22.04.2010

Shepherd's Pie

"Kochanie tu jest wszystko czego potrzeba" (czytaj ziemniaki i mięso).  Czyli danie jak najbardziej męskie (no przynajmniej moi mężczyźni tak lubią).  Zresztą nazwa też na to wskazuje.  Pasterze musieli dobrze zjeść.
A co do nazwy to przypominają mi się za każdym razem pewne miejsce w mieście L.  Ciekawa jestem czy sprzedają jeszcze donaty w tej knajpce na Shepherd's Bush (i kto je teraz sprzedaje), czy Carol i Barry prowadzą jeszcze Cafe Parioli na Grey's Inn Road.  Ach to były miłe czasy, prawda O.?


Składniki:


  • 450 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 marchew, pokrojona w kostkę
  • 300 g mielonej jagnięciny (dałam wieprzowinę)
  • 2 łyżki łagodnej pasty curry (dałam 2 łyżeczki przyprawy curry)
  • 250 ml bulionu (w oryginale z jagnięciny)
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego, ciemnego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 50 g groszku
  • 2 pomidory, posiekane
  • 2 łyżki mleka
  • kawałek masła
  • 25 g Cheddara, utartego
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

Rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, czosnek, marchewkę i mięso aż zbrązowieje. Wmieszać pastę curry, bulion, ketchup i sos sojowy. Zagotować i gotować przez 3-4 minuty, aż większość płynów odparuje. Mąkę kukurydzianą wymieszać z odrobiną wody i dodać na patelnię razem z groszkiem i pomidorami. Zagotować i mieszać przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki odcedzić i dodać masło i mleko. Dobrze rozgnieść. Ewentualnie doprawić do smaku.

Rozgrzać grill. Mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego a na nie wyłożyć ziemniaki. Posypać serem. Wstawić do piekarnika i grillować przez 3-4 minuty, aż ser się stopi i pojawią się brązowe kropki. Podawać ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...