Kategorie

31.10.2013

Burgery dyniowe

Marzyłam o tych burgerach od roku.  W między czasie przygotowałam wersję w pitcie, ale to nie było to samo. Pomyślałam, że skoro już mam je robić, to będzie full wypas.  To właśnie do tych burgerów upiekłam dyniowe bułeczki.  Połączenie smaków genialne.  Lekko słodkie (dynia, cebula) i pikantne (majonez).  Spróbujcie koniecznie.  Polecam podgrzać bułki (same, bez nadzienia) w specjalnym tosterze do panini. Na zdjęciu widać kanapkę bez podgrzewania, ale jedliśmy też wersję podgrzewaną i była lepsza.




Składniki:
  • dynia
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru (dałam trzcinowy)
  • oliwa
  • ocet balsamiczny (opcjonalnie)
  • bułki np te
  • sałata
  • pomidor
  • majonez
  • sos chilli
  • sól

Wykonanie:
Przygotowujemy karmelizowaną cebulę.  Kroimy ją w piórka.  Na patelni rozgrzewamy oliwę.  Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 10 minut, aż się ładnie zeszkli.  Dodajemy cukier, odrobinę soli i wody.  Mieszamy i smażymy przez kilka minut mieszając od czasu do czasu.  Jeżeli lubimy dodajemy odrobinę octu balsamicznego.  Cebulę smażymy, aż uzyskamy ciemny kolor.  Jeżeli zaczyna się lekko przypalać, można dolać odrobinę wody.
Dynię kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, solą i pieprzem.  Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, aż będzie miękka.  Jeżeli używamy dyni butternut, możemy upiec ją przekrojoną na pół, a potem pokroić miąższ.
Majonez mieszamy z sosem chilli (ilość według upodobań)
Bułki kroimy na pół (można też lekko ugrillować, polecam, bo są lepsze).  Na dolną część kładziemy umytą i osuszoną sałatę.  Następnie kładziemy upieczoną dynię, na nią karmelizowaną cebulę i sos majonezowy.  Przykrywamy drugą połówką bułki.



Lody dyniowe

Od jakiegoś czasu miałam ochotę na dyniowe lody.  Być może nawet bym się nie zmobilizowała, gdyby nie prośba mojej kuzynki.  Jak rodzina prosi, to się nie odmawia.  Kolor lodów zależy od tego, jakiego rodzaju dyni użyjecie.  U mnie niestety była olbrzymia, a w związku z tym kolor bladziutki.  Za to smak niesamowity.  Polecam.  Na zdjęciu widać masę jeszcze przed włożeniem do zamrażarki.




Składniki:
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 250 g pure dyniowego
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki przyprawy do dyni
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Wykonanie:
Do garnka wlać 250 ml kremówki, mleko i cukier.  Podgrzewać, aż cukier się rozpuści.  W misce robota ubić żółtka z przyprawą.  Powoli wlewać podgrzane mleko, nie przerywając ubijania.  Przelać całą masę do garnka i ponownie podgrzewać.  Masa ma delikatnie oblepiać łyżkę, ale nie powinna się zwarzyć. Przelać masę do miski.  Dodać pozostałe 250 ml kremówki, pure dyniowe i całość dokładnie wymieszać (najlepiej przy użyciu robota).  Przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą tak, aby folia leżała na masie.  Schłodzić przez minimum godzinę w lodówce (u mnie przez noc).  Schłodzoną masę wlać do maszyny do lodów.  Miksować przez około 20 - 30 minut, aż masa się zmrozi.  Przełożyć do naczynia i zamrażać przez 3 - 4 godziny.

30.10.2013

Dyniowe bułki do burgerów

Mam w planach pewne danie.  Nie trudno się domyślić jakie. Postanowiłam jednak zrobić do tego dania dyniowe bułeczki.  Pokombinowałam i wyszły wspaniałe.  Pomarańczowe, miękkie, czyli takie jakie miały być.  Następnym razem spróbuję jeszcze podmienić mąkę na pełnoziarnistą.




Składniki:
  • 25 g masła
  • 125 ml mleka
  • 125 g pure dyniowego
  • 300 g mąki pszennej (typ 650)
  • 2 g drożdży instant
  • 1/2  łyżeczki soli
  • mleko do posmarowania
  • sezam do posypania

Wykonanie:
Masło, mleko i pure przełożyć do garnka.  Podgrzać tak, aby masło się rozpuściło.  Ewentualnie lekko ostudzić całość.  Mąkę, drożdże i sól przełożyć do misy robota.  Dolać ostudzone płyny.  Wyrobić elastyczne ciasto.  Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.  Ciasto odgazować i podzielić na 6 - 8 części.  Z każdej uformować bułkę.  Położyć na blaszce wyłożonej pergaminem.  Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia.  Piekarnik nagrzać do 200 stopni.  Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.  Piec przez około 20 minut.

29.10.2013

Sernik dyniowy

Mam słabość do serników dyniowych za ich cudowny kolor.  W tym roku obiecałam sobie, że przygotuję wersję z sosem toffi.  Do tego wypatrzyłam jeszcze sernik ze wzrokami na górze.  Niestety nie udało mi się wykonać ich tak jak w oryginale. Najważniejsze, że sernik był przepyszny.




Składniki:

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Przygotować formę o średnicy 18-20 cm. 
Ser, cukier i mąkę wymieszać mikserem.  Dodać po jednym jajku, cały czas mieszając.  Dodać wanilię, wymieszać.  Odłożyć około 100 g masy. Do pozostałej części dodać pure z dyni i przyprawę do dyni.  Do przygotowanej formy wylać około 3/4 masy dyniowej.  Następnie wlać odłożoną masę serową.  Na wierzch wlać pozostałą część masy dyniowej.  Nożem zrobić wzorki (mi się to nie udało).  Sernik wstawić do piekarnika i piec 20 minut.  Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejnych 40 minut, aż sernik będzie upieczony.  Wystudzić przy uchylonych drzwiach piekarnika.   Wyjąć z piekarnika i wstawić do lodówki na kilka godzin, lub całą noc.  Podawać z sosem toffi.



28.10.2013

Chałka dyniowa (wegańska) + film

Na warsztaty w Zielonym Talerzyku potrzebowałam przepisu wegańskiego na chałkę.  Znalazłam ten i zrobiłam w domu w wersji niewegańskiej.  Zniknęła sama nawet nie wiem kiedy.  Potem okazało się, że na warsztaty nie zdobędziemy jogurtu sojowego, więc zrobiłam wersję numer dwa z mlekiem.  A na warsztatach powstała już wersja prawdziwie wegańska.  Udało nam się też nakręcić filmik z zaplatania chałki.  




Składniki:

  • 7 g drożdży instant
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 600 g mąki
  • 160 ml wody
  • 200 g pure dyniowego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 60 ml oleju
  • 60 ml mleka sojowego

Wykonanie:

Wymieszać drożdże z letnią wodą, przyprawami i 100 g mąki.  Pozostawić na 10 – 20 minut.  Cukier, mleko, sól, olej i pure wymieszać.  Dodać do zaczynu.  Dodawać pozostałą  mąkę i wyrabiać ciasto.  Kiedy będzie już elastyczne uformować kulę.  Przykryć i odstawić na około 2 godziny do wyrastania. 
Wyrośnięte ciasto odgazować.  Podzielić na 4 – 6 równych części.  Z każdej uformować wałek.  Zapleść chałkę i odstawić na pół godziny.  Posmarować chałkę mlekiem.  Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.  Piec przez 40-45 minut.



27.10.2013

Wegańskie scones dyniowe

Wpadłam na pomysł, aby na warsztatach podać scones na śniadanie.  Potem okazało się, że powinny to być scones wegańskie.  Poszukałam i znalazłam.   Scones mocno korzenne, idealne na śniadanie i do pracy.  Smakowały nam bardzo.  Mam nadzieję, że posmakują też na dzisiejszych warsztatach. 




Składniki:

  • 300 g mąki pełnoziarnistej (+ ew 50 – 80)
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do dyni
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka sojowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 150 g pure dyniowego

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.  W misce wymieszać mąkę, cukier, przyprawy, sól i proszek.   W drugiej wymieszać mleko i sok z cytryny.  Odstawić, aż mleko się lekko zetnie.  Następnie dodać pure dyniowe.  Przelać do suchych składników.  Wymieszać i szybko zagnieść ciasto.  Rozwałkować i pokroić na 8 kawałków.  Piec przez 12-15 minut.

26.10.2013

Placuszki dyniowe z orzechami

Czy jest lepsze śniadanie weekendowe?  Naszym zdaniem chyba nie.  Tym razem wersja wypasiona.  Placuszki podane z sosem karmelowym.  A co tam, trochę kalorii nie zaszkodzi.  Wzorowałam się na tym przepisie.




Składniki:
  • 500 ml jogurtu
  • 300 g pure z dyni
  • 1 jajko
  • 1 ½ łyżeczki wanilii
  • 300 g mąki
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 ½ łyżeczki przyprawy do dyni
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka orzechów

Wykonanie:
Wszystkie składniki (poza orzechami) wymieszać w misce.   Nakładać po 2 łyżki ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.  Smażyć z każdej strony na złoty kolor.  Podawać z sosem klonowym, syropem z agawy lub sosem karmelowym, posypane uprażonymi orzechami.


25.10.2013

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Cudowne, wilgotne brownie z dodatkiem gruszek.  Przygotowałam je na wieczorne spotkanie u znajomych w ubiegłą sobotę.  Szukałam czegoś szybkiego, pewnego i z gruszkami.  Dlaczego?  Ponieważ dziewczyny od wspólnego pieczenia chleba rzuciły kolejne hasło - "Jak gruszka na wierzbie". 




Składniki:
  • 175 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego (można dać mniej)
  • 175 gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2  - 3 gruszki
  • 100 g mąki
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Formę do brownie (23 x 23) wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło, cukier i czekoladę umieścić w misce i podgrzewać w mikrofalówce przez 2 minuty (zamieszać w połowie czasu).  Można też podgrzać w kąpieli wodnej.  Mąkę, kakao i proszek wymieszać. Wanilię dodać do lekko ubitych jajek.  Dolać rozpuszczoną czekoladę z masłem i mąkę z kakao.  Całość wymieszać do połączenia składników.  Przelać do przygotowanej formy.  Obraną gruszkę pokroić w ósemki.  Rozłożyć je równo na cieście.  Piec przez około 40 minut, aż środek będzie upieczony.  Ostudzić i pokroić na kawałki.


Curry dyniowe

Uwielbiam takie dania.  Mogą spokojnie służyć jako zupa, luba jako drugie.  Idealnie rozgrzewające, smaczne i banalne w przygotowaniu.  Wzorowałam się na tym przepisie.




Składniki:
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 średnia dynia butternut
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku, obrane, posiekane
  • 2- 3 cm kawałek imbiru, starty
  • 1 chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczka pieprzy cayenne
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 filiżanka wody
  • sól
  • kolendra lub natka pietruszki do przybrania
  • ryż do podania

Wykonanie:

Nasiona rozgrzać na patelni i uprażyć.  Następnie kiedy ostygną, rozetrzeć w moździerzu.  W garnku rozgrzać olej.  Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.  Dodać przyprawy i podsmażyć.  Dodać pokrojoną dynię, chili, mleczko i wodę.  Gotować przez około 45 minut.  Doprawić do smaku.  Podawać z ryżem, posypane natką lub kolendrą.  Jeżeli chcemy, możemy podać bez ryżu, z mniej odparowanymi płynami, jako gęstą zupę.


24.10.2013

Dyniowe latte

Pierwszy raz robiłam je w ubiegłym roku.  Wtedy jednak nie pojawiło się tutaj, a gdzie indziej.  W tym roku postanowiłam się poprawić i w sezonie dyniowym pokazać je na blogu. 




Składniki (na 2 kawy):
  • 1 szklanka mleka
  • 4 - 5 łyżek puree dyniowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do dyni
  • świeżo zaparzona kawa
  • ewentualnie bita śmietana
  • przyprawa do dyni lub cynamon do posypania
  • cukier (opcjonalnie)


Wykonanie:
Mleko podgrzewamy z przyprawami.  Dodajemy puree, mieszamy i zagotowujemy (jeżeli lubimy słodzoną kawę, dodajemy też cukier).  Gorące mleko przelewamy do szklanek.  Dolewamy świeżo zaparzoną kawę.  Możemy udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem lub przyprawą.


23.10.2013

Dyniowa zupa kokosowa

Zup z dyni robiłam już kilkanaście.  Ta przypomina mi trochę tę z pieczoną dynią.  Dziękuję Ani za przepis, bo bardzo nam posmakowała.





Składniki:
  • cała mała dynia (najlepiej hokkaido)
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka mleka kokosowego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • curry

 Wykonanie:
 Dynię obieramy i kroimy w kostkę.  Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy na chwilę dynię i przez chwilę razem smażymy.  Dolewamy wody tyle, aby zakryła dynię.  Gotujemy przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka.  Dodajemy mleczko kokosowe, miksujemy całość, doprawiamy do smaku.


22.10.2013

Pizza z dynią

Kolejna pizza na naszym ukochanym spodzie.  Tym razem spróbowałam połączenia, które kusiło już w wielu miejscach, na przykład tutaj - szałwia i dynia.  Muszę przyznać, że bardzo mi posmakowało.  Bardzo.




Składniki:
  • 1 spód do pizzy np ten
  • kilka łyżek sosu pomidorowego (np z tego przepisu)
  • pół dyni butternut, lub innej o dość zwięzłym miąższu
  • szczypta soli
  • odrobina oliwy
  • kilka listków szałwii
  • ser kozi

Wykonanie:

Dynię obieramy i kroimy w kostkę.  Kładziemy na blaszce, skrapiamy oliwą, solimy i pieczemy przez około 15 - 20 minut w 180 stopniach. 
Na przygotowany spód od pizzy rozsmarowujemy sos pomidorowy.  Wykładamy upieczoną dynię i listki szałwii.  Kładziemy kozi ser.  Pieczemy w piekarniku (najlepiej na kamieniu) w temperaturze 230 - 250 stopni przez 8 - 15 minut.


21.10.2013

Muffiny dyniowe z czekoladą

Jakoś tak się składa, że co chwila znajduję gdzieś banana, który domaga się natychmiastowego zużycia.  Jest go za mało na samodzielne ciasto, więc dorzucam dynię.  Kolejny raz wychodzi z tego świetna mieszanka.  Tym razem z dodatkiem czekolady.




Składniki:
  • 230 - 250 g startej dyni
  • 1 mały banan (ok 50 - 70 g)
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 90 g oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 12 -15 kostek czekolady

Wykonanie:
Startą dynię i rozgniecionego banana mieszamy.  Dodajemy olej.  Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz cukier.  Mieszamy do połączenia składników.  Masę przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Do każdej muffinki wkładamy kostkę czekolady (jeżeli chcemy, może czekoladę posiekać i wymieszać z całą masą).  Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 20 minut.


20.10.2013

Chutney dyniowy

Nie robiłam do tej pory tego typu przetworów. Nie wiem dlaczego.  Przepis na ten chutney pochodzi z książki "Preserves" Lindy Wildsmith.  W oryginalnym przepisie użyto octu słodowego (malt vinegar).  Niestety nie miałam go, ani nie miałam gdzie kupić.  Na szczęście są dobrzy ludzie, którzy podpowiedzieli, że można spróbować zastąpić octem winnym (dałam z czerwonego, bo była mowa o ciemnym kolorze chutneya).




Składniki:
  • 400 g obranej dyni, bez pestek
  • 200 g dojrzałych pomidorów
  • 200 g cebuli
  • 25 g rodzynek sułtanek
  • 250 g cukru demerara
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 200 ml octu słodowego (dałam ocet winny z czerwonego wina)

Wykonanie:

Obraną dynię bez pestek pokroić w kostkę.   Pomidory obrać ze skórki, wyjąc nasienie, posiekać.  Cebulą pokroić w kostkę.  Imbir obrać i zetrzeć na tarce lub drobno posiekać.  Czosnek posiekać.  Wszystkie składniki przełożyć do garnka.  Gotować na małym ogniu przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu.  Chutney ma być ciemny.  Jeżeli wygotuje się zbyt dużo płynów, dodać jeszcze 100 ml octu (ja nie dawałam).
Gorący chutnej przełożyć do wyparzonych słoików (u mnie 2).  Zakręcić i przechowywać minimum 1 miesiąc przed otwarciem.


19.10.2013

Ciasto dyniowo - bananowe z orzechami

Uwielbiam takie ciasta.  Po pierwszy robi się je szybko, po drugie są przepyszne.  Tym razem wykorzystałam puree z dyni i dodałam banana, który aż prosił się o użycie. 




Składniki:
  • 150 g puree z dyni
  • 1 banan
  • 80 g oleju
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 225 g mąki pszennej
  • 50 g orzechów włoskich

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Banana rozgniatamy.  Dodajemy puree, jajko, olej i cukier.  Mieszamy.  Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy tylko do połączenia składników.  Na koniec dodajemy posiekane orzechy.  Masę przelewamy do keksówki (19x9 cm) wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy do suchego patyczka przez około 50 minut.


18.10.2013

Gruszki w occie

Kolejny przepis z książki Lindy Wildsmith.  Tym razem gruszki, które przygotowuje się dosłownie chwilę.  Potem trzeba poczekać 3 miesiące na konsumpcję, ale warto.  Idealne do sera czy mięsa jako przystawka.




Składniki:
  • ok. 1 kg niewielkich, twardych gruszek
  • 500 ml octu winnego, ryżowego lub słodowego
  • 35 g świeżego, startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki nasion kuminu
  • szczypta soli
  • 200 g cukru demerara


Wykonanie:
Umyte słoiki wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 100 stopni.  Pokrywki gotujemy. Składniki zalewy umieszczamy w garnku.  Zagotowujemy na niewielkim ogniu, aby cukier się rozpuścił.  Potem gotujemy przez 5 minut.  W międzyczasie myjemy i obieramy gruszki.  Gruszki przekładamy do gorących słoików  zalewamy gorącą marynatą.  Zakręcamy.  Spożywamy po minimum 3 miesiącach.

17.10.2013

Crusty Hard Rolls

Zazwyczaj piekę chleb, ale zdarza się, że odkryjemy, że w zamrażarce nie ma już żadnego bochenka.  Wtedy zabieram się za bułeczki.  Te pojawiły się już na kilku blogach, a ostatnio przypomniała o nich Wiosenka. Bardzo dobrze, że przypomniała, bo są przepyszne.




Składniki:
  • 780 g mąki pszennej
  • 500 g letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko do wysmarowania
  • kilka łyżek maku do posypania.

Wykonanie:
Cukier, wodę, drożdże i 2 łyżki mąki mieszamy.  Odstawiamy na około kwadrans. Do bąblującego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto.  Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.  wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 20 części.  Z każdej uformować podłużną bułeczkę.  Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.  Po około 30 minutach  posmarować jajkiem, posypać makiem i naciąć.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.  Piec przez około 20 minut.

16.10.2013

Chleb pszenny z ziarnami - World Bread Day

Dzisiaj Światowy Dzień Chleba.  W ramach świętowania upiekłam bochenek z przepisu Jeffrey'a Hamelman'a.  Chleb idealny, wilgotny, miękki z cudowną skórką.  W przepisie mowa jest o mieszance ziaren.  Ja użyłam siemię lniane i płatki owsiane, jednak możecie użyć dowolnej mieszanki.



Składniki / Ingredients:

Zaczyn / Liquid levain build:
  • 110 g mąki chlebowej / 3,8 oz bread flour
  • 140 g wody / 4,8 oz water
  • 1,5 łyżki dokarmionego zakwasu / 1,5 T mature culture

Namaczanka / Soaker:
  • 170 g ziaren (u mnie siemię lniane i płatki owsiane) / 5,8 oz assorted grains
  • 195 g wody / 6,9 oz water

Ciasto właściwe / Final dough:
  • 350 g mąki chlebowej / 12,2 oz bread flour
  • 455 g mąki pszennej pełnoziarnistej / 1 lb whole-wheat flour
  • 350 g wody / 12,3 oz water
  • 20 g soli / 0,7 oz salt
  • 3 g drożdży instant / 0,1 oz instant yeast
  • 30 g miodu / 1 oz honey
  • namaczanka / soaker
  • zaczyn (minus 1,5 łyżki) / Liquid levain ( all less 1,5 T)
 
 
 
Wykonanie:
Zaczyn: Mieszamy składniki i zostawiamy po przykryciem na 12-16 godzin.
Namaczanka: Ziarna wkładamy do miski i zalewamy wodą.  W zależności od użytych ziaren, możemy zalać zimną przegotowaną lub wrzątkiem.  Wrzątkiem zalewamy ziarna twarde takie jak pszenica, żyto czy kasza jaglana.  Namaczankę przygotowujemy w tym samym czasie co  zaczyn i odstawiamy pod przykryciem.
Po 12 - 16 godzinach mieszamy wszystkie składniki ciasta właściwego.  W mikserze na najniższej prędkości przez 3 minuty, a następnie zwiększamy prędkość do drugiego poziomu i mieszamy kolejne 2,5-3,5 minuty.  Gluten ma być średnio rozwinięty.  Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.  Mniej więcej w połowie czasu ciasto składamy.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na 2 części.  Z każdej formujemy bochenek.  Przekładamy do kosza, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięta na około godzinę. 
Pieczemy w 235 stopniach przez 40 - 45 minut.  W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 225 stopni.  Mój chleb piekł się około 30 minut.  Zmniejszyłam temperaturę po 15 minutach do 220 stopni, bo zbyt szybko się rumienił.





Directions:
Mix liquid ingredient in a bowl and let stand under cover for 12 - 16 hours at room temperature.  At the same time pour water over grains.  Cover and leave for the same time.  If you use coarse grains, use boiling water.
Add all the ingredients of the final dough to the mixing bowl.  Mix in a mixer for 3 minutes on the first speed, then for 2,5-3,5 minutes on the second speed.  Cover and leave to rise for about 2 hours.  Fold the dough after 1 hour.
Divide the dough into 2 pieces and shape 2 round or oblong loaves.   Cover and let them rise for about 1 hour.
Bake for 40 - 45 minutes at 235 C (460F).  You can lower the temperature after 20 minutes to 225 C (440 F).  My loaves were baked for 30 minutes.  I lowered the temperature after 15 minutes.