Robione
na szybko z mąki, która akurat byłą pod ręką, zamrożonej kruszonki, dla
chłopaków na wyprawę rowerową. Jak już je zrobiłam, to odkryłam, że
ostatnie też ubrałam w te same papilotki.
Składniki:
* 220 g mąki pszennej razowej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* ½ łyżeczki sody oczyszczonej
* 150g cukru
* 250ml mleka
* 90ml oleju roślinnego
* 1 duże jajko
* 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
* 2 łyżeczki cynamonu
* 50 g rabarbaru
* garść kruszonki z tego przepisu na ciasto
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki do miski, wymieszać. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski i wymieszać. Zmieszać wszystko razem (niezbyt dokładnie), dodać obrany i pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar, lekko wymieszać i przełożyć do foremek. NA wierzch pokruszyć kruszonkę. Piec przez około 25 minut.
Kategorie
▼
28.05.2011
Tiramisu
Pierwotnie
miałam zrobić sobie na urodziny panna cottę. Jednak kiedy otworzyłam
lodówkę odkryłam, że oprócz kremówki stoi też mascarpone. Wybór był już
prosty. Deser przygotowałam w dwóch wersjach: kawowej (dla mnie) i
kakaowej (bezalkoholowej) dla dzieci i męża. Nie jest to klasyczny
przepis na tiramisu, bo nie zawiera jajek. Biszkopciki przygotowałam
samodzielnie według tego przepisu.
Składniki:
* 250 g mascarpone
* 200 g śmietany kremówki
* 100 g amaretto (lub innego alkoholu np. brandy)
* 50 cukru pudru
* pół szklanki mocnej kawy (lub kakao)
* 16 - 18 biszkopcików
* kakao do posypania
Wykonanie:
Kremówkę ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z cukrem i połową alkoholu Dodać ubitą kremówkę i wszystko razem przez chwilę ubijać. Biszkopty moczyć w kawie (kakao) wymieszanej z resztą alkoholu przez sekundę z każdej strony. Ułożyć połowę biszkoptów w naczyniu. Na biszkoptach wyłożyć połowę masy serowej. Wyłożyć drugą połowę biszkoptów, a na nie znowu masę. Całość schłodzić. Przed podaniem posypać kakao.
Składniki:
* 250 g mascarpone
* 200 g śmietany kremówki
* 100 g amaretto (lub innego alkoholu np. brandy)
* 50 cukru pudru
* pół szklanki mocnej kawy (lub kakao)
* 16 - 18 biszkopcików
* kakao do posypania
Wykonanie:
Kremówkę ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z cukrem i połową alkoholu Dodać ubitą kremówkę i wszystko razem przez chwilę ubijać. Biszkopty moczyć w kawie (kakao) wymieszanej z resztą alkoholu przez sekundę z każdej strony. Ułożyć połowę biszkoptów w naczyniu. Na biszkoptach wyłożyć połowę masy serowej. Wyłożyć drugą połowę biszkoptów, a na nie znowu masę. Całość schłodzić. Przed podaniem posypać kakao.
26.05.2011
Owsiane ciasteczka kakaowe
Jakiś
czas temu koleżanka mojej mamy dała mi paczuszkę ciasteczek owsianych z
pytaniem czy znam na takie przepis. Nie znałam, ale pomyślałam, że
wymyślę. Wiedziałam, że muszą mieć kakao, wyczuwalny był miód, no i
widać było płatki owsiane. Ciasteczka wyszły smaczne, w sam raz do
porannej kawy, jednak chyba nie do końca takie jak oryginał. No nic
będę próbować dalej.
Składniki:
* 1 szklanka mąki pszennej razowej
* pół szklanki płatków owsianych
* 100 g masła
* 1 jajko
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki miodu (dałam 2 łyżki miodu i 1 łyżkę syropu fiołkowego)
* 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Masło topimy i studzimy. Płatki owsiane miksujemy, ale niezbyt dokładnie. Mieszamy wszystkie składniki a następnie wykładamy kule na blachę. Kule spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy około 15 minut. Pozostawiamy na blasze do ostygnięcia (lekko stwardnieją).
Składniki:
* 1 szklanka mąki pszennej razowej
* pół szklanki płatków owsianych
* 100 g masła
* 1 jajko
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki miodu (dałam 2 łyżki miodu i 1 łyżkę syropu fiołkowego)
* 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Masło topimy i studzimy. Płatki owsiane miksujemy, ale niezbyt dokładnie. Mieszamy wszystkie składniki a następnie wykładamy kule na blachę. Kule spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy około 15 minut. Pozostawiamy na blasze do ostygnięcia (lekko stwardnieją).
25.05.2011
Zawijasy szparagowe
Składniki:
* 5 płatów lasagne
* 15 szparagów
* 5 plastrów szynki parmeńskiej
* 2 - 3 łyżki kaparów
* 2 - 3 ząbki czosnku
* ser grana padano
* oliwa
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaty lasagne gotujemy al dente. W tym samym czasie szparagi gotujemy przez 2 - 3 minuty na parze (pamiętamy o wcześniejszym umyciu i odłamaniu zdrewniałych końcówek). Ugotowane płaty rozkładamy, na każdym kładziemy po plasterku szynki parmeńskiej. W moździerzu tłuczemy kapary i czosnek. Powstałą pastą smarujemy każdy płat szynki. Kładziemy po 3 szparagi na każdym płacie szynki i zwijamy. Wkładamy do naczynia do zapiekania wysmarowane lekko oliwą. Zawijasy skrapiamy lekko oliwą i posypujemy startym serem. Pieczemy przez około 15 minut. Podajemy na ciepło lub zimno (trzeba uważać, żeby makaron się nie zsechł).
24.05.2011
Frappe
W takiej wersji robię frappe, odkąd zobaczyłam ją u Beatki. Jest genialna na gorące popołudnia. Przygotowanie zajmuje chwilę, a jak smakuje.
Składniki:
* kawa rozpuszczalna
* zimna woda
* mleko
* kostki lodu
Wykonanie:
Do głębokiego naczynia wsypujemy po łyżeczce kawy rozpuszczalnej na osobę. Zalewamy odrobiną zimnej wody (tak aby tylko przykryła kawę). Miksujemy mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie piana. Dolewamy zimne mleko. Podajemy w szklankach z kostkami lodu.
Składniki:
* kawa rozpuszczalna
* zimna woda
* mleko
* kostki lodu
Wykonanie:
Do głębokiego naczynia wsypujemy po łyżeczce kawy rozpuszczalnej na osobę. Zalewamy odrobiną zimnej wody (tak aby tylko przykryła kawę). Miksujemy mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie piana. Dolewamy zimne mleko. Podajemy w szklankach z kostkami lodu.
23.05.2011
Salsa z awokado w muszlach
Doskonała
przystawka na ciepłe dni zamiast zupy. Można podać ją też jako dodatek
do drugiego dania. Ja przygotowałam oczywiście w muszlach Lubelli. Przypominam, że ten makaron, oraz 3 inne, możecie wygrać tutaj. Konkurs trwa do środy 25 maja.
Składniki:
* makaron muszle (około 10 sztuk)
* pomidor
* awokado
* pół czerwonej cebuli
* 2 - 3 łyżeczki soku z cytryny
* 1 łyżka oliwy
* pół papryczki chilli
* kilka liści bazylii
* sól, pieprz
Wykonanie:
Muszle gotujemy według przepisu na opakowaniu. Osuszamy. Przygotowujemy salsę. Pomidory kroimy w kosteczkę, cebulę i papryczkę siekamy drobno. Awokado pozbawiamy pestki i skórki i kroimy w kostkę. Natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy pomidory, awokado, cebulę i chilli. Resztę soku z cytryny i oliwę mieszamy i doprawiamy. Polewamy sałatkę. Dodajemy grubo posiekaną bazylię. Gotową salsę nakładamy do muszli. Podajemy natychmiast.
Składniki:
* makaron muszle (około 10 sztuk)
* pomidor
* awokado
* pół czerwonej cebuli
* 2 - 3 łyżeczki soku z cytryny
* 1 łyżka oliwy
* pół papryczki chilli
* kilka liści bazylii
* sól, pieprz
Wykonanie:
Muszle gotujemy według przepisu na opakowaniu. Osuszamy. Przygotowujemy salsę. Pomidory kroimy w kosteczkę, cebulę i papryczkę siekamy drobno. Awokado pozbawiamy pestki i skórki i kroimy w kostkę. Natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy pomidory, awokado, cebulę i chilli. Resztę soku z cytryny i oliwę mieszamy i doprawiamy. Polewamy sałatkę. Dodajemy grubo posiekaną bazylię. Gotową salsę nakładamy do muszli. Podajemy natychmiast.
22.05.2011
Placuszki z rabarbarem
Córcia zażyczyła sobie placuszki z dziurką
na kolację. Postanowiłam skorzystać z okazji i oprócz wersji jabłkowej
zrobić też rabarbarową. Żeby uczta była pełna placuszki polałam sosem fiołkowym.
Składniki:
* 1 szklanka mleka
* 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
* 2 jajka
* 1 łyżeczka cynamonu
* 5 gałązek rabarbaru
Wykonanie:
Rabarbar kroimy na malutkie kawałki. Jeżeli mamy dość szerowkie gałązki warto przekroić je wzdłuż na pół. Jajka i mleko mieszamy, aby się dokładnie połączyły. Stopniowo dodajemy mąkę i przyprawy cały czas mieszając. Kiedy ciasto jest już gładkie wkładamy kawałki rabarbaru, obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor z obydwu stron.
Składniki:
* 1 szklanka mleka
* 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
* 2 jajka
* 1 łyżeczka cynamonu
* 5 gałązek rabarbaru
Wykonanie:
Rabarbar kroimy na malutkie kawałki. Jeżeli mamy dość szerowkie gałązki warto przekroić je wzdłuż na pół. Jajka i mleko mieszamy, aby się dokładnie połączyły. Stopniowo dodajemy mąkę i przyprawy cały czas mieszając. Kiedy ciasto jest już gładkie wkładamy kawałki rabarbaru, obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor z obydwu stron.
21.05.2011
Spaghetti ze szparagami w sosie śmietanowym
Szparagi
i makaron to cudne połączenie pod warunkiem, że lubicie jedno i
drugie. Ja lubię, więc połączyć musiałam. Wymyśliłam sobie biały sos.
Troszkę się go bałam, ale o dziwo nie zwarzył się i smakował wspaniale.
Składniki (na 2 porcje):
Wykonanie:
Przyprawy prażymy na gorącej patelni a następnie tłuczemy w moździerzu (lub mielimy młynkiem). Gotujemy makaron al dente. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze (lub w specjalnym garnku). Śmietanę, starty ser i rozbełtane jajko podgrzewamy cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem oraz częścią uprażonych przypraw. Ugotowany makaron wrzucamy do podgrzanej śmietany i mieszamy. Dorzucamy pokrojone na kawałki ugotowane szparagi (część główek możemy zostawić do dekoracji) i ponownie mieszamy. Podajemy natychmiast posypane resztą przypraw.
Składniki (na 2 porcje):
- pół pęczka szparagów
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 jajko
- 4 łyżki startego żółtego sera
- po pół łyżeczki kolendry, kuminu, gorczycy
- sól, pieprz
- makaron spaghetti (u mnie razowy)
Wykonanie:
Przyprawy prażymy na gorącej patelni a następnie tłuczemy w moździerzu (lub mielimy młynkiem). Gotujemy makaron al dente. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze (lub w specjalnym garnku). Śmietanę, starty ser i rozbełtane jajko podgrzewamy cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem oraz częścią uprażonych przypraw. Ugotowany makaron wrzucamy do podgrzanej śmietany i mieszamy. Dorzucamy pokrojone na kawałki ugotowane szparagi (część główek możemy zostawić do dekoracji) i ponownie mieszamy. Podajemy natychmiast posypane resztą przypraw.
20.05.2011
Kokosowa kruszona z rabarbarem
Znowu uległam kuszeniu Beatki. Tym razem jednak tylko odnośnie połączenia smaków. Dlaczego tylko tak? Bo truskawki w cenie oszałamiającej jeszcze, a do tego znalazłam woreczek malin w zamrażalce. Powiem Wam tylko, że kokos sprawdził się w tej mieszance doskonale.
Składniki:
* 300 g rabarbaru
* 150 g malin lub truskawek (dałam mrożone maliny)
* 50 g cukru trzcinowego
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
* 70 g mąki pszennej razowej
* 70 g wiórków koksowych
* 4 łyżki oliwy
* 30 g cukru trzcinowego
Wykonanie:
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki (jeżeli mamy grube łodygi warto je przekroić wzdłuż). Maliny / truskawki opłukać (truskawki odszypułkować i pokroić na połówki lub ćwiartki). Rabarbar i maliny/truskawki wymieszać, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać. Wyłożyć na dno naczynek do zapiekania. Przygotować kruszonkę. Mąkę, wiórki i cukier wymieszać. Dodać oliwę i ponownie wymieszać. Kruszonkę wyłożyć na owoce. Piec 20 minut w 200 stopniach (pilnować, żeby kruszonka się nie przypaliła).
19.05.2011
Makaronowa sałatka ze szparagami
Znowu
cieplejsze dni i znowu ochota na lżejsze obiady. Taka sałatka jest
doskonała, tym bardziej, że można ją zapakować do pudełka i zabrać na
długi, zbyt długi dzień w pracy.
Sałatkę przygotowałam z produktów, które dostałam od Lubelli. Przypominam też, że możecie wygrać 4 rodzaje makaronu tutaj (między innymi właśnie Fusilloni).
Składniki (na 2 porcje):
* 150 g makaronu Fusilloni (duże świdry)
* 3 - 4 plastry szynki parmeńskiej
* 4 suszone pomidory
* 10 - 12 szparagów
* ser grana padano
* 1 łyżka oliwy
* pół łyżki octu balsamicznego
* pół łyżeczki soku z cytryny
* sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. Szparagi podgotować na parze, tak aby były jędrne. Szynkę pokroić na kawałki (można podsmażyć przez chwilę na patelni beztłuszczowej, ale nie jest to konieczne). Pomidory pokroić na kawałki. Makaron i szparagi przestudzić. Wymieszać makaron, szynkę, pokrojone szparagi i pomidory. Wymieszać ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem sałatkę. Rozłożyć do 2 miseczek / talerzy i posypać startym serem.
18.05.2011
Sernik na zimno z musem rabarbarowym
Tak
na prawdę to nie tyle sernik co pascha. Powstał zupełnie przypadkiem.
Znowu dostałam mleko od krowy i znowu szukałam pomysłu na
spożytkowanie. Najbardziej miałam ochotę na zsiadłe mleko z młodymi
ziemniaczkami i koperkiem, ale ziemniaczków jeszcze nie było. Wtedy
zobaczyłam wpis Szarlotka i pomysł zrodził się sam.
Składniki na warstwę serową:
* 1500 ml mleka (z woreczka lub od krowy, z UHT nie wyjdzie)
* 6 jaj
* 1 laska wanilii
* 210 g cukru pudru
* 300 g śmietany
* 300 g masła
Składniki na mus rabarbarowy:
* 12 g żelatyny spożywczej
* 600 g rabarbaru ( różowa część łodyg)
* 120 g cukru pudru
* ewentualnie czerwony barwnik / skoncentrowany sok z czerwonych owoców
Wykonanie:
Laskę wanilii rozkroić, wyjąć ziarenka i dodać do mleka (ziarenka i laskę). Mleko zagotować. W międzyczasie wymieszać śmietanę z jajkami. Gdy mleko zacznie się gotować wyjąć laskę wanilii i wlewać masę jajeczną cały czas mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, aż białko się zetnie i twaróg oddzieli od serwatki. Na sitko wyłożyć gazę. Wylać na nią twaróg i dokładnie odcedzić. Twaróg ostudzić.
Masło ucierać z cukrem, który dodajemy stopniowo. Ucieramy, aż masło będzie gładkie. Po jednej łyżce dodajemy ostudzony twaróg i nadal ucieramy. Kiedy cały twaróg już będzie dodany formę (24 cm) wykładamy folią, na spodzie i brzegach. Wkładamy masę i schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy mus rabarbarowy.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Łodygi rabarbaru obrać i pokroić w kostkę. Pokrojony rabarbar przełożyć do garnka, dusić a kiedy lekko zmięknie dodać cukier. Gotować na małym ogniu, często mieszając.Kiedy zupełnie zmięknie, przecieramy przez sito lub dokładnie miksujemy( ja korzystam z tej drugiej metody), Jeżeli mamy bardziej zielony rabarbar, to można podbarwić masę dowolnym skoncentrowanym czerwonym sokiem w ilości ok. 1 łyżeczki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącego puree rabarbarowego i dodajemy do całości. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w miseczce do lekkiego stężenia. Kiedy masa lekko stężeje wylewamy na przygotowany serowy spód. Całość wstawiamy na noc do lodówki.
Składniki na warstwę serową:
* 1500 ml mleka (z woreczka lub od krowy, z UHT nie wyjdzie)
* 6 jaj
* 1 laska wanilii
* 210 g cukru pudru
* 300 g śmietany
* 300 g masła
Składniki na mus rabarbarowy:
* 12 g żelatyny spożywczej
* 600 g rabarbaru ( różowa część łodyg)
* 120 g cukru pudru
* ewentualnie czerwony barwnik / skoncentrowany sok z czerwonych owoców
Wykonanie:
Laskę wanilii rozkroić, wyjąć ziarenka i dodać do mleka (ziarenka i laskę). Mleko zagotować. W międzyczasie wymieszać śmietanę z jajkami. Gdy mleko zacznie się gotować wyjąć laskę wanilii i wlewać masę jajeczną cały czas mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, aż białko się zetnie i twaróg oddzieli od serwatki. Na sitko wyłożyć gazę. Wylać na nią twaróg i dokładnie odcedzić. Twaróg ostudzić.
Masło ucierać z cukrem, który dodajemy stopniowo. Ucieramy, aż masło będzie gładkie. Po jednej łyżce dodajemy ostudzony twaróg i nadal ucieramy. Kiedy cały twaróg już będzie dodany formę (24 cm) wykładamy folią, na spodzie i brzegach. Wkładamy masę i schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy mus rabarbarowy.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Łodygi rabarbaru obrać i pokroić w kostkę. Pokrojony rabarbar przełożyć do garnka, dusić a kiedy lekko zmięknie dodać cukier. Gotować na małym ogniu, często mieszając.Kiedy zupełnie zmięknie, przecieramy przez sito lub dokładnie miksujemy( ja korzystam z tej drugiej metody), Jeżeli mamy bardziej zielony rabarbar, to można podbarwić masę dowolnym skoncentrowanym czerwonym sokiem w ilości ok. 1 łyżeczki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącego puree rabarbarowego i dodajemy do całości. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w miseczce do lekkiego stężenia. Kiedy masa lekko stężeje wylewamy na przygotowany serowy spód. Całość wstawiamy na noc do lodówki.
17.05.2011
Cannelloni z suszonymi pomidorami i oliwkami
Dzisiaj
rano dostałam wspaniałą paczkę od Lubelli. Kosz pinkinowy wypełniony
makaronami i włoskimi produktami. Nie muszę chyba pisać, że strasznie
się ucieszyłam. Już zaczynam wymyślać do czego użyć oliwę truflową,
karczochy czy szynkę parmeńską. Dzisiaj na obiad miało być coś zupełnie
innego, ale ze względu na tę paczkę zmodyfikowałam nieco swoje plany.
Powstało cannelloni wypełnione mięsem (pozostałość z rosołu), suszonymi
pomidorami i oliwkami.
Składniki:
* 8 rurek cannelloni
* 150 g ugotowanego mięsa drobiowego (użyłam mięsa z rosołu)
* 1 puszka pomidorów
* kilka gałązek tymianku
* kilka pomidorów suszonych
* kilkanaście czarnych oliwek
* cebula
* kilka listków bazylii
* sól, pieprz
* kilka łyżek śmietany
* ser żółty
Wykonanie:
Mięso zemleć. Cebulę posiekać i podsmażyć. Do cebuli dodać posiekane pomidory z puszki oraz suszone pomidory. Chwilę razem dusić. Doprawić solą, pieprzem posiekaną bazylią i tymiankiem. Dodać zmielone mięso i część sosu z puszki z pomidorami i chwilę podsmażyć razem. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Makaron (nie ugotowany) nadziewać farszem, wkładając do każdej rurki po kilka oliwek. Naczynie żaroodporne posmarować na dnie śmietaną. Kłaść wypełnione rurki. Po wierzchu polać resztką sosu pomidorowego z puszki i całość posypać startym serem. Piec 20 - 30 minut
Składniki:
* 8 rurek cannelloni
* 150 g ugotowanego mięsa drobiowego (użyłam mięsa z rosołu)
* 1 puszka pomidorów
* kilka gałązek tymianku
* kilka pomidorów suszonych
* kilkanaście czarnych oliwek
* cebula
* kilka listków bazylii
* sól, pieprz
* kilka łyżek śmietany
* ser żółty
Wykonanie:
Mięso zemleć. Cebulę posiekać i podsmażyć. Do cebuli dodać posiekane pomidory z puszki oraz suszone pomidory. Chwilę razem dusić. Doprawić solą, pieprzem posiekaną bazylią i tymiankiem. Dodać zmielone mięso i część sosu z puszki z pomidorami i chwilę podsmażyć razem. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Makaron (nie ugotowany) nadziewać farszem, wkładając do każdej rurki po kilka oliwek. Naczynie żaroodporne posmarować na dnie śmietaną. Kłaść wypełnione rurki. Po wierzchu polać resztką sosu pomidorowego z puszki i całość posypać startym serem. Piec 20 - 30 minut
16.05.2011
Serniczki z ricotty
W
lodówce resztki ricotty i serka śmietankowego. Musiałam je więc
wykorzystać. Wyszły cudowne małe serniczki w sam raz do poobiedniej
kawy czy na piknik. Możne je robić oczywiście bez ciasteczkowego spodu,
ale za bardzo go lubię :)
Do osłodzeniu użyłam cukru fiołkowego, ale można oczywiści użyć
zwykłego. Fiołkowy nie zmienił zbytnio smaku (być może było go za mało)
Składniki na spód:
* 6 ciasteczek digestive
* 1 łyżka masła
* 1 łyżeczka cukru
Składniki na masę:
* 100 g ricotty
* 50 g serka śmietankowego, trzykrotnie mielonego
* 40 g cukru fiołkowego
* 1 jajko
* 1 łyżka mąki kukurydzianej
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka kruszymy (np. w woreczku), dodajemy cukier i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy po łyżce do 6 muffinkowych papilotek (papilotki umieszczamy w formie).
Wszystkie składniki na masę miksujemy w malakserze. Przelewamy masę na ciasteczkowy spód i pieczemy przez około 25 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy serniczki.
14.05.2011
Lasagne ze szparagami
Mój
syn stwierdził, że go to danie wciąga, chociaż miał pewne opory.
Szparagi oczywiście zostały na talerzu, ale reszta zjedzona.
Składniki:
* 5 płatów lasagne
* 16 szparagów
* puszka pomidorów
* 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki mąki
* 2 łyżki masła
* 1,5 szklanki mleka
* gałka muszkatołowa
* sól, pieprz
* ser żółty
Wykonanie:
Szparagi myjemy odłamujemy zdrewniałe końcówki i podgotowujemy przez chwilę na parze. Płaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Osączamy i układamy na równej powierzchni. Pomidory w puszce rozdrabniamy, dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku i redukujemy, tak aby powstał sos. Przygotowujemy beszamel. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i cały czas dokładnie mieszamy. Kiedy już powstanie idealna zasmażka dodajemy stopniowo letnie mleko cały czas mieszając. Pod koniec doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Do naczynia do zapiekania wkładamy na dno płat makaronu. Wykładamy na niego część sosu beszamelowego i 4 szparagi. Na to kładziemy kolejny płat makaronu, sos pomidorowy, 4 szparagi, znowu makaron, beszamel,szparagi makaron, sos pomidorowy. Tak robimy do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarowujemy sos beszamelowy, który możemy posypać startym serem. Całość zapiekamy 20 minut w 200 stopniach.
Składniki:
* 5 płatów lasagne
* 16 szparagów
* puszka pomidorów
* 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki mąki
* 2 łyżki masła
* 1,5 szklanki mleka
* gałka muszkatołowa
* sól, pieprz
* ser żółty
Wykonanie:
Szparagi myjemy odłamujemy zdrewniałe końcówki i podgotowujemy przez chwilę na parze. Płaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Osączamy i układamy na równej powierzchni. Pomidory w puszce rozdrabniamy, dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku i redukujemy, tak aby powstał sos. Przygotowujemy beszamel. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i cały czas dokładnie mieszamy. Kiedy już powstanie idealna zasmażka dodajemy stopniowo letnie mleko cały czas mieszając. Pod koniec doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Do naczynia do zapiekania wkładamy na dno płat makaronu. Wykładamy na niego część sosu beszamelowego i 4 szparagi. Na to kładziemy kolejny płat makaronu, sos pomidorowy, 4 szparagi, znowu makaron, beszamel,szparagi makaron, sos pomidorowy. Tak robimy do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarowujemy sos beszamelowy, który możemy posypać startym serem. Całość zapiekamy 20 minut w 200 stopniach.
12.05.2011
Mus rabarbarowy
Taki mus to doskonała podstawa do deserów,
dodatek do jogurtów, ale nadaje się też świetnie jako nadzienie do
naleśników czy wprost na pajdę chleba. Proporcje składników od Nigelli,
ale myślę, że każdy z Was robi podobny "na oko". Zamiast wanilii można
dodać cynamon.
Składniki:
* 500 g rabarbaru
* 150 g cukru
* 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżeczki cynamonu)
Wykonanie:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Do garnka wrzucić rabarbar, cukier i ekstrakt.(Jeśli robimy wersję z cynamonem należy dolać 1 - 2 łyżki wody) Zagotować, aż cukier się rozpuści, mieszając. Przykryć i chwilę gotować. Następnie odkryć i gotować dalej, aż woda odparuje a rabarbar się rozpadnie.
Składniki:
* 500 g rabarbaru
* 150 g cukru
* 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżeczki cynamonu)
Wykonanie:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Do garnka wrzucić rabarbar, cukier i ekstrakt.(Jeśli robimy wersję z cynamonem należy dolać 1 - 2 łyżki wody) Zagotować, aż cukier się rozpuści, mieszając. Przykryć i chwilę gotować. Następnie odkryć i gotować dalej, aż woda odparuje a rabarbar się rozpadnie.
11.05.2011
Migdałowe ciasto z rabarbarem
Pisałam już, że Bea
potrafi kusić. W tym tygodniu znowu mnie skusiła. Rabarbar uwielbiam,
migdały zresztą też. Nie mogłam więc nie upiec. Smak obłędny, a do
tego jeszcze ten zapach. Zróbcie koniecznie.
Składniki:
* ok. 250 g rabarbaru (dałam mniej i to był błąd)
* 150 g mąki
* 40 g drobno zmielonych migdałów
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 80 g miękkiego masła (lub nieutwardzanej margaryny)
* 130 g cukru
* 2 jajka
* 100 ml jogurtu
* 2 łyżki amaretto (lub 2 dodatkowe łyżki jogurtu)
* otarta skórka z 1 cytryny
* 1/2 dużego startego ziarenka tonki (lub nasionka z 1 laski wanilii / cukier waniliowy)
dodatkowo : 1-2 łyżki jasnego cukru trzcinowego wymieszanego z odrobiną startej tonki lub cynamonu (lub cukru waniliowego)
opcjonalnie : płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą skórkę z cytryny, stratą tonkę i amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy, na wierzch nałożyć pokrojony rabarbar i lekko ‘wgnieść’ go dłonią w ciasto; posypać cukrem i / lub płatkami migdałowymi / kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.
Składniki:
* ok. 250 g rabarbaru (dałam mniej i to był błąd)
* 150 g mąki
* 40 g drobno zmielonych migdałów
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 80 g miękkiego masła (lub nieutwardzanej margaryny)
* 130 g cukru
* 2 jajka
* 100 ml jogurtu
* 2 łyżki amaretto (lub 2 dodatkowe łyżki jogurtu)
* otarta skórka z 1 cytryny
* 1/2 dużego startego ziarenka tonki (lub nasionka z 1 laski wanilii / cukier waniliowy)
dodatkowo : 1-2 łyżki jasnego cukru trzcinowego wymieszanego z odrobiną startej tonki lub cynamonu (lub cukru waniliowego)
opcjonalnie : płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą skórkę z cytryny, stratą tonkę i amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy, na wierzch nałożyć pokrojony rabarbar i lekko ‘wgnieść’ go dłonią w ciasto; posypać cukrem i / lub płatkami migdałowymi / kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.
10.05.2011
Tarta ze szparagami
Dwa lata temu zobaczyłam ją u Małgosi.
Zauroczyła mnie, ale jej nie zrobiłam - szparagi były nie do dostania
na moim bazarku. Rok temu zupełnie o niej zapomniałam. Na szczęście w
tym roku bardzo podobną zrobiła Beatka. Ponieważ miałam wszystkie składniki wykonałam natychmiast łącząc obydwa przepisy.
Składniki:
* opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
* 21 szparagów
* ok. 9 pomidorków koktajlowych (dałam zwykłe pomidory)
* 4 łyżki jogurtu greckiego
* 2 łyżki startego parmezanu
* świeżo mielony pieprz
* świeże listki tymianku
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Przed pieczeniem podgotować je przez chwilę na parze.
Ciasto podzielić na porcje (używałam ciasta w płatach, więc jeden płat był jedną porcją). Końcem noża naciąć delikatnie ciasto ok. 1- 2 cm od brzegu. Trzeba przy tym uważać, by nie przeciąć ciasta na wylot. Jogurt wymieszać z parmezanem, rozsmarować na prostokącie, który powstał po nacięciu. Pomidorki pokroić w plastry, ułożyć na masie jogurtowej, a na nich ułożyć szparagi i listki tymianku. Przed włożeniem do piekarnika skropić oliwą. Piec ok. 20 minut. Przed podaniem doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Składniki:
* opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
* 21 szparagów
* ok. 9 pomidorków koktajlowych (dałam zwykłe pomidory)
* 4 łyżki jogurtu greckiego
* 2 łyżki startego parmezanu
* świeżo mielony pieprz
* świeże listki tymianku
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Przed pieczeniem podgotować je przez chwilę na parze.
Ciasto podzielić na porcje (używałam ciasta w płatach, więc jeden płat był jedną porcją). Końcem noża naciąć delikatnie ciasto ok. 1- 2 cm od brzegu. Trzeba przy tym uważać, by nie przeciąć ciasta na wylot. Jogurt wymieszać z parmezanem, rozsmarować na prostokącie, który powstał po nacięciu. Pomidorki pokroić w plastry, ułożyć na masie jogurtowej, a na nich ułożyć szparagi i listki tymianku. Przed włożeniem do piekarnika skropić oliwą. Piec ok. 20 minut. Przed podaniem doprawić świeżo mielonym pieprzem.
9.05.2011
Muffiny z rabarbarem
Wreszcie
się pojawił. Długo zastanawiałam się co mam zrobić na początek. Padło
na muffiny. Robiłam już kiedyś z rabarbarem, ale z nieco innego
przepisu. Te są równie dobre - smakowały nawet tym, którzy za
rabarbarem nie przepadają.
Składniki:
* 250 g mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* ½ łyżeczki sody oczyszczonej
* 150g cukru
* 250ml mleka
* 90ml oleju roślinnego
* 1 duże jajko
* 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
* 2 łyżeczki cynamonu
* 50 g rabarbaru
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki do miski, wymieszać. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski i wymieszać. Zmieszać wszystko razem (niezbyt dokładnie), dodać obrany i pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar, lekko wymieszać i przełożyć do foremek. Piec przez około 25 minut.
Składniki:
* 250 g mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* ½ łyżeczki sody oczyszczonej
* 150g cukru
* 250ml mleka
* 90ml oleju roślinnego
* 1 duże jajko
* 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
* 2 łyżeczki cynamonu
* 50 g rabarbaru
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki do miski, wymieszać. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski i wymieszać. Zmieszać wszystko razem (niezbyt dokładnie), dodać obrany i pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar, lekko wymieszać i przełożyć do foremek. Piec przez około 25 minut.
8.05.2011
Kruszonka owocowa dla alergika
W
sobotę mieliśmy gości. Najmłodszy zaledwie 6-tygodniowy. Skoro
goście, to przydałby się deser. A tu wyzwania nie lada. Matka karmiąca
nie może jeść .... i tu następuje długa lista. Chyba szybciej można
napisać co jej wolno. Udało mi się jednak przygotować deser, który
smakował nie tylko matce karmiącej.
Składniki (na naczynie o średnicy 26 cm):
* 60 g mąki pszennej razowej
* 40 mąki pszennej typ 500
* 50 g płatków owsianych
* 50 g cukru
* 4 łyżki oleju
* 6 jabłek
* 6 łyżek żurawiny
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Wymieszać z żurawiną, 2 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną. Naczynie do zapiekania wysmarować delikatnie olejem. Wyłożyć owoce. Przygotować kruszonkę. Mąki, płatki owsiane i cukier wymieszać. Dodać olej i wymieszać ponownie. Kruszonkę (dość lepką, zupełnie inną niż taką z użyciem masła) wysypać na owoce. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
Składniki (na naczynie o średnicy 26 cm):
* 60 g mąki pszennej razowej
* 40 mąki pszennej typ 500
* 50 g płatków owsianych
* 50 g cukru
* 4 łyżki oleju
* 6 jabłek
* 6 łyżek żurawiny
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Wymieszać z żurawiną, 2 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną. Naczynie do zapiekania wysmarować delikatnie olejem. Wyłożyć owoce. Przygotować kruszonkę. Mąki, płatki owsiane i cukier wymieszać. Dodać olej i wymieszać ponownie. Kruszonkę (dość lepką, zupełnie inną niż taką z użyciem masła) wysypać na owoce. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
7.05.2011
Zupa z mniszka
Niesamowity
smak, chociaż zupełnie nie wygląda. Troszkę jak szczawiowa, ale nie do
końca. Polecam wszystkim odważnym miłośnikom nowych smaków. Przepis
znaleziony w majowym wydaniu Kuchni i to już ostatnie mniszkowe danie w
tym roku.
Składniki (na 2 talerze):
* 3-4 solidne garście listków mniszka (młodego)
* 50 g chudego wędzonego boczku
* sól, pieprz
* 2 ziemniaki lub 2 małe cukinie (opcjonalnie)
* 2 kromki zgrillowanego razowego chleba natartego czosnkiem
* 100 g startego sera gruyere
Wykonanie:
Listki mniszka myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie razem z pokrojonym w zapałkę boczkiem. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy do smaku. Możemy dodać ugotowane ziemniaki lub cukinie i zmiksowań razem. Zgrillowane kromki chleba kroimy na pół. Każdą połówkę wkładamy do głębokiego talerza, zalewamy zupą i posypujemy serem.
Składniki (na 2 talerze):
* 3-4 solidne garście listków mniszka (młodego)
* 50 g chudego wędzonego boczku
* sól, pieprz
* 2 ziemniaki lub 2 małe cukinie (opcjonalnie)
* 2 kromki zgrillowanego razowego chleba natartego czosnkiem
* 100 g startego sera gruyere
Wykonanie:
Listki mniszka myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie razem z pokrojonym w zapałkę boczkiem. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy do smaku. Możemy dodać ugotowane ziemniaki lub cukinie i zmiksowań razem. Zgrillowane kromki chleba kroimy na pół. Każdą połówkę wkładamy do głębokiego talerza, zalewamy zupą i posypujemy serem.
6.05.2011
Miód z mniszka lekarskiego
Widziałam
go już na kilku blogach w zeszłym roku. W tym postanowiłam spróbować
samodzielnie. Oczywiście zamiast wydrukować sobie przepis spróbowałam
zapamiętać. Skończyło się na tym, że gotowałam go zdecydowanie za
krótko i w domu musiałam otworzyć słoiki i gotować jeszcze raz. Na
zdjęciu miód gotowany zbyt krótko, stąd też jego dość jasny kolor. Jak
widać przygotowanie miodku oparłam na syropie fiołkowym (w końcu najlepiej pamiętamy to co już robiliśmy). Syrop oczywiście dodaję do Kwiatowej Akcji.
Składniki:
* 300 kwiatów mniszka lekarskiego
* około 1 kg cukru
* sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Oczyszczone kwiaty (same żółte płatki) zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy. Po 24 godz odcedzamy wszystko przez gazę a kwiaty wyrzucamy. Wsypujemy 1kg cukru i gotujemy około 1 godz bez przykrycia,na małym ogniu aby utworzył się syrop. Gorący syrop wlewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy.
Składniki:
* 300 kwiatów mniszka lekarskiego
* około 1 kg cukru
* sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Oczyszczone kwiaty (same żółte płatki) zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy. Po 24 godz odcedzamy wszystko przez gazę a kwiaty wyrzucamy. Wsypujemy 1kg cukru i gotujemy około 1 godz bez przykrycia,na małym ogniu aby utworzył się syrop. Gorący syrop wlewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy.
5.05.2011
Lyońska sałatka z mniszkiem
Ostatnia
chwila na spróbowanie liści mniszka lekarskiego. Już coraz mniej
młodych liści, a to takie nadają się do jedzenia. Polecam, rozejrzyjcie
się dookoła i nazbierajcie kilka garści (zbieramy na terenach z dala od
samochodów). Jeśli boicie się smaku mniszka możecie wymieszać go nawet
z najzwyklejszą sałatą. Ostatecznie do tej sałatki pasuje też rukola,
ale tę polecam poza sezonem mniszkowym. Sałatka odnaleziona w majowej
"Kuchni" zachwyciła mnie swoim smakiem. Dodam tylko, że nie przepadam
za boczkiem, ale tutaj wszystko grało wyśmienicie.
Składniki:
* 60 g chudego wędzonego boczku
* 2 ząbki czosnku
* ocet z czerwonego wina
* 4 jajka
* 1 łyżka białego octu winnego
* 3-4 solidne garście listków mniszka (lub mieszanka mniszka i sałat)
* sól, pieprz
* 2 kromki grillowanego chleba natartego czosnkiem (lub grzanki czosnkowe)
Wykonanie:
Boczek kroimy w zapałkę i rumienimy na patelni z roztartym czosnkiem. Podlewamy odrobiną octu winnego, by rozpuścić to co przywarło do patelni. Odstawiamy w ciepłę miejsce. Umyte listki mniszka rwiemy na kawałki i rozkładamy na 4 talerzach, solimy i pieprzymy. Przygotowujemy jaja w koszulkach - wbijamy je ostrożnie na talerzyk i delikatnie zsuwamy do lekko wrzącej wody zakwaszonej łyżką białego octu. Gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy po 1 jajku na każdym talerzu na listkach mniszka. Dookoła układamy zrumieniony boczek i posypujemy grzankami.
sałatka z mniszkiem
Składniki:
* 60 g chudego wędzonego boczku
* 2 ząbki czosnku
* ocet z czerwonego wina
* 4 jajka
* 1 łyżka białego octu winnego
* 3-4 solidne garście listków mniszka (lub mieszanka mniszka i sałat)
* sól, pieprz
* 2 kromki grillowanego chleba natartego czosnkiem (lub grzanki czosnkowe)
Wykonanie:
Boczek kroimy w zapałkę i rumienimy na patelni z roztartym czosnkiem. Podlewamy odrobiną octu winnego, by rozpuścić to co przywarło do patelni. Odstawiamy w ciepłę miejsce. Umyte listki mniszka rwiemy na kawałki i rozkładamy na 4 talerzach, solimy i pieprzymy. Przygotowujemy jaja w koszulkach - wbijamy je ostrożnie na talerzyk i delikatnie zsuwamy do lekko wrzącej wody zakwaszonej łyżką białego octu. Gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy po 1 jajku na każdym talerzu na listkach mniszka. Dookoła układamy zrumieniony boczek i posypujemy grzankami.
sałatka z mniszkiem
4.05.2011
Sałatka z grzankami czosnkowymi
Przyszła
wiosna (wiem, wiem, że w niektórych miejscach pada śnieg), przyszła też
pora na sałatki. Tym razem z grzankami i samodzielnie wyhodowanymi
kiełkami. Jeśli lubicie kanapki z jajkiem i sałatą ta sałatka musi Wam
posmakować.
Składniki:
* garść sałaty (lub mieszanki sałat)
* 1 jajko
* 1 łyżka kiełków (u mnie kozieradka)
* 1 - 2 kromki pełnoziarnistego chleba
* 1 ząbek czosnku
* olej
* 1 łyżeczka masła
Składniki na sos:
* 1 łyżka oliwy
* 1 łyżka soku z cytryny
* sól, pieprz
* 1 ząbek czosnku
* kawałeczek papryczki chili
Wykonanie:
Jajko gotujemy na twardo, a następnie ostudzone kroimy na cząstki. Umytą i osuszoną sałatę rwiemy i wkładamy do miski. Dodajmy pokrojone jajko i kiełki. Szykujemy grzanki. Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju oraz masło. Przeciskamy ząbek czosnku i wrzucamy go na patelnię. Mieszamy i podsmażamy przez chwilę (tak aby się nie przypalił bo zrobi się gorzki). Wrzucamy kawałki chleba i podsmażamy na małym ogniu. Gotowe grzanki dodajmy do przygotowanej sałaty. Kiedy grzanki się podsmażają szykujemy sos. Oliwę, sok z cytryny wlewamy do słoiczka lub shakera. Przeciskamy czosnek i dodajemy odrobinę drobno posiekanej papryczki. Doprawiamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę.
Składniki:
* garść sałaty (lub mieszanki sałat)
* 1 jajko
* 1 łyżka kiełków (u mnie kozieradka)
* 1 - 2 kromki pełnoziarnistego chleba
* 1 ząbek czosnku
* olej
* 1 łyżeczka masła
Składniki na sos:
* 1 łyżka oliwy
* 1 łyżka soku z cytryny
* sól, pieprz
* 1 ząbek czosnku
* kawałeczek papryczki chili
Wykonanie:
Jajko gotujemy na twardo, a następnie ostudzone kroimy na cząstki. Umytą i osuszoną sałatę rwiemy i wkładamy do miski. Dodajmy pokrojone jajko i kiełki. Szykujemy grzanki. Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju oraz masło. Przeciskamy ząbek czosnku i wrzucamy go na patelnię. Mieszamy i podsmażamy przez chwilę (tak aby się nie przypalił bo zrobi się gorzki). Wrzucamy kawałki chleba i podsmażamy na małym ogniu. Gotowe grzanki dodajmy do przygotowanej sałaty. Kiedy grzanki się podsmażają szykujemy sos. Oliwę, sok z cytryny wlewamy do słoiczka lub shakera. Przeciskamy czosnek i dodajemy odrobinę drobno posiekanej papryczki. Doprawiamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę.
3.05.2011
Krem miętowy
Na
parapecie mięta, dużo mięty. Rośnie jak szalona. Co chwila coś z niej
przygotuję, ale ona wtedy rozrasta się jeszcze bardziej. Niby jedna
mała doniczka, a tyle listków. Kiedy więc zobaczyłam przepis na krem z
zielonej herbaty w majowej "Kuchni" pomyślałam, że zamiast herbaty
(którą swoją drogą uwielbiam) zrobię miętową wersję. I to było to. W
sam raz na majowe (miejmy nadzieję) ciepłe dni.
Składniki:
* garść mięty
* 225 ml tłustego mleka
* 450 ml śmietanki kremówki
* 8 łyżek cukru
* 4 łyżeczki żelatyny
* listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
Miętę lekko posiekać. Razem z mlekiem, śmietanką i cukrem podgrzewamy, aż cukier się rozpuści (nie gotować). Studzić przez około 10 minut. Przecedzić (ja kilka listków mięty zmiksowałam i dodałam do przecedzonego kremu). Dodajemy żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Kremem napełnić szklaneczki i wstawić do lodówki do zastygnięcia ( u mnie stały przez noc). Dekorujemy listkami mięty.
Składniki:
* garść mięty
* 225 ml tłustego mleka
* 450 ml śmietanki kremówki
* 8 łyżek cukru
* 4 łyżeczki żelatyny
* listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
Miętę lekko posiekać. Razem z mlekiem, śmietanką i cukrem podgrzewamy, aż cukier się rozpuści (nie gotować). Studzić przez około 10 minut. Przecedzić (ja kilka listków mięty zmiksowałam i dodałam do przecedzonego kremu). Dodajemy żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Kremem napełnić szklaneczki i wstawić do lodówki do zastygnięcia ( u mnie stały przez noc). Dekorujemy listkami mięty.
1.05.2011
Pierogi ruskie
Ulla napisała: "tak
sobie siedzę sama w kuchni i myślę ... że pierogi bym zjadła .. takie
dobre... i zrobię je zrobię .. w weekend ...:) z czym proponujecie ???" No to ja zaproponowałam ruskie. Najbardziej ukochane. A Ulla na to: "nooo to kombinujmy może wspólne??" Bo to wspólne kombinowanie to już mamy umówione od czasu akcji z Kubusiem.
Niestety jakoś do tej pory nie wychodziło, odwlekało się, nie było
pomysłów. Teraz spontanicznie, może nie do końca razem, ale jednak.
Składniki na ciasto:
* 2 szklanki mąki
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka masła lub oleju
* 1 jajko (roztrzepane)
* około 1 szklanki ciepłej wody
Składniki na farsz:
* ok. 500 g ziemniaków
* ok. 500 g twarogu
* 2-3 cebule
* sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować. Przepuścić przez maszynkę ser, a następnie ostudzone ziemniaki. Cebulkę pokroić i zeszklić na złoto. Dodać do farszu i doprawić wszystko do smaku. (farsz można przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki).
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Ciasto odkrawać po kawałku i rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, aż pierogi wypłyną. Podawać z masłem, cebulką lub podsmażane.