09.12.2012

Sernik czekoladowy

Przyznajcie sami, że taka pogoda jak teraz, po prostu zmusza do jedzenia czekoladowych słodkości.  Ponieważ ochotę miałam też na sernik, postanowiłam połączyć te dwa smaki.  Do tego posypałam go cukrem pudrem, aby odzwierciedlał chociaż troszkę ten cudowny puch za oknem.
Przypominam Wam też o konkursie, który trwa jeszcze do wtorku.  Cudowne nagrody czekają.




Składniki:

  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 250 g owsianych ciasteczek czekoladowych



Wykonanie:
Ciasteczka owsiane miksujemy w malakserze lub rozgniatamy wałkiem, bardzo drobno.  Dodajemy masło i mieszamy.  Tak przygotowaną masą wykładamy spód  tortownicy (wcześniej koniecznie wyłóżmy dno tortownicy papierem do pieczenia) o średnicy 24 cm. 
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.  Pozostałe składniki miksujemy tylko do połączenia składników.  Dodajemy czekoladę i ponownie chwilę miksujemy.  Masę wylewamy na ciasteczkowy spód.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.  Sernik wyjmujemy i studzimy.  Ostudzony posypujemy królewskim cukrem pudrem w młynku.


Wpis sponsorowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...