28.11.2009

Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi - WP #53

Popękał i to straszliwie pomimo tego, że go ponacinałam.  Ale to nic.  Najważniejszy jest smak - a ten jest uroczy.  Chlebek jest mięciutki z chrupiącą skórką. A do tego rósł pięknie (mniej więcej 2 godziny krócej niż zapewniała Zapbook).  Mam nadzieję, że uda mi się wykonać jeszcze jeden wypiek zaproponowany w ramach Weekendowej Piekarnii , bo jeśli będzie chociaż w połowie tak pyszny jak ten, to warto :)
Chlebek (no dobrze, jego część tylko) zjedliśmy na kolację z jajeczniczką a moja córcia skomentowała "Czuję się jak na grillu" :)




Składniki:

  • 300 g mleka
  • 150 g wody
  • 200 g zakwasu (u mnie był żytni)
  • 600 g T 80 ale może być np. pól na pól T 65 i T 55,albo tylko 65 (ja dałam 400 g typ 500 i 200 pszennej razowej)
  • 50 g maki żytniej jasnej (ja dałam ciemną, typ 2000)
  • 100 g płatków owsianych
  • 15 g soli
  • 3 łyżki cukru, albo miodu ,albo melasy ...

Wykonanie:
Włożyć wszystkie składniki do maszynki i niech ona sobie miesza. A jak nie to wyrobić ręcznie. Ciasto musi być gładkie i nie klejące. Zostawić do wyrośnięcia koło 4 godzin. Mniej jeżeli robicie na drożdżach. Odgazować, uformować chlebek, obtoczyć w mace i niech on sobie rośnie w koszyczku, znów jakieś 4 godzinki. Nagrzać piekarnik do 210°,naciąć chleb ,wrzucić wodę i piec koło 40 minut. Można tez go spryskać woda i posypać płatkami owsianymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...