Składniki (na kilka sporych porcji):
- 1 cukinia (u nas pół zielonej i 1żółta)
- 1 – 2 papryki
- 2 – 3 pomidory
- 2 cebule
- kilka różyczek brokułu
- 200 g makaronu
- tymianek (3 – 4 gałązki)
- bazylia (liście z 1 gałązki)
- oregano (2 – 3 gałązki)
- 1 – 2 kule mozzarelli lub kawałek żółtego sera
- sól, pieprz
- odrobina oleju
Wykonanie:
Makaron 
ugotować al dente.   Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie 
oleju. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cukinie można obrać ze 
skórki. Warzywa pokroić w kostkę. Z brokułu odkroić twarde części o 
zostawić same różyczki. Ugotowany makaron odcedzić. Naczynie do 
zapiekania delikatnie posmarować olejem. Makaron wymieszać z pokrojonymi
 warzywami i zeszkloną cebulą. Zostawić 2 gałązki tymianku i 1 oregano i
 dodać do warzyw i makaronu w całości. Z pozostałych gałązek oberwać 
listki.   Liście bazylii porwać. Zioła dodać do warzyw i wymieszać.   
Doprawić odrobiną soli i pieprzem.  Na wierzch położyć plastry 
mozzarelli (lub zetrzeć żółty ser). Zapiekać pod przykryciem w 
temperaturze 180 stopni przez około 25 – 30 minut. Następnie zdjąć 
pokrywkę i dopiekać przez około 5 minut.
 






















