28.12.2012

Babka bakaliowa

Ta babka zagościła na naszym świątecznym stole. Jest bardzo aromatyczna (dzięki skórkom owocowym) i wilgotna.   Myślę, że spokojnie może pojawić się też podczas Wielkanocy. To kolejny świąteczny wypiek wykonany z Kasią.  Przypominam Wam też o bardzo przydatnym przeliczniku miar i wag.   Jeśli braliście udział w konkursie z Kasią koniecznie doczytajcie post do samego końca :)





Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 Kasia
  • 170 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g bakalii (dałam suszone figi, daktyle,rodzynki i  kandyzowane skórki)

Na polewę:
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 80 g kremówki


Wykonanie:
W jednej misce wymieszać mąki i proszek do pieczenia. Rodzynki umyć, osuszyć, pozostałe bakalie posiekać.  Włożyć do osobnej miski i wymieszać je z dwiema łyżkami mąki.  Kasię roztopić i ostudzić.  Jajka i cukier utrzeć mikserem na biało.  Mąki i ostudzoną Kasię dodawać na przemian do masy jajecznej mieszając. Na koniec dodać bakalie obtoczone w mące i całość wymieszać.  Przełożyć do keksówki (użyłam 30 cm, ale można też troszkę mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 40 - 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.    Ostudzić na kratce.
Kiedy ciasto ostygnie przygotować polewę.  Czekoladę i kremówkę podgrzewać w garnuszku cały czas mieszając, aż masa się dobrze połączy i lekko zgęstnieje.  Odstawić na kilka minut, aż lekko przestygnie.  Następnie polać babkę polewą.  Zamiast polewy czekoladowej, można też użyć lukru.


Wpis sponsorowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...