Kategorie

30.07.2015

Zapiekanka z cukinią

Szybki, letni obiad albo kolacja. Nasza wersja była o tyle wspaniała, że cukinie i zioła zrywaliśmy w ogródku, a musicie przyznać, że nie ma nic przyjemniejszego niż zajadanie świeżutkich warzyw. Danie możecie odchudzić używając razowego makaronu (my akurat nie mieliśmy) i pozbywając się sera (chociaż tego akurat nie polecam).



Składniki (na kilka sporych porcji):
  • 1 cukinia (u nas pół zielonej i 1żółta)
  • 1 – 2 papryki
  • 2 – 3 pomidory
  • 2 cebule
  • kilka różyczek brokułu
  • 200 g makaronu
  • tymianek (3 – 4 gałązki)
  • bazylia (liście z 1 gałązki)
  • oregano (2 – 3 gałązki)
  • 1 – 2 kule mozzarelli lub kawałek żółtego sera
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju


Wykonanie:
Makaron ugotować al dente.   Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cukinie można obrać ze skórki. Warzywa pokroić w kostkę. Z brokułu odkroić twarde części o zostawić same różyczki. Ugotowany makaron odcedzić. Naczynie do zapiekania delikatnie posmarować olejem. Makaron wymieszać z pokrojonymi warzywami i zeszkloną cebulą. Zostawić 2 gałązki tymianku i 1 oregano i dodać do warzyw i makaronu w całości. Z pozostałych gałązek oberwać listki.   Liście bazylii porwać. Zioła dodać do warzyw i wymieszać.   Doprawić odrobiną soli i pieprzem.  Na wierzch położyć plastry mozzarelli (lub zetrzeć żółty ser). Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 25 – 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać przez około 5 minut.


27.07.2015

Pudding z chia

Dzisiaj pomysł dla tych, którzy twierdzą, że nie mają czasu na śniadanie rano.  Ja należę do tych osób, które nie potrafią wyjść z domu bez śniadania.  Wyjątkiem jest szybki spacer z psem.  Taki pudding przygotowujecie wieczorem, a zajmie to może pół minuty, a potem rano kolejne pół minuty na dołożenie owoców i śniadanie gotowe.  Pudding można zjeść też na drugie śniadanie czy podwieczorek.



Składniki:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki nasion chia
  • owoce do podania (na zdjęciu frużelina)


Składniki:
Wieczorem w szklance / miseczce wymieszać jogurt z nasionami.  Wstawić do lodówki.  Rano wyjąć, dodać na wierzch owoce (świeże lub ze słoika) i podawać.


24.07.2015

Lody malinowe w czekoladzie

Na okładce wakacyjnego wydania GoodFood są lody na patyku.  Kiedy moja córcia je zobaczyła, poprosiła, żebyśmy je przygotowały.  robiłyśmy, chociaż nie do końca takie jak w oryginalnym przepisie.  Zamiast ciasteczek na spodzie, u nas jest czekoladowa polewa.  Plus nasze są tylko malinowe i to bez pestek, bo nie wszyscy pestki lubią.  Spokojnie można je przygotować w pudełku, ale trzeba wtedy miksować je podczas mrożenia, lub użyć maszynę do lodów.  Lody można oczywiście jeść bez polewy czekoladowej.



Składniki (na ok. 10 sztuk):
  • 200 g mleka skondensowanego bez cukru
  • 250 g malin
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • czekolada (100 g na 3 - 4 lody)


Wykonanie:
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito.  Mleko, jogurt, cukier i mus z malin zmiksować na gładką masę.  Przełożyć do foremek do lodów i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.  Lody wyjąć z pojemników (plastikowe trzeba oblać gorącą wodą, z silikonowych lody wchodzą bez problemu) i oblać rozpuszczoną czekoladą.  Podawać od razu.


22.07.2015

Ogórki małosolne

Kolejny przepis z tych "zaległych" na blogu, bo tak naprawdę powinien pojawić się tu kilka lat temu.  Ogórków małosolnych nie trzeba chyba nikomu przedstawiać.  Są idealna na kanapki, albo do chrupania solo.  Nie trzeba czekać na nie długo, bo gotowe są już po 2 - 3 dniach.



Składniki:
  • ogórki gruntowe
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka liści chrzanu
  • niewielka główka czosnku
  • koperek
  • sól


Wykonanie:
Ogórki umyć i osuszyć.  Na dno naczynia kamionkowego włożyć baldachy kopru i część liści chrzanu.  Włożyć ząbki czosnku (w całości).  Ułożyć ogórki.  Zagotować wodę.  Posolić.  Na każdy litr wody dać 1 łyżkę soli.  Ciepłą wodą zalać ogórki.  Na wierzchy położyć ponownie koperek.  Przykryć ogórki i docisnąć (np. talerzem).  Odstawić na kilka dni.

20.07.2015

Owsianka pieczona z czereśniami

To jest danie z cyklu lepiej smakuje niż wygląda. Szczerze mówiąc owsianki generalnie nie wyglądają, a te pieczone, przynajmniej moje, to już zupełnie.  Jednak ta konkretna skradła moje serce.  Wyszła fantastyczna w smaku, a do tego bezproblemowa jeżeli chodzi o przygotowanie.



Składniki:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (zwykłych)
  • 1 łyżeczka nasiona chia (lub siemienia lnianego)
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 - 3/4 szklanki drylowanych czereśni


Wykonanie:
Płatki, słonecznik, nasiona chia wymieszać w naczyniu do zapiekania.  Dodać wydrylowane czereśnie.  Całość nalać mlekiem z ekstraktem waniliowym.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 - 30 minut.  Podawać po lekkim przestudzeniu.

18.07.2015

Gofry orkiszowe

Skoro niedawno powstała frużelina, musiałam zrobić też gofry.  Chciałam, aby było nieco zdrowsze i dlatego zrobiłam je z mąki orkiszowej.  Skorzystałam z przepisu Abcdieta od kuchni.  Gofry wyszyły przepyszne, ale miałam problemy z wyciąganiem ich z gofrownicy.  Musiałam naprawdę dobrze ją smarować za każdym razem.



Składniki (na ok 10 sztuk):

  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju  + więcej do smarowania gofrownicy
  • 300 ml mleka (dałam 2 %)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli



Wykonanie:
Mąkę, żółtka, wanilię, proszek, cukier i olej wymieszać w misce na gładkie ciasto.  Białka ubić ze szczyptą soli i następnie delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem.  Gotową masę wylewać chochlą na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną olejem.  Piec na złoty kolor. 


16.07.2015

Bigos z młodej kapusty

Dzisiaj wpis gościnny.  Ja robiłam tylko zdjęcia, a danie przygotowywał mój mąż. Prawdę mówiąc zazwyczaj to właśnie mój mąż przygotowuje bigos, ja się tylko przyglądam.  No oczywiście potem z miłą chęcią degustuję.



Składniki:
  • 1 - 1,5 główki młodej kapusty
  • ocet
  • 1 pętko kiełbasy swojskiej
  • 1 pętko białej kiełbasy
  • ok 30 dag boczku parzonego
  • 2 - 3 cebule
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 - 3 marchewki
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy


Wykonanie:
Kapustę poszatkować.  Skropić octem i przez chwilę obgotować.  W międzyczasie na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę.  Następnie podsmażyć  kiełbasę i boczek (wszystko pokrojone w kosteczkę).  Kapustę odcedzić i przełożyć do garnka.  Podlać odrobiną wody, dodać do niej pokrojone marchewki, podsmażone mięso i cebulę.  Dusić pod przykryciem dodając liść, ziele i doprawiając do smaku.  Pod koniec dodać koncentrat.  Dusić aż kapusta będzie miękka (nie zajmie to dużo czasu, około pół godziny).


13.07.2015

Pierogi czereśniowe

Uwielbiamy pierogi z owocami, zresztą nie tylko te z owocami.  Wstyd się przyznać, ale ostatnio bardzo rzadko goszczą u nas w domu, zostało mi to nawet kilka razy wypomniane.  Dlatego też postanowiłam jednak przygotować ich trochę.  Oczywiście nie skończyło się na kilkunastu, a raczej na kilkudziesięciu.  Nie muszę chyba dodawać, że do wieczora nie został ani jeden.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanka letniej wody
  • 2 - 3 szklanki czereśni (wydrylowanych)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • śmietana / jogurt naturalny + cukier


Wykonanie:
Z mąki, masła , jajka i wody zagnieść ciasto.  Wodę należy dolewać stopniowo.  Ciasto rozwałkować dość cienko i wykroić z niego szklanką koła.
Umyte, wydrylowane czereśnie zasypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.  Nakładać po 2 - 3 owoce na każde kółko i sklejać pierogi.  Układać na omączonej powierzchni.  Gotować w osolonym wrzątku (można dolać odrobinę oleju, aby pierogi się nie sklejały).  Gotować przez około 1 minutę po wypłynięciu.  Podawać (na ciepło lub zimno) polane śmietaną / jogurtem wymieszanym z cukrem.


11.07.2015

Frużelina czereśniowa

Ostatnio mamy urodzaj czereśniowy.  Znajomi obdarowani, rodzina też, a w domu nadal stoi kilka łubianek.  Dlatego przerabiamy je na wszystkie możliwe sposoby.  Między innymi powstała frużelina czereśniowa.  Głównie z myślą o gofrach, ale i do placuszków będzie też idealna, a może i do sernika, o takiego?



Składniki:
  • 1 kg czereśni (waga po wydrylowaniu)
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 250 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny



Wykonanie:
Czereśnie zasypać cukrem i dodać sok z cytryny.  Garnek postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać delikatnie mieszając, aż owoce puszczą sok.  Pogotować przez około kwadrans.  Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.  Następnie wlać odrobinę gorącego soku z  czereśni i wymieszać.  Przelać tak rozpuszczoną żelatynę do garnka z owocami i natychmiast wyłączyć ogień.  Wymieszać dokładnie.  Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych, gorących słoików.  Zakręcić czystymi, wygotowanymi i suchymi nakrętkami.  Odstawić do całkowitego wystudzenia.  Frużelina zgęstnieje dopiero jak będzie całkiem zimna.  Jeżeli okaże się, że gotowa frużelina będzie zbyt gęsta, można po otwarciu słoika dodać odrobinę wrzątku i wymieszać.

6.07.2015

Scones orkiszowe

Kolejne marzenie blogowe, które zostało zrealizowane w tym roku:  scones i truskawki.  Skorzystałam z przepisu, który pojawił się już na blogu 2 lata temu.  Zmieniłam tylko rodzaj mąki z pszennej na orkiszową i oczywiście dodałam nowo zrobiony dżem truskawkowy, świeże truskawki i .... jogurt grecki.  Tak, wiem, powinna być clotted cream, ale w Polsce jest nie do zdobycia, a nie odważyłam się jeszcze zrobić ją sama.  Muszę jednak przyznać, że gęsty jogurt spełnij swoją rolę.





Składniki (na ok. 7 - 8 bułeczek)
  • 225 g mąki orkiszowej typ 630
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej
  • ok. 150 ml mleka
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy
  • clotted cream (u mnie jogurt grecki)
  • truskawki


Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą.  Dodać masło i wyrobić palcami.    Następnie powoli wlewać mleko i mieszać ciasto nożem.  Szybko zagnieść gotowe ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.  Wykroić bułeczki.  Pozostałe ciasto zagnieść, ponownie rozwałkować i i wyciąć bułeczki.  Wycięte bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Można posmarować je z góry mlekiem.  Wstawić do piekarnika  nagrzanego do 220 stopni (na górną półkę).  Piec około 12-15 minut, aż bułeczki urosną i będą lekko brązowe.  Wyjąc z piekarnika, delikatnie przestudzić.  Podawać z dżemem, śmietaną (jogurtem greckim) i truskawkami.



3.07.2015

Lody jagodowe w wersji fit

Zrobiło się ciepło, w lasach są już pierwsze jagody, nastała więc pora na lody.  Te nie dość, że są w wersji fit, to jeszcze bez mleka i przygotowuje się je bajecznie łatwo.  Przygotujcie je koniecznie tym bardziej, że możecie zajadać je w trakcie sezony plażowego bez żadnych obaw.



Składniki (na 2 porcje):
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 - 4 łyżki jagód

Wykonanie:
Banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki i wrzucić do woreczka do zamrażania.  Schować do zamrażarki na kilka godzin.  Jagody też można zamrozić, ale nie ma takiej potrzeby.  Zamrożone banany wyjąć i odstawić na chwilę, aby dały się zmiksować bez problemu. Owoce przełożyć do kielicha blendera i dokładnie zmiksować.  Podawać od razu.