasto pojawiało się już na wielu blogach.  Jednak zachęciła mnie do jego zrobienia moja teściowa.  To znaczy pierwszy raz jadłam je u niej.  Od tamtego czasu co wizyta to je robimy.  Tym razem do "pieczenia" włączyła się też moja córcia.





Składniki:

  • 6 małych opakowań petitków lub 1-2 duże
  • masa krówkowa 500 ml
  • masa karpatkowa ( 1 budyń śmietankowy i 1,5 szklanki mleka, ½ szklanki cukru, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej i 1 płaska łyżka mąki pszennej )
  • 1 margaryna lub masło
  • ½ litra śmietany kremówki
  • 2 opakowania śmietan fixu
  • gorzka czekolada


Wykonanie:

Prostokątną blachę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie wyłożyć jedną warstwę herbatników, na ciasteczkach rozsmarować masę krówkową. Na masie wyłożyć drugą warstwę herbatników. Przygotować masę karpatkową: proszek budyniowy mieszamy z mąkami i mieszamy z około 0.5 szklanki zimnego mleka. Zagotować resztę mleka i jak będzie się już prawie gotować dodać cukier. Następnie wlać rozmieszany proszek budyniowy i zagotować mieszając. Przestudzić. Utrzeć margarynę/masło i dodawać po 1 łyżce budyniu cały czas ucierając. Gotową masę karpatkową wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą ciasteczek. Ubić śmietanę a pod koniec ubijania dodać śmietan fixy (nie dodajemy cukru). Ubitą śmietanę wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników. Posypać utartą gorzką czekoladą. Schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...