Składniki (na 10 - 12 sztuk):
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jabłka
- 100 g sera śmietankowego
- 60 g masła
- 200 g cukru pudru
- jabłko do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Masło
utrzeć z cukrem pudrem, aż będzie puszyste. Dodawać po jednym jajku
nie przerywając ubijania. Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem. Dodać
do masy maślanej i wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
Wymieszać z masą i przełożyć do papilotek. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec około 25 minut, do suchego patyczka. Babeczki wyjąć z
foremek i odstawić na kratkę do przestygnięcia.
Przygotować krem. Serek i masło utrzeć razem z cukrem. Posmarować kremem babeczki. Można udekorować cząstkami jabłek.