13.09.2011

Forszmak lubelski

"Mógłbym jeść taki obiad przez cały tydzień", "To jest lepsze od gulaszu".  Czy potrzeba więcej reklamy?  Zachęcam.  To jest jedna z wersji lubelskiego forszmaku.  Można zrobić też wersję drobiową oraz z pieczarkami.  Może jeszcze się tu pojawią?




Składniki:

* 800 g wieprzowiny
* 150 g wędzonej kiełbasy
* 1 cebula
* 3 - 4 ogórki kiszone
* 3 łyżki przecieru pomidorowego
* 1,5 litra bulionu (lub wody)
* 2 łyżki mąki
* kilka ziarenek ziela angielskiego
* 2 - 3 liście laurowe
* sól, pieprz
* olej





Wykonanie:

Wieprzowinę kroimy w małą kostkę lub paski, kiełbasę w kostkę, cebulę na talarki, ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Wieprzowinę podsmażamy na oleju. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu smażymy kiełbasę, zdejmujemy a następnie podsmażamy cebulę. Mięso i cebulę wrzucamy do garnka i zalewamy większością bulionu. Dodajemy ziele i liść laurowy. Na patelnię z resztą oleju wrzucamy mąkę, podsmażamy i dolewamy resztę bulionu. Mieszamy dokładnie a następnie dodajemy do gotującego się mięsa i cebuli. Mieszamy. Wszystko dusimy około 60 minut, aż mięso zmięknie. Około 10 - 15 minut przed końcem dodajemy ogórki i przecier pomidorowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku.Potrawę podajemy z chlebem lub ziemniakami. Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...