26.06.2014

Rolada czekoladowa z truskawkami

Moje początki z roladami były delikatnie mówiąc niezbyt udane.  Nie chodziło o smak, a raczej o wygląd.  Zupełnie nie przypominały tego, co powinny.  Tak też było z tą roladą. Pokazywałam ją już na blogu dokładnie 5 lat temu.  Zajrzyjcie w ramach rozweselania.  Tym razem w przepisie pominęłam proszek do pieczenia.  Przepis pochodzi z "Kobieta i Życie" chyba sprzed 5 lat.




Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego (domowego)
  • ok 100 g + 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżka kakao

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 20 dag truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g śmietany kremówki
  • 2 gałązki mięty 
  • 2 małe kosteczki gorzkiej czekolady (nie dałam)



Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z pięcioma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.  Nie przerywać ubijania i dodawać po jednym żółtku. Następnie przesiać na ubite jajka  mąki i kakao.   Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm.  Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni.  Gotowy biszkopt ostrożnie przełożyć na obsypaną cukrem waniliowym lub pudrem ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć.  Pozostawić zwinięty do ostygnięcia na kratce.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody w garnuszku.  Gdy spęcznieje podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści.  Odstawić do przestygnięcia na 2 - 3 minut. Około 10 dag truskawek pokroić w kostkę.  Resztę zmiksować z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny.  Śmietankę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru.  Do przestudzonej żelatyny dodać łyżeczkę zmiksowanych truskawek.  Wymieszać.  Stopniowo dodawać pozostałe truskawki cały czas mieszając. Powoli przelewać truskawki z żelatyną do ubijającej się śmietany.  Wymieszać. Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!).
Biszkopt rozwinąć a na nim rozsmarować tężejący krem truskawkowy i posypać owocami pokrojonym w kostkę.  Zwinąć roladę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia.  Zmielić 2 łyżki cukru z listkami mięty. Oprószyć ciasto i posypać startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...