Kategorie

31.01.2014

Babeczki z jabłkami

Dawno nie robiłam nic słodkiego.  Na wizytę moich siostrzenic nie mogło jednak zabraknąć czegoś małego do przegryzienia.  Dziewczynki z przyjemnością zjadły babeczki, chociaż krem twarożkowy smakował nie wszystkim.  Przepis pochodzi z książki "Babeczki słodkie i pikantne" wyd. Weltbild.



Składniki (na 10 - 12 sztuk):
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jabłka

  • 100 g sera śmietankowego
  • 60 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • jabłko do dekoracji


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.  Masło utrzeć z cukrem pudrem, aż będzie puszyste.   Dodawać po jednym jajku nie przerywając ubijania. Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem.  Dodać do masy maślanej i wymieszać.  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z masą i przełożyć do papilotek.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, do suchego patyczka.  Babeczki wyjąć z foremek i odstawić na kratkę do przestygnięcia.
Przygotować krem.  Serek i masło utrzeć razem z cukrem.  Posmarować kremem babeczki.  Można udekorować cząstkami jabłek.

30.01.2014

Granola bez cukru

Nie mam czasu na mieszanie ziaren z rana, dlatego też przygotowuję granole.  Tym razem postanowiłam spróbować wersji bez odrobiny cukru, poza naturalnymi oczywiście.  Tej granoli wychodzi prawie kilogram.  Jeżeli nie jadacie jej zbyt często proponuję zrobić z połowy składników.



Składniki:
  • 400 g płatków owsianych górskich
  • 100 g sezamu (użyłam niełuskanego)
  • 100 g poppingu z amarantusa
  • 100 g siemienia lnianego
  • 100 z ziaren słonecznika
  • 100 g płatków migdałów
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 300 ml soku z jabłek i marchewki (2 - 3 jabłka i 1 większa marchew)


Wykonanie:

Wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce.  Dodajemy olej i świeżo wyciśnięty sok.  Całość mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy w 140 stopniach przez około godzinę (połowę porcji przez 40 minut), mieszając mniej więcej co 15 minut.  Zostawiamy w piekarniku, aż granola będzie zimna.  Przekładamy do słoików.  Podajemy z mlekiem, jogurtem czy twarożkiem.


29.01.2014

Omlet z suszonymi pomidorami

Ostatnio więcej propozycji śniadaniowych, ale mam nadzieję, że się Wam przydadzą.  Przez kilka ostatnich tygodni w naszej kuchni powstało kilkadziesiąt omletów.  Głównie za sprawą mojej córki, która zakochała się w omlecie cesarskim.    Tym razem jednak wersja wytrawna.



Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 - 3 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej


Wykonanie:
Pomidory kroimy.  Jajka rozbijamy w miseczce i mieszamy.  Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zioła i pokrojone pomidory.  Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.  Smażymy z jednej strony, aż masa się zetnie.  Następnie przekładamy na drugą i dalej smażymy.  Omlet składamy na pół i podajemy natychmiast.

28.01.2014

Gofry

Dzieci już od jakiegoś czasu prosiły o gofry.  Nic dziwnego, w końcu ostatnie gofry robiłam na wiosnę.  Zabrałam się do pracy i w pół godziny mieliśmy pyszny deser.  Gofry wyszły przepyszne.




Składniki (na ok 10 sztuk):
  • 300 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (domowego)
  • 90 g oleju
  • szczypta soli
  • odrobina oleju do smarowania

Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.  Pozostałe składniki miksujemy a następnie mieszamy delikatnie z ubitymi białkami.  Gotowe ciasto odstawiamy i rozgrzewamy gofrownicę.  Rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem.  Wylewamy ciasto i smażymy gofry na złoty kolor.  Studzimy na kratce.


27.01.2014

Kasza gryczana z burakami

Kasza gryczana z burakami czyli risotto po polsku.  Tak spodobało mi się buraczane risotto, że postanowiłam przygotować wersję bardziej dietetyczną i rodzimą.   Wersję z kaszą gryczaną.  Przyznam, że smakowało chyba nawet bardziej niż z ryżem.  Jadłam jako dodatek do kurczaka z grilla oraz jako samodzielne danie.  Smakowało też mojemu mężowi.



Składniki:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 burak (ok 250 g) ugotowany
  • 1 czerwona cebula
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • ok. 500-600 ml bulionu warzywnego
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Do garnka wlewamy odrobinę oleju.  Podsmażamy posiekaną cebulę.  Dodajemy kaszę gryczaną i przez chwilę razem podsmażamy.  Wlewamy wino i gotujemy mieszając.  Kiedy wino odparuje dolewamy po jednej chochli gorącego bulionu często mieszając.  Razem z ostatnią chochlą bulionu dorzucamy buraka startego na tarce.  Mieszamy i razem gotujemy. Doprawiamy do smaku.   Kiedy kasza i buraki są już miękkie dodajemy masło, mieszamy i przekładamy na talerze.  Posypujemy natką.

26.01.2014

Koktajl z czerwonej kapusty

Zaintrygował mnie przepis na kapuściane smoothie.  Jak smakuje?  Bo wygląda obłędnie.  Moja wersja znacznie różni się od oryginału, ale podstawa, czyli czerwona kapusta pozostała. Przyznam, że nigdy nie piłam podobnego koktajlu.  Jest lekko pikantny, ale przepyszny.  Moja córcia stwierdziła jednak, że troszkę za ostry.


 
Składniki:
  • 125 g czerwonej kapusty
  • 50 g mrożonych malin (w sezonie świeżych)
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml herbaty malinowej lekko przestudzonej


Wykonanie:
Kapustę myjemy o szatkujemy.  Wszystkie składniki wkładamy do misy blendera i miksujemy.  Podajemy natychmiast.


25.01.2014

Jajka pieczone

Dzisiaj pomysł na zdrowe i sycące śniadanie.  Śniadanie, które dało mi dużo energii na cały, bardzo wyczerpujący dzień.  Polecam nie tylko wielbicielom jajek i szpinaku.



Składniki:
  • 3 garście szpinaku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • czosnek
  • parmezan


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 2 kokilki smarujemy oliwą.  Szpinak myjemy, osuszamy i delikatnie siekamy.  Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy szpinak.  Dodajemy czosnek (1/4 - 1/2 ząbka) i całość smażymy tylko przez 1 - 2 minuty.  Podsmażony szpinak przekładamy na dno kokilek, zostawiając na środku wgłębienie.  We wgłębienia wbijamy po 1 jajku.  Na wierzch sypiemy odrobinę soli i pieprzu oraz odrobinę startego parmezanu.  Pieczemy około 10 minut, aż białka się zetną, a żółtka zostaną jeszcze płynne.

24.01.2014

Pomidorowa z kaszą jaglaną

To u nas ulubiona zupa.  Dzieciaki uwielbiają, my też.  A do tego przygotowanie banalne.  Jak nie mam siły, albo czasu, to ta zupa nas ratuje.  Wywar, dobry przecier i gotowe.  Zawsze pojawia się u nas z makaronem, takim rosołowym.  Jednak tym razem przygotowałam dla siebie wersję dużo zdrowszą.  Smakowało wybornie.




Składniki:
  • 1 udko z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • przecier pomidorowy dobrej jakości
  • natka pietruszki
  • jogurt / śmietana
  • kasza jaglana 


Wykonanie:
Umyte udo zalewamy wodą i gotujemy.  Dodajemy liść i kilka ziarenek ziela.  Po kilkunastu minutach dodajemy umytą i obraną włoszczyznę.  Gotujemy wywar.  Do gotowego wywaru dodać przecier pomidorowy (daję 500 ml na ok 2,5 l wywaru).  Pogotować razem przez chwilę.  Doprawić do smaku.  Ugotować kaszę jaglaną.  Ugotowaną kaszę pogotować przez 2 - 3 minuty razem z zupą (ilość kaszy zależy od upodobań).  Zupę posypać natką pietruszki i dodać jogurt lub śmietanę (ja dodaję zawsze już na talerzu).


23.01.2014

Owsianka z nerkowcami (bez mleka)

Po mleku migdałowym przyszła kolej na wersję z nerkowców.  Miałam ich tylko na 250 ml mleka i od razu wiedziałam, że powstanie z niego owsianka.  Wyszła idealna, lekko orzechowa, kremowa, taka jaką lubię.



Składniki:
  • 250 ml mleka z nerkowców
  • 2 łyżki miazgi z nerkowców (pozostałości po robieniu mleka)
  • 125 g płatków owsianych
  • 1 banan
  • 2 łyżki żurawiny
  • ew. syrop z agawy


Wykonanie:
Do garnuszka wlewamy mleko i wsypujemy płatki.  Podgrzewamy dość często mieszając.  Gotujemy tak przez kilka minut, aż płatki będą miękkie.  Kiedy płatki są już prawie gotowe dodajemy miazgę z nerkowców.  Do gotowej owsianki dodajemy banana pokrojonego w plastry i żurawinę.  Możemy dosłodzić do smaku, ale banan dodaje wystarczająco dużo słodyczy moim zdaniem.

22.01.2014

Spaghetti alla amatriciana

Bardzo lubimy makarony z sosem pomidorowym.  Zazwyczaj pojawia się wersja tradycyjna.  Kiedy Malwina zaproponowała taki oto przepis na wspólne gotowanie z Edytką wiedziałam, że to danie nam posmakuje.  Miałam rację.  Dziewczyny bardzo dziękuję za kolejne miłe gotowanie i do następnego razu.




Składniki:
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g pancetty lub innego dobrego boczku
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 400 g passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki chilli w płatkach
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 500 g spaghetti
  • Parmezan lub grana padano
  • oliwa


Wykonanie:
Cebulę posiekać.    Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać cebulę przez kilka minut.  Dodać pokrojoną pancettę i razem podsmażać.  Dodać pancettę i pomidory koktajlowe.  Gotować przez kilka minut.  W międzyczasie ugotować makaron al dente.  Odcedzony makaron dodać do przygotowanego sosu i dodać natkę.  Podgrzewać razem przez chwilę.  Podawać od razu posypany startym serem.



21.01.2014

Pieczony udziec z indyka

Dzisiaj Dzień Babci, a ten indyk to specjalność mojej babci.  Moje dzieci go po prostu uwielbiają.  Babcia robi indyka w prodiżu i zawsze jest niezwykle miękki i idealnie doprawiony.  Mój nigdy nie wychodzi taki, ale co zrobić.  Indyka można przygotować na dwa sposoby – z masłem lub bez.  Wersja beztłuszczowa też jest smaczna, a do tego naprawdę dietetyczna.




Składniki:
  • Udziec z indyka
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka czerwona papryka w proszku (lub inne ulubione przyprawy)
  • Ew. masło


Wykonanie:
Udziec myjemy, zdejmujemy skórę.  Mięso oddzielamy od kości i kroimy na kawałki.  Nacieramy kawałki indyka przyprawami.  Przekładamy do naczynia żaroodpornego.  Na wierzch możemy położyć plastry masła, ale nie jest to koniecznie.  Naczynie przykrywamy.  Pieczemy w 180 stopniach, aż mięso będzie miękkie (1 kg mięso około 1 godziny).

20.01.2014

Pasta z awokado

Najczęściej goszczą u nas pasty rybne lub jajeczne.  Jednak od dawna miałam ochotę spróbować wersję pasty jajecznej z awokado, takiej jak u Wiosenki.  Dodałam do niej dość duży ząbek czosnku.  Pasta wyszła idealna, delikatnie czosnkowa, właśnie taka jaką lubię.



Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego


Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.  Awokado kroimy na pół.  Wyjmujemy pestkę a następnie wyjmujemy łyżeczką miąższ.  Natychmiast skrapiamy awokado sokiem z cytryny.  Przekładamy awokado, jajka pokrojone na kawałki,  ząbek czosnku do misy blendera.  Dodajemy jogurt i miksujemy całość na gładką masę.  Doprawiamy do smaku.

19.01.2014

Rogaliki drożdżowe

Powstały na prośbę mojej córci i z jej udziałem. Zniknęły tak szybko, że nie zdążyła ich nawet polukrować, a takie miały być.  Córcia powiedziała, że są przepyszne, tylko o lukrze zapomniałam ;)  Przepis z książki "Nowoczesna Kuchnia Polska".



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 7 g drożdży instant
  • 250 - 300 ml letniego mleka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • dżem, powidła
  • mleko do posmarowania
  • ew. lukier


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski.  Robimy dołek i wlewamy do niego 100 ml mleka, cukry i drożdże.  Delikatnie mieszamy mleko z drożdżami a na wierzch posypujemy odrobiną mąki.  Pozostawiamy, aż drożdże się napuszą.  Dodajemy żółtko, masło oraz stopniowo dodajemy mleko.  Wyrabiamy gładkie ciasto.  Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 45 minut.  Odgazowujemy ciasto i dzielimy na 3 - 4 części.  Każdą rozwałkowujemy i kroimy na trójkąty.  Na każdy kładziemy po łyżeczce dżemu lub powideł i zwijamy.  Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy od wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.  Wyrośnięcie rogaliki smarujemy mlekiem i pieczemy przez 20-30 minut, aż rogaliki będą złote.

18.01.2014

Risotto buraczane

Na kolejną edycję Lubelskiego Kociołka planowałam zrobić coś innego, ale nie mogłam przestać myśleć o tym kolorze. Po prostu mnie zauroczył. Potem także smak.  Risotto jest mocno buraczane, ale naprawdę cudowne.  Oczywiście, jeżeli tylko lubicie buraki.  Przepis pochodzi z bloga Mowielicious, z moimi niewielkimi zmianami.
Zajrzyjcie do lubelskich blogerek zobaczyć co ciekawego wymyśliły z burakami:
Marta - http://niebieskapistacja.blox.pl/html
Dorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Edyta - http://www.pasjasmaku.com/
Gosia - http://moderntasteblog.blogspot.com/
Angelika-http://duringthefreetime.blogspot.com/
Małgośka-http://jedzismakuj.blogspot.com/



Składniki:
  • 1 burak o wadze ok. 250 g
  • 150 g ryżu arborio
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 600 ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki startego Parmezanu
  • koperek


Wykonanie:
Buraka myjemy i gotujemy do miękkości.  Obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy.  Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy.  Wrzucamy ryż i podsmażamy tak, aby się zeszklił.  Wlewamy wino, gotujemy mieszając, aż cały płyn się wchłonie.  Następnie dodajemy po chochelce gorącego bulionu pamiętając o tym, że każda następną porcję dodajemy po tym jak wchłonie się poprzednia.  Razem z ostatnią chochlą bulionu dodajemy starte buraki.  Mieszamy i gotujemy aż buraki będą miękkie (ok. 5 minut).  Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i połowę parmezanu.   Mieszamy i przykrywamy garnek.  Odstawiamy na kilka minut.  Przekładamy risotto na talerze, posypujemy pozostałym parmezanem i koperkiem.


17.01.2014

Ptasie mleczko

Co zrobić z nadmiarem białek?  Bezę?  Makaroniki?  A może Ptasie Mleczko?  Tak, to jest to.  Nie chciałam jednak robić go z surowych białek, tak na wszelki wypadek.  Dlatego skorzystałam z pomysłu Marty i zrobiłam je z bezy włoskiej.  Sam przepis na bezę jest autorstwa Bożeny Sikoń i pokazywałam ją już przy okazji tarty cytrynowej.  Mojemu synowi bardzo Ptasie Mleczko posmakowało.  Mi (niestety) też.



Składniki:
  • 200 g cukru drobnego
  • 150 g białek (z 4 jajek)
  • woda
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii

Na polewę:
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g śmietany kremówki


Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 18 cm dokładnie smarujemy masłem (dno i boki).  Do garnka wsypujemy 150 g cukru i zalewamy wodą tak, aby przykryła cukier.  Stawiamy na ogień i gotujemy. Białka lekko ubijamy z 50 g cukru i ziarnkami wyłuskanymi z laski wanilii.  Białka mają tylko zacząć się pienić. Żelatynę zalewamy w drugim rondelku odrobiną wody i delikatnie podgrzewamy. Wodę z cukrem gotujemy do próby nitki (120 C).  Kiedy syrop jest gotowy wlewamy go cienkim strumieniem do białek, cały czas delikatnie ubijając białka. Dolewamy też żelatynę.  Zwiększamy obroty i ubijamy na sztywno.  Beza ma ostygnąć w misce podczas ubijania.  Gotową bezę przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Kiedy pianka stężeje delikatnie obrysowujemy nożem krawędź i wyjmujemy mleczko z formy.  Szykujemy polewę.  Czekoladę razem z kremówką podgrzewamy, aż do rozpuszczenia.  Zdejmujemy z ognia i ubijamy.  Wylewamy na Ptasie Mleczko.  Czekamy do zastygnięcia polewy (w przeciwnym razie polewa będzie się nam rozmazywać po białej piance.  Nie zmieni to jednak smaku).


16.01.2014

Koktajl palący kalorie Ewy Chodakowskiej

We wczorajszym wpisie pisałam o koktajlu, w którym bardzo posmakowało mi mleko migdałowe.  Tak naprawdę to zrobiłam je specjalnie dla tego smoothie.  Czy pali kalorie?  No cóż, od samego picia raczej ich nie ubędzie, ale jest zdrowy i smaczny. Dodatkowo chili zawiera kapsaicynę, która uwalnia endorfiny :)
Robiłam już podobne koktajle, ale na zwykłym mleku lub jogurcie i nie dodawałam do nich chili.  Przyznam, że ten dodatek to jest to.  Spróbujcie.




Składniki:
  • 1 banan
  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka migdałowego
  • garść szpinaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 łyżeczki startego chili (dałam w proszku)



Wykonanie:
Szpinak myjemy.  Wszystkie składniki miksujemy.  Możemy lekko podgrzać.

15.01.2014

Mleko migdałowe

To pierwsze tego rodzaju mleko, jakie zrobiłam.  Okazało się, że przygotowanie go jest banalnie proste.  Za radą Gosi nie wymieniałam wody z moczenia migdałów.  Co do smaku,to mam mieszane uczucia.  Samo mleko niekoniecznie mnie przekonało, jednak w koktajlach smakuje wyśmienicie. 



Składniki (na 1 litr mleka)
  • 1 szklanka migdałów
  • 4 szklanki wody
  • wrzątek do zalania


Wykonanie:
Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.  Odcedzamy wodę i zdejmujemy skórkę.  Powinna sama ładnie odchodzić.
Obrane migdały wkładamy do naczynia i zalewamy 1 szklanką przegotowanej, ostudzonej wody.  Odstawiamy na noc.  Następnego dnia miksujemy migdały z wodą, w której się moczyły.  Dolewamy pozostałe 3 szklanki wody i ponownie miksujemy całość.  Zmiksowane migdały odcedzamy używając gazy.  Mleko przechowujemy w lodówce do 48 godzin.


14.01.2014

Spaghetti alla carbonara

Zazwyczaj przygotowuję pomidorowy sos do makaronu.  Jednak czasami potrzebna jest mała odmiana.  Miałam ochotę na spaghetti carbonara.  Przeszukałam internet w poszukiwaniu jakiegoś włoskiego przepisu i znalazłam ten. Autorka bardzo przeprasza, że przepis nie jest do końca taki jak być powinien, a to za sprawą dodatku śmietanki. Jednak makaron bardzo nam smakował i na pewno w takiej wersji zagości jeszcze nie raz.



Składniki:
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 100 g pancetty lub boczku dobrej jakości (dałam 200)
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • Parmezan lub Grana Padano (80 g + do posypania)
  • sól, pieprz
  • oliwa



Wykonanie:
Makaron ugotować al dente.  W międzyczasie pokroić boczek i podsmażać na odrobinie oliwy, aż boczek będzie chrupiący.  W misce wymieszać żółtka, ok. 80 g startego Parmezanu i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.  Ugotowany, odcedzony makaron przełożyć na patelnię i wymieszać z boczkiem.  Patelnię zdjąć z ognia, wlać masę jajeczną i wymieszać.  Ponownie postawić patelnię na niewielkim ogniu i chwilę całość podsmażać.  Przełożyć na talerze i podsypać startym Parmezanem.  Podawać natychmiast.

13.01.2014

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

Dzieciaki uwielbiają Nutellę, niestety córcia jest chyba uczulona na orzechy laskowe.  Dlatego też postanowiłam przygotować zdrową wersję kremu czekoladowego.  Jak to czasami bywa, krem nie przypadł im do gustu.  Nie mam pojęcia dlaczego.  Małżonek stwierdził, że to przez gorzką czekoladę, córka mówiła, że zbyt słodki (z czym się nie zgodzę).  Efekt jest taki, że 3 słoiki kremu będą tylko dla mnie.  Nie narzekam, bo mi smakuje.  Wzorowałam się na przepisach Marty i Olgi.



Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 banany
  • 4 łyżki kakao
  • 2 - 4 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól


Wykonanie:
Kaszę prażymy w garnku, aż zacznie przyjemnie pachnieć.  Zalewamy  2 szklankami wrzątku ze szczyptą soli, przykrywamy i gotujemy około 10 - 12 minut na niewielkim ogniu.  Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na minimum kwadrans.  Kaszę studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.  Ugotowaną kaszę, banany, rozpuszczoną czekoladę, kakao, sok z cytryny i syrop z agawy umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy.


11.01.2014

Żytni chleb radzieckiego żołnierza

Dawno nie piekłam chleba w 100% z mąki razowej.  Nawet z pszennej, nie mówiąc już o żytniej.  Szczerze mówiąc jedyne moje wspomnienie, to ciężki, zbity chleb z początków mojej przygody z pieczeniem chleba.  Okazało się jednak, że żytni razowy chleb może być cudowny w smaku.  Nawet moja rodzina, która generalnie woli chleby lżejsze, mieszanki pszenno - żytnie, rozsmakowała się w tym chlebie.
A chleb oczywiście w ramach styczniowej piekarni u Amber.




Składniki:
  • 375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej (ja dałam 375 g zakwasu żytniego)
  • 450g mąki żytniej razowej
  • 15 g soli
  • 330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40C)


Wykonanie:
Sól rozpuścić w wodzie.  Dodać zakwas i bardzo dokładnie wymieszać, najlepiej rózgą tak, aby powstała pianka i nie było grudek.  Do tak wymieszanego zakwasu dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto (zmieniłam rózgę na hak do drożdżowego ciasta).  Ciasto  będzie dość gęste.  Misę przykryć i odstawić do fermentacji na około 2 godziny w temperaturze 30 stopni (u mnie stało w 24 C).  Ciasto nie urośnie zbytnio, ale muszą pojawić się pęcherzyki powietrza. 
Keksówkę o długości 30 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi lub płatkami owsianymi, mąką razową (ja wysypałam płatkami i mąką). Ciasto posmarować olejem (zapomniałam). Keksówkę nakryć i zostawić do wyrośnięcia na pół godziny do godziny. Ciasto urośnie tylko odrobinę.
Piekarnik rozgrzać do 260 stopni.  Piec przez 10 - 15 minut (piekłam 10), zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać 40-45 minut.  Po wyjęciu chleb spryskać wodą.  Odstawić na kratkę do ostygnięcia.  Kroić następnego dnia.



Faszerowana pierś z kurczaka

Dawno temu widzieliśmy w jednym z programów Jamiego przepis na kurczaka po cypryjsku.  Bardzo nam się spodobał i przygotowałam wtedy pierś według tego przepisu.  Zdjęcia, które wtedy zrobiłam były tak okropne, że nie pokazałam ich na blogu.  Teraz przepis powtórzyłam, ale w nieco zmienionej formie.  Dlatego też zamiast oryginalnej nazwy, pojawia się faszerowana pierś.  Przepis pochodzi z książki 30 minut w kuchni.



Składniki:
  • kilka łyżek siekanej natki pietruszki
  • kilka łyżek liści bazylii
  • 5 - 8 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek serka kremowego (w oryginale feta)
  • 4 piersi z kurczaka
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • pieprz, sól
  • oliwa do smażenia
  • papier do pieczenia


Wykonanie:
Natkę, bazylię i pomidory siekamy.  Mieszamy z serkiem i wyciśniętym czosnkiem.  Dolewamy odrobinę oleju z pomidorów.  Doprawiamy pieprzem i drobiną soli.
W każdej piersi robimy nacięcie tak, aby powstała kieszonka.  W środek wkładamy przygotowaną masę ziołowo-serową.  Zamykamy kieszonkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy na rozgrzanym tłuszczu nafaszerowane piersi z kurczaka, rozcięciem do góry.  Arkusz papieru do pieczenia zgniatamy i moczymy pod kranem.  Rozprostowujemy i przykrywamy kurczaka na patelni.  Smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu potrząsając patelnią.  Kiedy kurczak jest dobrze podsmażony z jednej strony, przekładamy na drugą, dokładamy gałązki rozmarynu i dalej smażymy przykryte papierem.  Usmażone piersi zdejmujemy z patelni i kroimy w plastry.  Ja podałam pierś z kuskusem i sałatą z sosem czosnkowym.


10.01.2014

Odwrócone ciasto ananasowe

Zostało mi kilka plastrów ananasa w puszce.  Najpierw planowałam drink, ale potem przypomniałam sobie tym cieście z książki Nigella Ekspresowo.  Ponieważ nie miałam odpowiedniej ilości ananasa upiekłam ciasto w mniejszej formie.  Dzięki temu jest nieco wyższe niż w oryginale.




Składniki (na formę 24 cm, u mnie 18 cm)
  • masło do formy
  • 2 łyżki cukru do wysypania formy
  • 6 plastrów ananasa (u mnie 4)
  • 3 łyżki soku ananasowego z puszki
  • kilkanaście kandyzowanych wiśni
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody (nie dałam)
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru (dałam 80)
  • 2 jajka


Wykonanie:

Formę smarujemy masłem i wysypujemy dno cukrem.  Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.  Na dnie formy układamy plastry ananasa.  W otwory wkładamy kandyzowane wiśnie.
Masło, mąkę, cukier, proszek, sodę i jajka miksujemy na gładką masę w malakserze.  Dodajemy sok z ananasa, aby rozrzedzić ciasto.  Ciasto delikatnie przelewamy na wyłożone ananasy.  Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około pół godziny, do suchego patyczka.  Upieczone ciasto oddzielić łopatką od brzegów foremki, przykryć talerzem i szybko odwrócić do góry dnem.