Kolejny przepis od Ainsleya Harriott'a z książki "Meals in minutes".  Jak zapowiedziałam rodzinie co zrobię na sobotni obiad, reakcja małżonka była następująca: "Znowu bez mięsa".  Jednak gdy tylko danie wylądowało na stole, stosunek moich panów do dania uległ radykalnej zmianie.  Usłyszałam, że jest super, pyszne i że wcale nie czuć, że tam nie ma mięsa (a to z ich ust komplement).  Synio stwierdził, że to danie to 777 niebo. Córcia też zjadła całą swoją porcję.
Danie w ramach akcji "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk"
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
 - 1 cebula, posiekana
 - 1/2 - 1 łyżeczki chilli
 - 400 g pomidorów i z puszki
 - 200 g mieszanych warzyw z mrożonki (dałam tylko groszek)
 - 215 g fasolki red kindey z puszki, osączonej
 - 5 placków tortilli
 - 150 g sera cheddar, utartego
 - sól, pieprz
 - sałata, śmietana do podania
 
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulkę aż się zezłoci. Dodać chilli i pomidory, smażyć 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać mrożone warzywa i podgrzewać przez kolejne 4 minuty. Dodać fasolkę, podgrzać i doprawić do smaku.
Placek tortilli położyć na żaroodpornym talerzu (ja użyłam blachy do tarty), posmarować częścią sosu i posypać serem. Wykładać kolejna placki tortilli, sos i ser. Na koniec na ostatnim placek dać tylko ser. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez 10 minut, aż ser się stopi. Pokroić na kawałki i podawać z sałatą i śmietaną.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.