Kategorie

31.12.2010

Cappucino OK

Sylwester,  pora więc przygotować jakiegoś drinka.  Dzisiaj wersja dla kawoszy znaleziona  tutaj.  Drink powinien być podany w kieliszku koktajlowym, ale niestety takiego jeszcze nie posiadam.
W Nowym Roku życzę Wam samych uśmiechniętych i życzliwych ludzi dookoła Was a dzisiaj przemiłego wieczoru.



Składniki:
  • 60 ml likieru creme de cacao
  • 20 ml zimnego mleka
  • szczypta cynamonu
  • lód

Wykonanie:
Likier i zimne mleko mieszamy w kieliszku koktajlowym i wrzucamy kilka kostek lodu. Następnie posypujemy je szczyptą cynamonu.

30.12.2010

Galaretka z grzańca na sylwestra

Zobaczyłam ją ponad rok temu u Polki i nie mogłam o niej zapomnieć.  Pomyślałam sobie, że właśnie teraz na Sylwestra będzie w sam raz.  Zmieniłam jednak oryginalny przepis tak, by wpasował się w składniki, które miałam w domu.  Przepis podaję z moimi zmianami, a oryginał u Poleczki.
Galaretka pasuje doskonale na romantyczną kolację jak i na huczną imprezę.




Składniki:


  • 375 ml wina na grzaniec
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 4 goździki
  • skórka obrana z czterech mandarynek
  • 140 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
  • 55 g drobnego cukru
  • 1,5 łyżki żelatyny


Składniki na krem:


  • 75 ml śmietany kremówki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru


Wykonanie:
Wino, przyprawy i skórkę z mandarynek umieszczamy w rondlu o grubym dnie i doprowadzamy do wrzenia (nie gotujemy!).
Zestawiamy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami, wlewamy do czystego rondla, podgrzewamy, dodajemy sok z mandarynek i cukier i mieszamy przez 2-3 minuty. Zmniejszamy moc palnika i lekko podgrzewamy.

Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i czekamy aż spęcznieje. Następnie zalewamy wrzątkiem do mniej więcej połowy kubka i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy na chwilę a następnie dodajemy do ciepłego wina i mieszamy. Uwaga nie gotujemy, bo galaretka się nie zsiądzie.
Przekładamy do 3 małych szklanek i wstawiamy na noc do lodówki (moja zastygała około 4 godzin).

Schłodzoną śmietankę ubijamy z imbirem i cynamonem. Nakładamy na wierzch galaretki, posypujemy cynamonem i podajemy.

28.12.2010

Merry Berry Christmas Crumble

Kruszonka powstała na podstawie przepisu Ainsley'a Harriott'a.  Autor pisze, że jest wspaniałym pomysłem na poświąteczne danie, w którym możemy zużyć resztki mincemeat i żurawiny.  Kruszonka jest dość słodka, ale bardzo wciągająca.  Niesamowity smak dodają jej banany.  Polecam z całego serca, nie tylko poświątecznie.
p.s. blog obchodzi dzisiaj swoje drugie urodziny :)




Składniki:


  • 4 kwaśne jabłka
  • 3-4 łyżki mincemeat
  • 1 banan
  • 75 g świeżej lub mrożonej żurawiny (ja dałam suszoną)
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 100 g mąki (dałam pół na pół mąki i zmielonych orzechów włoskich)
  • 50 g masła
  • 25 g brązowego cukru (można dać dużo mniej)



Wykonanie:

Jabłka obrane i pozbawione pestek zalewamy sokiem z pomarańczy i dusimy przez kilka minut, aż owoce zmiękną (jeżeli używamy świeżej lub mrożonej żurawiny dusimy ją razem z jabłkami). Do uduszonych jabłek dodajemy mincemeat, pokrojonego na plasterki banana i suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Mąkę, zmielone orzechy i masło ucieramy palcami, że powstaną okruchy. Następnie dodajemy do mieszanki cukier (moim zdaniem można z niego zrezygnować, lub znacznie zmniejszyć jego ilość). Owoce wykładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25-30 minut, aż wierzch się zezłoci.

27.12.2010

Śledzie z suszonymi pomidorami

W przerwie w pracy, kiedy nie można zjeść czegoś dobrego najlepiej rozmawia się o jedzeniu.  Właśnie podczas jednej z takich rozmów moja koleżanka opowiedziała mi o tych śledziach, na które przepis wynalazła gdzieś w sieci.  Ponieważ bardzo lubię te po kaszubsku, pomyślałam, że te też będą wspaniałe. Nie myliłam się.  Śledziom trzeba jednak dać kilka dni na "przegryzienie się" (moje stały 3 doby).



Składniki:


  • Dwa opakowania matiasów w oleju
  • 4 cebulki
  • mała paczka rodzynek
  • pół szklanki oleju
  • łyżka cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • dwa małe koncentraty pomidorowe
  • słoiczek suszonych pomidorów


Wykonanie:

Matiasy wymoczyć w wodzie (moje moczyły się jakieś 4 - 5 godzin). Na dużą patelnię wlać olej i pokrojoną w kostkę cebulkę. Dusić do zeszklenia. Dodać koncentrat, rodzynki, doprawić do smaku cukier i sok z cytryny. Dusić ok. 5 min, aż sos uzyska jednolitą konsystencję. Sos ostudzić, do zimnego dodać pokrojone w małe kawałki suszone pomidory. Sosem przekładać śledzie, które wcześniej kroimy w kostkę (warstwami, na przemian, wszystkie śledzie muszą być przykryte). Odstawiamy do lodówki nawet na kilka dni.


23.12.2010

Chatka z piernika i życzenia

W tym roku postanowiłam zmierzyć się z budową piernikowego domku.  Jak się okazało, nie było to łatwe zadanie.  Wycinanie, pieczenie nie sprawiło mi większych kłopotów.  Postawienie ścian, udało się przyzwoicie.  Niestety z dachem było dużo gorzej.  Nie byłam w stanie przymocować go na lukier.  Na szczęście z pomocą przyszła mi moja koleżanka Magduska i za jej radą dach przymocowałam za pomocą karmelu.  W prawdzie dziury na złączeniach są, ale domek stoi.  Troszkę krzywy, ale własny.



Na te Święta chciałabym wszystkim zaglądającym tutaj w ramach życzeń zacytować wiersz księdza Twardowskiego.
Pomódlmy się w Noc Betlejemską,
w Noc Szczęśliwego Rozwiązania,
by wszystko się nam rozplątało 
węzły, konflikty, powikłania.

Oby się wszystkie trudne sprawy

porozkręcały jak supełki,
własne ambicje i urazy
zaczęły śmieszyć jak kukiełki.

Oby w nas paskudne jędze

pozamieniały się w owieczki,
a w oczach mądre łzy stanęły
jak na choince barwnej świeczki


22.12.2010

Rolada piernikowa

Nie miałam jej w planach, ba nawet do niedzieli nie wiedziałam, że taka istnieje.  Kiedy zobaczyłam cudowny wpis Anny nie mogłam się oprzeć i w kilka chwil zagniotłam ciasto.  Zjedliśmy po kawałeczku i muszę powiedzieć, że jest obłędna.

 

Składniki:
  • 350 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • przyprawa piernikowa
  • 1 słoik powideł
  • 1 szklanka drobno pokrojonych bakalii (dałam mincemeat)
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów
  • 1 żółtko do posmarowania

Wykonanie:
Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, 2 jajek, masła, miodu i przypraw zagnieść gładkie ciasto. Schładzać je przez kilka godzin w lodówce, a następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Posmarować powidłami, a na nich rozłożyć posiekane bakalie wymieszane ze zmielonymi orzechami. Zwijać tak jak roladę, końcówki zlepić i zwinąć pod spód. Posmarować z wierzchu żółtkiem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec k. 25-30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Po wystudzeniu zawinąć w folię i trzymać w chłodnym miejscu przez kilka dni, dzięki czemu rolada zmięknie.


21.12.2010

Mincemeat

Na micemeat ochotę miałam już dawno.  W zakładce do zrobienia widniało kilka przepisów już od kilku dobrych miesięcy.  Jednak dopiero po wpisie Małgosi zdecydowałam się na zrobienie.  A już niedługo wpis z wykorzystaniem nadzienia.

 

Składniki:

  • 1 duże jabłko
  • 200 g rodzynek
  • 75g suszonej porzeczki (nie miałam, zastąpiłam żurawiną)
  • 75g suszonej żurawiny
  • 50g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 50g kandyzowanej skórki z cytryny
  • ok. 50g orzechów (dałam włoskie)
  • 100 ml rumu (lub brandy)
  • zest * + sok z 2 pomarańczy
  • zest + sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • ½ łyżeczki utartego świeżo goździka
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki utłuczonego kwiatu z muszkatołowca (ew. gałki muszkatołowej)
  • 175g cukru brązowego (użyłam muscovado)

* zest = cieniutko zdjęta skórka z cytrusów


Wykonanie:

Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki, oprócz cukru umieścić w większym garnku i gotować (mieszając od czasu do czasu) na małym ogniu ok. 30 min. lub do czasu, gdy cały płyn wyparuje. Uważać, by nie przywarło do garnka.
Zdjąć z ognia i od razu wsypać cukier. Wymieszać. Gorące włożyć do wysterylizowanych słoiczków. Pasteryzować (preferuję metodę piekarnikową). Tak przygotowane można przechowywać w chłodnym miejscu ok. 6 m-cy.



20.12.2010

Keks wieczny

Najlepszy keks pod słońcem, robiony przez moją mamę z przepisu cioci.  Nic więcej dodawać nie trzeba.



Składniki:


  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 250 g margaryny / masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki winiaku lub spirytusu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • laska wanilii
  • starta skórka z cytryny
  • 50 dag bakalii


Wykonanie:

Margarynę / masło utrzeć z cukrem dodawać jajka po jednym a następnie nasionka z laski wanilii, alkohol, skórkę z cytryny. Połowę mąki odsypać i wymieszać z bakaliami. Połączyć 2 części mąki i dodać do ciasta, wymieszać. Włożyć do 2 małych (około 12 cm) keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut (do suchego patyczka).


19.12.2010

Piernik niezawodny

Jeszcze nigdy nie robiłam piernika.  Dlatego też w tym roku postanowiłam to zmienić.  Zapisałam sobie kilka przepisów i długo zastanawiałam się z którego skorzystać.  Kiedy jednak zobaczyłam ten przepis u Dwóch Chochelek, pomyślałam, że zacznę od niego.  Skoro niezawodny to powinien się udać.  Tak też się stało. Podobno piernik dojrzewa 4 dni więc będzie jak znalazł za kilka dni. Na razie zdjęcia suchego, ale przed Świętami postaram się pokazać go w pełnej okazałości.




Składniki: (na dwie keksówki 24 cm)
  • 50 dag mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 50 dag miodu
  • 250 g cukru
  • ok. ¾ szklanki wrzącej wody
  • 200 g masła
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 4 jajka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Mąkę przesiewam, mieszam z sodą.
Przygotowuję przyprawę do piernika i pokrojone w kostkę masło. Zagotowuję wodę w czajniku.
W rondelku z grubym dnem podgrzewam na wolnym ogniu miód z cukrem. Zagotowuję, zestawiam z ognia. Teraz ostrożnie i powoli wlewam do garnka wrzącą wodę – będzie się mocno pieniło. Dodaję masło i przyprawę do piernika, dokładnie mieszam na gładką masę. Przelewam do dużej miski i odstawiam do wystudzenia.
W tym czasie przygotowuję blaszki, tym razem wyłożyłam je papierem do pieczenia.
Myję jajka, oddzielam żółtka od białek. Grubo siekam orzechy włoskie.
Włączam piekarnik: górna i dolna grzałka, 180 stopni.
Gdy masa przestygnie dodaję do niej żółtka i miksuję na średnich lub wolnych obrotach. Potem cały czas mieszając dodaję stopniowo mąkę aż powstanie gładka masa. Dodaję orzechy włoskie i skórkę pomarańczową, mieszam.
Ubijam pianę, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łopatką.
Przelewam masę do blaszek, najwyżej do ¾ wysokości, bo ciasto urośnie i wstawiam do nagrzanego piekarnika na około godzinę (u mnie nieco dłużej. Proponuję sprawdzić metodą suchego patyczka).
Wyjmuję pierniki i dokładnie studzę na kratce. Owijam w folię spożywczą i przechowuję w chłodnym miejscu. Przed samymi Świętami przekroję, przełożę warstwą powideł i poleję polewą czekoladową.

17.12.2010

Ciasteczka miodowe z pieprzem

Ciasteczka zobaczyłam w Magazynie Naj - pyszne święta.  Zadziałał na mnie ten pieprz i miód.  Niestety jak to z większością gazetowych przepisów nie było najlepiej.  Już przy mieszaniu ciasta odkryłam, że masa jest dużo za rzadka.  Dodałam wtedy z 5 łyżek mąki.  Następnego dnia przy wałkowaniu dodawałam jeszcze więcej (sporo więcej) z nadzieją, że smak zrekompensuje to lepienie.  Co się okazało?  Ciasteczka dobre, nawet bardzo, ale jednak mało świąteczne.  Jeśli macie ochotę je zrobić to polecam dodać od razu więcej mąki i więcej przypraw. Ciasteczka są propozycją w ramach akcji Świąteczne Prezenty.





Składniki:

  • 30 dag mąki (dałam około 45 dag)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • (polecam dodać dodatkowo 1 łyżeczkę przyprawy korzennej)
  • 10 dag miękkiego masła
  • 10 dag brązowego cukru (miałkiego)
  • 3 jajka
  • 5 łyżek płynnego miodu


Wykonanie:

Do malaksera wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, goździki i pieprz. Mieszaj, w trakcie mieszania dodaj masło i cukier. Na końcu powoli wlewaj jajka roztrzepane z miodem. Z ciasta uformuj 2 kule, zawiń w folię i włóż do lodówki. NA posypanej mąką stolnicy cienko rozwałkuj schłodzone ciasto. Wycinaj różne kształty, można zrobić otwór na tasiemkę. Ułóż na blasze na papierze do pieczenia i piecz 15-18 minut w 180 stopniach.

15.12.2010

Pepparkakor

Rok temu robiłam już te pierniczki, tym razem skorzystałam jednak z innego przepisu.  Muszę przyznać, że nie do końca dobrze pracowało mi się z tym ciastem.  Miałam wrażenie jakby było nieco gumowate.  Być może problem tkwił w tym, że trzymałam je w lodówce ponad 24 godziny.  Pierniczki jednak wyszły smaczne.



Składniki:

  • 50 ml wody
  • 60 ml miodu
  • 50 g cukru do wypieków
  • 60 g margaryny / masła
  • 260 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków

(zamiast przypraw można użyć 2 łyżek gotowej przyprawy do piernika)


Wykonanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem i miodem. Do gorącej masy dodajemy przyprawy korzenne i margarynę, mieszamy aż margaryna się rozpuści. Gdy masa trochę przestygnie (nie całkiem, ma być wyraźnie ciepła) wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze mieszamy. Ciasto jest luźne. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i schładzamy przez noc. Następnego dnia wałkujemy ciasto (musi być bardzo cienkie), wycinamy ciasteczka i pieczemy przez 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek. Podczas pieczenia trzeba pilnować ciasteczek bo szybko się rumienią.

Pepparkakory dekorujemy lukrem.

14.12.2010

Piernikowa granola

Czas leci szybko, za szybko a ja nie mogę się nawąchać zapachu pierników.  Ponieważ słoik z granolą zaczął świecić pustkami postanowiłam zrobić tym razem wersję piernikową.  Zapach roztaczał się po kuchni już w kilka minut po włączeniu piekarnika.  Będzie jak znalazł na poświąteczne śniadania lub jako prezent pod choinkę.


 

Składniki:

  • 400 g płatków owsianych
  • 120 g ziaren słonecznika
  • 120 g sezamu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 175 g musu jabłkowego


Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszam, rozkładam na blasze. Piekę ok. 40 minut w 170 st. C. W czasie pieczenia kilkakrotnie mieszam.
Po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia w piekarniku. Przechowywać w szczelnym pojemniku / słoju.

13.12.2010

Groszek ptysiowy

Uwielbiam groszek ptysiowy, ale nie sądziłam, że zrobienie go w domu jest tak proste i szybkie.  Nigdy więcej nie zamierzam już go kupować.  Zapewniam Was, że wykonanie go zajmuje mniej niż pójście po niego do sklepu (wiem, wiem, że można kupić przy okazji).  Przepis podejrzany u Szarlotka.



Składniki:

  • 90 ml wody
  • 30 g masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 jajka (M)
  • Szczypta soli
  • Dowolne przyprawy np. gałka muszkatołowa lub kminek, czosnek w proszku itp.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.

Mąkę przesiać z przyprawami. Wodę z masłem zagotować. Wsypać mąkę do gotującego się płynu stale mieszając do momentu aż masa będzie odstawała od dna garnka. Masę przełożyć do miski wbijać pojedynczo jajka dokładnie mieszając, tak by ciasto stało się gładkie. Polecam zmiksowanie ręcznym blenderem. Taką masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne wzory lub wypełniamy masą przygotowane szablony.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 – 12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Pieczemy bez pary. Po upieczeniu studzimy.

11.12.2010

Kawowe naleśniki

Zastanawiałam się co jeszcze mogę przygotować na kawowy tydzień u Maji.  Nie miałam czasu na nic pracochłonnego, więc pomyślałam o naleśnikach.  Czekoladowe są pyszne, więc kawowe też musiały.  Najpierw miały powstać takie zwykłe z twarożkiem, ale potem przypomniałam sobie o tych od Ainsley'a i pomyślałam, że to strzał w 10.  Tak też było.  Wersja mocno kawowa tylko dla wielbicieli tego napoju.  Ja jadłam na obiad, ale tak naprawdę to wspaniały deser.

 

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 25 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • olej słonecznikowy do smażenia


  • 40 g niesolonego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • śmietana lub jogurt naturalny do podania
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej


Wykonanie:

Przesiać mąkę i sól do miski, zrobić dziurę i wlać jajko, masło i połowę mleka. Dobrze ubić aż się wszystko połączy i potem stopniowo dodać pozostałe mleko wymieszane z kawą rozpuszczalną.

Rozgrzać odrobinę oleju na 18 cm patelni, i smażyć cienkie naleśniki (powinno wyjść około 8 sztuk). Naleśniki ułożyć jeden na drugim, zwinąć w rulon i pokroić na około 1 cm paski.

Na patelni rozgrzać masło z 2 łyżkami cukru. Mieszać aż cukier się rozpuści i wtedy nalać alkohol. Wrzucić pocięte naleśniki i podgrzać mieszając. Podawać natychmiast z odrobiną śmietany wymieszaną z kawą rozpuszczalną.

9.12.2010

Piernikowe świeczniki

Pomysł na świczeniki podpatrzyłam Na miotle.  Ania wymyśla takie rzeczy z piernikowego ciasta, że nie mogę wyjść z podziwu.  Moje świeczniki nie są tak urocze, ale mam nadzieję, że ozdobią świąteczny stół.  Pierwsza partia poszła już w świat.  Dlatego też dołączam je do akcji Prezentowej.


 Skorzystałam z tego przepisu na ciasto piernikowe.


 Z ciasta wycinamy gwiazdki lub inne, dowolne kształty. Ważne aby były w dwóch wielkościach i dość grube (przynajmniej mniejsza gwiazdka). W mniejszych gwiazdkach wycinamy okrągłą foremką (lub kieliszkiem) otwór o około 2 – 3 mm większy od tealight’a. Ciasto pieczemy zgodnie z przepisem. Po upieczeniu dekorujemy lukrem i udekorowane sklejamy, nakładając części „świecznika”  na siebie.

8.12.2010

Makaron z masłem orzechowym

Są takie dni kiedy wiem, że w pracy spędzę większość dnia, bez szansy na zjedzenie obiadu.  Trzeba się jakoś ratować.  Kiedy przed jednym z takich dni zobaczyłam  w książce Nigella Ekspresowo makaron z sezamem i masłem orzechowym pomyślałam, że to wspaniałe danie na takie właśnie dni.  Przepis nieco zmodyfikowałam.  Powiem tylko, że na jej widok mój syn, wielki antyfan papryki zapytał czy może spróbować.




Składniki:

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1.5 łyżki sosu chili z czosnkiem
  • 60 g masła orzechowego
  • sok z połowy cytryny


Sałatka:

  • 250 g zielonego mrożonego groszku
  • 50 g kiełków lucerny
  • 3 papryki
  • pół cebuli drobno posiekanej
  • 200 g chińskiego makaronu ryżowego
  • 20 g ziarna sezamowego


Wykonanie:

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Groszek ugotować na parze. Wszystkie składniki dressingu wymieszać w miseczce. Papryki pokroić w drobne kawałki. W drugiej misce wymieszać groszek, kiełki, makaron, cebulę i paprykę. Zalać dressingiem i wymieszać. Sałatkę posypać sezamem.

7.12.2010

Calzone pełnoziarniste

Jakiś czas temu mój mąż oglądał program Jamiego w którym Jamie piekł chleb, pizzę i calzone.  Od niechcenia tylko mi powiedział, że takie danie kiedyś chętnie by zjadł.  Dlatego też w pewną ważną dla Niego niedzielę postanowiłam przygotować Calzone.  W prawdzie według innego przepisu, ale i tak wyszło wspaniałe.

 

Składniki:

  • 3 pomidory
  • małe opakowanie oliwek bez pestek
  • 100 g mozarelli
  • garść kukurydzy
  • bazylia, sól, pieprz

na ciasto:
  • 250g mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 200 ml. ciepłej wody (dałam nieco mniej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka drożdży szybko rosnących


Wykonanie:

Mąkę, sól i drożdże wmieszać w misce. Wlać ciepłą wodę z oliwą i wyrabiać ciasto około 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (1-1,5 godziny). Kiedy ciasto wyrośnie formujemy je w kształcie cienkiego placka i wykrawamy 3,4 koła. Układamy na nich surowe warzywa. Na końcu posypujemy serem. Brzegi kół smarujemy odrobiną wody, a następnie sklejamy w kształt dużego pieroga. Górę każdego calzone możemy naciąć 3 razy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na kamień do pieczenia pizzy. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez około 35 minut.

6.12.2010

Bułeczki czekoladowo - chałwowe - WP 96

W tym tygodniu w Weekendowej Piekarni gospodarzy Wiosenka.  Między innymi zaproponowała  bułeczki z chałwą.  Wiedziałam, że posmakują one mojemu mężowi, miłośnikowi chałwy.  Bułeczki zrobiłam z połowy porcji a i tak wyszło ich dość sporo.  Będzie wspaniałe drugie śniadanie do pracy :)

 

Składniki na ciasto:
  • 500 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g masła

kilogram mąki

Składniki na nadzienie:
  • 75 g czekolady deserowej
  • 150 g chałwy
  • 75 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka kakao

jajko do glazury


Wykonanie:

Podgrzać mleko do temperatury 37 stopni, zalać nim rozkruszone w misce drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Można też zrobić zaczyn.Następnie dodać do nich sól, cukier, masło oraz mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na 30 minut. Pokroić czekoladę i wymieszać ją ze startą chałwą, masłem, cukrem oraz kakao. Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, podzielić je na dwie części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 30x40 cm. Rozprowadzić na nich nadzienie, niezbyt grubo bo wypłynie, po czym zrolować wzdłuż dłuższego boku. Pokroić rolady na 40 plastrów. Ułożyć je na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut a w tym czasie podgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i piec przez 8-10 minut.

5.12.2010

Pralinki czekoladowe

Pralinki podpatrzone u Asi.  Wiedziałam, że będą doskonałe z okazji urodzin mojego męża.  Ponieważ miały być specjalnie dla Niego, wykorzystałam czekoladę deserową (gorzka Mu nie smakuje) z dodatkiem masła - według wskazówek Asi.  Pralniki robiłam z podwójnej ilości.
Pralinki dołączam do akcji Kawowy Tydzień i Świąteczne Prezenty .(jeśli Cudawianka pozwoli)





Składniki:

  • 125 g serka mascarpone
  • 125 g ciemnej czekolady 70% (jeśli używamy mlecznej czy deserowej dodajemy dodatkowo 30 g masła na 100 g czekolady i 100 g serka)
  • do obtoczenia: 100 g ciemnej czekolady 70%, roztopionej (lub kakao)

Dodatki (opcjonalnie):
  • 1 łyżka mocnej zaparzonej kawy espresso
  • 1 łyżka alkoholu (whisky lub brandy, ewentualnie likieru smakowego, dałam kawowy)


Wykonanie:

Serek mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Czekoladę połamać na kostki i włożyć do rondelka z grubym dnem. Ustawić na bardzo małym ogniu i delikatnie mieszając roztopić czekoladę (nie spuszczać z oka!). Odstawić.
Ser mascarpone miksować przez około 4 - 5 minut, aż stanie się puszysty. Dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać ostudzoną (ciepłą) kawę oraz alkohol, wymieszać. Masę wstawić do lodówki na około godzinę.
Zastygłą masę czekoladową wyjąć z lodówki i uformować z niej kulki (nie muszą być idealnie kształtne), ułożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić z powrotem do lodówki.
W międzyczasie ostrożnie roztopić czekoladę na obtoczenie pralinek (ma być dość ciepła, ale nie gorąca). Maczać pralinki w czekoladzie i układać na czystej tacy lub talerzu. Podawać po zastygnięciu czekolady. Przechowywać w lodówce.

4.12.2010

Pierniczki migdałowe

Rok temu zobaczyłam je u Dorotki i nie mogłam zapomnieć.  Teraz odpowiednio wcześnie zakupiłam większą ilość migdałów i zabrałam się do roboty.  Pierniczki inne niż wszystkie, mocno migdałowe, mało korzenne (może dać więcej przyprawy?).  Jednak polecam i to bardzo.  Przepis w ramach IV Festiwalu Pierniczków.



Składniki:

  • 300 g mąki żytniej (może być razowa)
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 100 g brązowego cukru
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki melasy (można zastąpić kakao)
  • 50 g masła
  • 2 łyżki likieru migdałowego
  • pół szklanki posiekanych drobno migdałów (obranych wcześniej ze skórki)
  • 120 g całych, obranych migdałów (do dekoracji)

Ponadto:

1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniem

Wykonanie:

W niedużym garnuszku umieścić: cukier, miód, melasę, masło. Podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, przestudzić.

Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika, sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić).

Podsypując ciasto mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków. Układać na blaszce, pozostawiając nieduże odstępy między pierniczkami. Na wierzch każdego pierniczka wcisnąć migdałka. Przed pieczeniem po wierzchu posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piec w temp. 190ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce.



3.12.2010

Bułeczki z nadzieniem cynamonowym

W zeszłym tygodniu zobaczyłam je na czterech wspaniałych blogach i pomyślałam, że cudnie się wpasują w korzenny tydzień.  Zrobiłam je specjalnie na wyjazd, który niestety ze względów pogodowych nie doszedł do skutku, a fotografowałam w pośpiechu :(



Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • łyżka cukru
  • sól
  • tłuszcz do wysmarowania blachy


jajko do smarowania bułeczek

Składniki na nadzienie:

  • 10 dag masła
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżeczek cynamonu

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać roztopione i ostudzone masło, mąkę, cukier, 2 jajka, posolić. Wyrobić ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia: powinno podwoić objętość. Stolnice posypać mąką, wyłożyć ciasto, uformować dwa wałki, które pokroić na 10 - 12 części, lekko je rozpłaszczyć. Przygotować nadzienie: miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem. Na każdym kawałku ciasta położyć nadzienie, uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki położyć na posmarowanej blasze i zostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w gorącym piekarniku (225 C) na złoty kolor (ok. 12 - 15 minut).

2.12.2010

Kurczak w miodzie

Ten kurczak pojawił się u nas w domu kilkanaście lat temu.  Nawet nie wiem skąd moja mama zna ten przepis.  Wiem jedno, uwielbiamy tego kurczaka.  Najlepiej smakuje z ryżem i sałatką owocową.  Na zachętę powiem Wam, że to danie najczęściej gości na naszych stołach na rodzinnych spotkaniach czy podczas świąt.

 

Składniki:

  • 4 uda z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej


Wykonanie:

Kurczaka umyć, ewentualnie podzielić na porcje. Doprawić i przełożyć do brytfanki. W małym rondelku podgrzać masło i miód. Kiedy się połączą dodać gałkę i dokładnie wymieszać. Polać kurczaka. Piec w 200 stopniach około 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli ułożycie kawałki kurczaka obok siebie uzyskacie piękną brązową skórkę (ja niestety piekę zawsze w dużych ilościach i kurczaki leżą jeden na drugim, stąd skórka nie jest cała brązowa).