25.01.2012

Muffiny jabłkowe z kruszonką

Wczoraj mieliśmy przemiłych gości.  Odwiedziła nas Ola razem z córeczkami.  Ponieważ cały dzień spędziłam w pracy, musiałam wymyślić coś szybkiego.  A czy  może być coś szybszego niż muffiny?  Dodatkowo posypałam je resztką kruszonki, która została po ostatnim deserze.

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130g cukru
  • 200ml mleka
  • 90ml oleju roślinnego
  • 1 duże jajko
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kruszonka (opcjonalnie)

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki do miski, wymieszać. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski i wymieszać. Dodać starte na grubej tarce jabłko. Zmieszać wszystko razem (niezbyt dokładnie). Ciasto przełożyć do foremek. Każdą muffinkę posypać odrobiną kruszonki. Piec przez około 20 - 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...