Składniki:
- 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 250 g szpinaku w liściach
 - 3-4 suszone pomidory
 - 300 g gęstego jogurtu naturalnego
 - 1 jajko
 - 3 łyżki startego twardego sera (grana padano, parmezan)
 - szczypta gałki muszkatołowej
 - 1 spory batat
 - oliwa
 
Wykonanie:
Batat należy bardzo dobrze umyć a następnie pokroić w plastry o grubości ok. 2 mm.  Na patelnię wlać odrobinę oliwy i podsmażać plastry batata partiami.  Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.  Usmażone bataty wykładamy do formy do tary o średnicy 20 cm. Układamy tak, żeby zachodziły na siebie i pokrywały dno i boki.
Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.  Dodać czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę.  Następnie dodać pokrojone suszone pomidory oraz szpinak.  Smażyć przez kilka minut.  Następnie podsmażony szpinak przekładamy do miski, dodajemy jogurt, jajko oraz ser i doprawiamy.  Mieszamy i masę przekładamy na spód batatowy.  
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.  Tartę pieczemy przez około 40 minut, aż masa stężeje i lekko się przyrumieni.  


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.