30.10.2013

Dyniowe bułki do burgerów

Mam w planach pewne danie.  Nie trudno się domyślić jakie. Postanowiłam jednak zrobić do tego dania dyniowe bułeczki.  Pokombinowałam i wyszły wspaniałe.  Pomarańczowe, miękkie, czyli takie jakie miały być.  Następnym razem spróbuję jeszcze podmienić mąkę na pełnoziarnistą.




Składniki:
  • 25 g masła
  • 125 ml mleka
  • 125 g pure dyniowego
  • 300 g mąki pszennej (typ 650)
  • 2 g drożdży instant
  • 1/2  łyżeczki soli
  • mleko do posmarowania
  • sezam do posypania

Wykonanie:
Masło, mleko i pure przełożyć do garnka.  Podgrzać tak, aby masło się rozpuściło.  Ewentualnie lekko ostudzić całość.  Mąkę, drożdże i sól przełożyć do misy robota.  Dolać ostudzone płyny.  Wyrobić elastyczne ciasto.  Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.  Ciasto odgazować i podzielić na 6 - 8 części.  Z każdej uformować bułkę.  Położyć na blaszce wyłożonej pergaminem.  Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia.  Piekarnik nagrzać do 200 stopni.  Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.  Piec przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...