21.02.2009

Domowe Trufle

W piątek zobaczyłam u Majany czekoladowe trufle.  Nie muszę pisać, że się cała zaśliniłam.  Ale miałam jeszcze odrobinę silnej woli.  W sobotę pojechliśmy do teściów, a podróże jak wiadomo kształcą.  Teściowa kupiła "Kobietę i Życie".  No więc przeglądałam przepisy. A tam co?  Przepis na domowe trufle :)  No i silna wola mnie opuściła.  No i do tego jeszcze ostatkowy weekend.  Nie mogłam się oprzeć.  Nie powstrzymał mnie nawet brak papilotek. Ale efekt był - małżonek zachwycony.  Przecież o to chodziło. 




Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • ćwierć kostki masła (50 g)
  • 1/3 szklanki kakao lub starta na tarce czekolady deserowej
  • 7 łyżek cukru pudru (dałam zwykły)
  • łyżeczka spirytusu lub winiaku (dałam wódkę)

Wykonanie:

Rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej (z 3 łyżkami wody – ja dałam więcej. Dodałam też zwykły cukier). Następnie ostudzić. Ucierać masło na krem, dodając po łyżce ostudzonej, ale płynnej czekolady oraz 5 łyżek przesianego przez sito cukru pudru (pominęłam bo dałam zwykły cukier do kąpieli wodnej). Wlać alkohol, wymieszać. Masę schłodzić w lodówce (nie za długo).

Z zimnej masy dłońmi oprószonymi pozostałym cukrem pudrem formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w kakao lub startej na drobnej tarce czekoladzie.

Uformowane trufle układać pojedynczo w papierowych foremkach.

Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...