Kategorie

31.07.2014

Bajgle

Bajgle z przepisu Moniki, które pojawiły się w ostatniej Lipcowej Piekarni.  Ja oczywiście nie dałam rady przyłączyć się w terminie, ale postanowiłam jednak je zrobić.  Niestety nie udały się tak jak powinny, przynajmniej większość.  Na szczęście wiem, gdzie tkwi problem.  Moje ciasto było zbyt luźne.  Mimo wszystko bajgle wyszły przepyszne, nawet te, które wyglądały bardziej jak placki.  Będę jeszcze ćwiczyć, na pewno.  Może w wersji slow?



Składniki:
  • 750 g mąki pszennej (typ 550)
  • 400- 500 ml letniej wody
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki miodu

  • 1 jajko
  • sezam
  • mak


Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta wyrobić robotem.  Wodę dolewać stopniowo tak, aby ciasto być dość gęste.  Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski.  Kiedy ciasto urośnie, podzielić je na 12 - 15 części.  Z każdej uformować bułeczkę.  Odłożyć na około kwadrans do wyrośnięcia.  Następnie omączonym palcem zrobić dziurkę w środku bułki i kręcąc bułką po stolnicy zrobić dużą dziurkę.  Bułki odłożyć do wyrośnięcia na 30 - 40 minut.  
W dużym, płaskim garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki miodu.  Każdą bułkę obgotować przez minutę z każdej strony.  Odłożyć na kratkę lub ściereczkę, aby ociekły z wody.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Każdą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i / lub sezamem.  Piec, aż bajgle będą złote, przez 20 - 25 minut.  Przestudzić na kratce.


30.07.2014

Pieguski z orzechami - Chocolate chip cookies

Małżonek nieśmiało zaproponował, żebym zrobiła trochę piegusków na wyjazd.  Postanowiłam zaryzykować i upiec ciasteczka z przepisu, który wyskakuje jako pierwszy w wyszukiwarce.  Do tego nazywa się jeszcze "Najlepszy".   Okazało się, że jest to prawda.  Ciasteczka lekko chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.  A do tego banalne w przygotowaniu. W porównaniu do oryginalnego przepisu zmniejszyłam o połowę ilość cukru i tak polecam zrobić.



Składniki (na ok. 50 - 60 sztuk):
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • szczypta soli
  • 200 g groszków czekoladowych
  • 130 g orzechów włoskich, posiekanych


Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem.  Dodawać  po jednym jajku nadal ucierając.  Dolać ekstrakt waniliowy i wymieszać.  Sodę rozpuścić w wodzie i dodać do utartego masła razem z solą.  Dodać mąkę, czekoladę i orzechy.  Wymieszać tak, aby powstało gładkie ciasto. 
3 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.  Układać na blachach i każdą kulkę rozgnieść na płasko.  Piec przez około 15 minut, aż ciasteczka będą lekko brązowe (w oryginalnym przepisie 10 minut).  Wystudzić na kratce.


21.07.2014

Pasta z bobu

Szybka w przygotowaniu, pyszna i bardzo zdrowa.  Minimum składników, a maksimum smaku.  Polecam, szczególnie z grzankami.  Bób gotowałam tylko przez 5 minut. 



Składniki:
  • 300 g ugotowanego i obranego bobu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 - 2 łyżeczki oliwy
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Bób, sok z cytryny i oliwę umieszczamy w wysokim naczyniu.  Miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku.  Gotowe.

15.07.2014

Chłodnik z botwinki

O chłodnik prosiła mnie od dawna moja córka.  Koniec końców nawet go nie tknęła, synowi też nie smakował.  Za to ja z małżonkiem zjedliśmy z miłą chęcią. 



Składniki:
  • 2 pęczki botwinki
  • 2 ogórki gruntowe
  • kilka rzodkiewek
  • 1 - 2  ząbki czosnku
  • 800 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
  • jajka
  • koperek, szczypiorek
  • 2 - 3 łyżki zakwasu buraczanego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz



Wykonanie:
Botwinkę umyć, buraczki wyszorować.   Gałązki pokroić na 1 - 2 cm kawałki, a buraczki włożyć w całości do garnka i zalać wodą.  Gotować przez kilka, kilkanaście minut, aż botwinka będzie miękka.  Wyjąć z wody i ostudzić.  Wody nie wylewać.
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Rzodkiewki pokroić na drobną kostkę.  Przestudzone buraczki obrać i drobno pokroić.  Jogurt / kefir / maślankę wlać do miski.  Dodać pokrojone warzywa i przecisnąć czosnek.  Dolać odrobinę wody z gotowania botwinki i ewentualnie zakwas buraczany.  Doprawić do smaku i wstawić do lodówki na minimum pół godziny, ale lepiej na dłużej.  Jajka ugotować na twardo. Chłodnik podawać z koperkiem, szczypiorkiem i jajkiem na twardo.


14.07.2014

Risotto z bobem

Intensywnie zielone i bardzo, ale to bardzo kremowe.  A do tego niezwykle sycące.  Letni obiad.  Polecam.



Składniki (na 1 - 2 porcje):
  • 100 g ryżu do risotto
  • 1 cebulka
  • 300 g ugotowanego i obranego bobu 
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 200 - 250 ml bulionu
  • Parmezan
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Bób gotujemy przez 5 minut we wrzątku i zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki.  Ok. 250 g bobu miksujemy blenderem.  
W garnku podgrzewamy oliwę z masłem.  Wrzucamy posiekaną cebulkę i szklimy.  Dodajemy ryż i smażymy mieszając, aż stanie się przezroczysty.  Wlewamy wino i gotujemy mieszając, aż całe zostanie wchłonięte przez ryż.  Wlewamy po chochli gorącego bulionu i cały czas mieszamy.  Z przedostatnią chochlą dodajemy zmiksowany bób i gotujemy razem.  Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy starty Parmezan.  Dodajemy pozostały bób, mieszamy i podajemy natychmiast. 

13.07.2014

Omlet jagodowy

Szybkie, pyszne śniadanie.  Kiedy wszyscy domownicy jeszcze śpią, a ja mogę zjeść w ciszy śniadanie i poczytać książkę.  Leniwie i pysznie rozpoczęty dzień.




Składniki:
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki cukru
  • 3 - 4 łyżki jagód
  • jogurt naturalny
  • łyżeczka masła

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru.  Dodać żółtka i wymieszać całość.  Na patelni rozgrzać masło i wylać masę jajeczną. Po chwili wrzucić łyżkę jagód.  Kiedy omlet zetnie się z jednej strony przełożyć omlet na drugą  i podsmażyć jeszcze przez chwilę. Omlet zdjąć z patelni.  Na talerzu polać go jogurtem i posypać pozostałymi jagodami.



12.07.2014

Donuty brzoskwiniowe

Dzisiaj moja pierwsza propozycja w ramach Morelkowo-brzoskwiniowo.  Na początek będą donuty.  Okazuje się, że są jeszcze łatwiejsze niż muffiny.  Ciasto przygotowuje się tak samo szybko, a piecze się je połowę krócej.  A do tego są bardziej puchate i dzieci są zachwycone. Przepis na podstawie bloga Foodstoriesblog.



Składniki (na 10 - 12 donutów):
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 60 ml zmiksowanych brzoskwiń (1 - 2 małe)

  • cukier puder
  • zmiksowane brzoskwinie


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Foremkę na donuty wysmarować tłuszczem.Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.  Dodać olej, jajko, mleko i zmiksowane brzoskwinie.  Wymieszać.  Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką.  Formę wypełnić masą (do połowy wysokości).  Wstawić do piekarnika na około 10 minut.  Wyjąć i ostudzić na kratce.  Z cukru pudru i zmiksowanych brzoskwiń przygotować lukier.  Na 2 łyżki cukru potrzeba mniej więcej 1 łyżeczkę puree.  Taka ilość wystarczy na polukrowanie 2 - 3 donutów.

11.07.2014

Rolada jagodowa

Nareszcie jest taka jaką sobie wymarzyłam.  Zwinięta kilka razy.  Aż nie chcę myśleć ile ja ich teraz będę robić.  Z malin, brzoskwiń, a potem jeszcze czekoladową i sama nie wiem jaką.  A o co chodziło?  O blachę.  Wystarczyło użyć tej z piekarnika, bo żadna z moich dużych nie była wystarczająco duża.  Tę roladę pokazywałam tutaj już kilka lat temu, razem z truskawkową.  A teraz ją powtarzam z niewielkimi zmianami.



Składniki:
  • 3 jajka
  • 5 + 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 150 g jagód
  • 200 g śmietany kremówki



Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem  5 łyżek cukru. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając.  Dodać przesiane mąki i wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm .  Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni.  Gotowy biszkopt przełożyć na obsypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć.  Pozostawić zwinięty do ostygnięcia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.  Gdy spęcznieje dodać ćwierć szklanki wody i podgrzać cały czas mieszając.  Żelatyna musi się rozpuścić. Około 100 g jagód zmiksować z 2 łyżkami cukru.  Do rozpuszczonej żelatyny dodawać stopniowo zmiksowane jagody i energicznie mieszać.  Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo wlewać jagody z żelatyną cały czas ubijając. Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!).
Biszkopt rozwinąć, rozsmarować tężejący krem jagodowy i posypać pozostałymi owocami.  Zwinąć roladę.  Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. 


10.07.2014

Soczysta grillowana karkówka

Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle soczystą karkówkę. Przygotowałam ją z wieprzowiny ze znakiem PQS i muszę przyznać, że zajadaliśmy ją ze smakiem.  Mięso było właśnie takie jakie lubimy najbardziej - soczyste, kruche a zarazem dobrze wypieczone.  Bardzo lubię w marynacie połączenie smaków ostrych i słodkich i takie właśnie połączenie przygotowałam tym razem.  



Składniki:
  • 700 g karkówki PQS
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • 3 - 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz młotkowany
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce suszonego oregano, tymianku i bazylii


Wykonanie:
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na 1,5 - 2 cm plastry (moja była już odpowiednio pokrojona w kotlety).  Czosnek rozgnieść i dokładnie wymieszać w misce z miodem, musztardami, olejem, solą, pieprzem i ziołami.  Kotlety dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie, i pozostawić w przykrytej misce z marynatą na kilka godzin w lodówce.  Zamarynowane kotlety grillować z obu stron.  Długość grillowania zależy od grubości kotleta i stopnia rozgrzania grilla.

Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego


 

9.07.2014

Orzeźwiającowa woda cytrusowa

Na upały nie ma nic lepszego niż woda.  A jeżeli dodamy do niej miętę i cytrusy, to powstaje mieszanka idealna.  Ważne, żeby owoce były niewoskowane lub ostatecznie bardzo dobrze wyszorowane.  Proporcje są tu dość orientacyjne.



Składniki:
  • 1 litr wody mineralnej
  • 2 - 3 plasterki pomarańczy
  • 2 -3 plasterki cytryny
  • kilka listków mięty
  • kilka kostek lodu


Wykonanie:
Wodę przelewamy do dzbanka lub karafki.  Dodajemy plasterki cytryny i pomarańczy oraz miętę.  Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.  Przed podaniem wrzucamy kostki lodu.


8.07.2014

Kurczak pieczony z pomidorami i ziemniakami

Lubię tego typu dania za to, że wszystko wrzucamy do jednego naczynia i obiad zaraz gotowy.  No może nie takie zaraz, bo ponad godzinę jednak trzeba poczekać, ale przynajmniej nie trzeba się ochodzić.  Przepis na tego kurczaka znalazła Edytka na nasze wspólne gotowanie z Malwiną. Przepis z gazety Sól i Pieprz 10/2010.



Składniki:
  • 8- 10 pałek z kurczaka
  • ok. 600 g ziemniaków
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • 10 g koperku lub natki
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Kurczaka umyć i osuszyć.  Obsypać solą i pieprzem.  Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę pokroić w plastry i ułożyć z kurczakiem. Na wierzch wycisnąć czosnek. Miód, 3 łyżki oleju, ketchup, sos sojowy i chili zagotować w garnuszku.  Posmarować nim udka.  Ziemniaki obrać i jeżeli są większe to pokroić na mniejsze kawałki.  Ułożyć w naczyniu pomiędzy udkami.  Posmarować pozostałym sosem.  Pozostałą łyżkę oleju wymieszać z koperkiem lub natką.  Polać sosem kurczaka.  Wstawić do piekarnika na około 40 - 60 minut.  Następnie włożyć umyte pomidory i dopiec przez około kwadrans.


7.07.2014

Jaglanka z jagodami

Zdrowe i lekkie śniadanie z dużą ilością owoców, zjadane na dworze.  Tak lubię.  Na spokojnie, z książką w ręku, w porannym słońcu.  Kasza jaglana i kisiel, którego niby wychodzi za dużo, ale raczej nie będzie z tym kłopotu.



Składniki:
  • 250 ml mleka lub wody
  • 50 g kaszy jaglanej

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Pół szklanki wody
  • Garść malin
  • Pół szklanki jagód
  • 1 łyżka cukru


Wykonanie:
Kaszę opłukać a następnie uprażyć w garnku, aż zacznie pachnieć orzechowo.  Wlać mleko lub wodę, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 – 20 minut często mieszając.   W międzyczasie przygotować kisiel.  Jagody i maliny zasypać w garnuszku cukrem.  Wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do garnuszka z owocami.  Gotować przez kilka minut.  Ugotowaną kaszę przełożyć do miski i polać przestudzonym kisielem.




6.07.2014

Jagodzianki z kruszonką

Pierwsze jagody zebrane w pobliskim lesie i pierwsze jagodzianki.  Ciasto bardzo miękkie i elastyczne, w sam raz do wyrabiania ręką.  A bułeczki?  Idealne na popołudnie, do podjadania przy lekturze, czy między jedną zabawą a drugą.  Czego chcieć więcej?



Składniki:
  • 500 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 100 g miękkiego masła
  • Pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • ½ - ¾  szklanki mleka

  • Ok. 10 łyżek jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 50 g mąki
  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • Mleko lub jajko do posmarowania


Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski.  Zrobić w środku wgłębienie.  Mleko lekko podgrzać.  Odlać około ¼ szklanki i wkruszyć drożdże.  Dodać łyżkę cukru i wymieszać. Wlać mieszankę do wgłębienia w mące.  Na wierzch posypać odrobiną mąki, nakryć ściereczką i odstawić, aż drożdże urosną.  Po około kwadransie dodać pozostałe składniki, bez mleka.  Zacząć wyrabiać ciasto dolewając stopniowo mleko.  Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne i będzie ładnie odchodzić od ręki.  Uformować kulę, przełożyć do miski posmarowanej olejem, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny. 
Jagody umyć i osuszyć.  Wymieszać z mąką i cukrem.  Wyrośnięte ciasto wyrobić i podzielić na 10 – 12 części.  Na środek każdej części nakładać po łyżce jagód i zlepić bułeczkę.  Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około kwadrans.  
Przygotować kruszonkę.  Mąkę wyrobić z masłem palcami, aż powstanie kruszonka.  Wymieszać cukier.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem lub rozkłóconym jajkiem.   Posypać kruszonką.  Wstawić do piekarnika na około 20 minut.


5.07.2014

Sałatka z wędzonym łososiem i grzankami

W lodówce znalazłam łososia.  Na grządkach świeża rukola i sałata.  Pomyślałam, że trzeba połączyć te smaki w pyszną sałatkę.  Do tego jajko i grzanki.  Wakacyjna kolacja idealna.



Składniki:
  • 100 g wędzonego łososia
  • Spora garść rukoli
  • Garść liści sałaty
  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 jajka
  • 1 pomidor

  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz


Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w ósemki.  Umyte i osuszone sałaty porwać na kawałki.  Pomidora pokroić w kostkę.  Chleb podsmażyć na patelni, aż będzie złocisty.  Pokroić na grzanki.  Łososia porwać na kawałki.  Musztardę i sok wymieszać z solą i pieprzem.  Dolewać oliwę cały czas mieszając, aż powstanie sos.  Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski.  Polać przygotowanym sosem.


4.07.2014

Muffiny truskawkowe z czekoladą

Ostatnie truskawki, do tego niezbyt już ładne.  Za to bardzo słodkie.  Pomyślałam, że zmiksuję je i przygotuję wegańskie muffiny.  Wegańskie, bo wiem, że w przypadku zmiksowanych truskawek nie będę już potrzebować ani mleka czy jogurtu, ani jajka.  Za to dodałam groszki czekoladowe, więc wegańskie jednak nie są.  Tak dla przekory.
A wpis dodaję do akcji Domi - Muffinkowo IV. 





Składniki: (na 12 sztuk)
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 ml zmiksowanych truskawek (z ok 330 g)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g oleju
  • 30 g groszków czekoladowych (opcjonalnie)


Wykonanie:
Mąkę, cukier i proszek wymieszać w misce.  Dodać zmiksowane truskawki i olej i wymieszać.  Na koniec dodać groszki czekoladowe.  Ciasto przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Piec w 190 stopniach przez około 20 - 25 minut.


3.07.2014

Ciasto z czerwonymi porzeczkami

Wilgotne, z kwaskowatym wierzchem. Idealne do kawy czy herbaty.  No dobrze, kwaskowaty wierzch nie przypadł młodszym dzieciom do gustu, ale już te starsze zajadały ze smakiem.  Przepis na podstawie bloga Grums



Składniki:
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 125 ml oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • ok. 1 szklanka czerwonych porzeczek


Wykonanie:
Formę o wymiarach 10 x 20 cm natłuścić.  Jogurt, jajka, olej i cukier wymieszać w misce.  Dodać przesianą mąkę, sól, proszek, skórkę i wymieszać łyżką.  Ciasto przelać do przygotowanej formy.  Na wierzchu ułożyć umyte i odszypułkowane porzeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut, do suchego patyczka.



2.07.2014

Razowe scones z porzeczkami

Bułeczki idealne na śniadanie czy kolację.  Ekspresowe w przygotowaniu i niezwykle smaczne.  Jedyna uwaga jaką do nich mam, to ilość porzeczek.  W oryginalnym przepisie była mowa o szklance porzeczek.  Ta ilość spowodowała, że ciasto nagle zaczęło robić się strasznie mokre i musiałam dodać więcej mąki.  Na szczęście scones udały się doskonale i dzieci zjadły je w tempie ekspresowym.



Składniki:
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mleka (w razie potrzeby) + do posmarowania
  • 1 szklanka porzeczek (patrz uwagi we wstępie)


Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól i proszek przesiać do miski.  Dodać masło i wyrobić palcami do powstania kruszonki.  Dolać jogurt i szybko wyrobić łyżką.  Dodać porzeczki i ponownie wymieszać.  W razie potrzeby dolać mleko, lub ewentualnie odrobinę mąki.  Ciasto rozwałkować w kształt koła.  Przekroić na trójkąty.  Przełożyć je ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch odrobiną mleka.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut w górnej części piekarnika.  Podawać lekko ciepłe.

1.07.2014

Koktajl porzeczkowy

Nie wiem jak to się stało, ale nigdy wcześniej nie robiłam koktajlu z porzeczek.  Od tego roku to zmienię.  Chociaż muszę przyznać, że córce nie posmakował.  Głównie ze względu na pestki, a tych można się pozbyć.  Ja jednak w koktajlu się zakochałam.  Idealny na kolację czy drugie śniadanie.  Zdecydowanie do powtórzenia i to nie raz.



Składniki:
  • 100 g czerwonych porzeczek
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g mleka
  • 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego



Wykonanie:
Porzeczki odszypułkować i opłukać.  Mleko i jogurt powinny być lekko schłodzone.  Wszystkie składniki zmiksować blenderem.  Podawać natychmiast.