02.01.2011

Ciasto rumowe z bakaliami

Przepis na to ciasto moja szwagierka dostała od swojej koleżanki a przygotowywałyśmy je razem na Sylwestra.  Nasze wyszło odrobinę zbyt rumowe, bo rodzynki okazały się jednak bardzo spragnione i wypiły strasznie dużo alkoholu.  No, ale może w Sylwestra im też wolno.
Wielkie podziękowania dla M. za podzielnie się przepisem a dla A. za pomysł upieczenia go.





Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki bez 2 łyżek
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
  • 50 - 100 ml rumu
  • lub 50-100 ml spirytusu i olejek rumowy

Masa:

  • 1 puszka masy krówkowej
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w niewielkiej ilości wody lub 1 łyżka mocnej kawy
  • 1/2 kg bakalii

Wykonanie:

Biszkopt :

Białka ubijamy dodać powoli cukier. Następnie dodajemy po jednym jajku, nadal ubijając. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy do średniej tortownicy i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy i przekrawamy na pół. (Można przygotować dzień wcześniej)

Rodzynki i ewentualnie żurawinę namaczamy w części ponczu i odstawiamy na kilka godzin lub na noc.

Następnie przygotowujemy masę. Ucieramy masło dodając po trochu masy krówkowej oraz kawę. Odkładamy mniej więcej 1/4 masy. Do reszty dodajemy bakalie (możemy część odłożyć do dekoracji) i mieszamy.

Wykładamy na paterę dolną część biszkoptu i nasączamy połową pozostałego ponczu. Smarujemy biszkopt masą i przykrywamy drugim biszkoptem, który nasączamy resztką ponczu. Placek smarujemy odłożoną częścią masy (możemy też posypać odłożonymi wcześniej bakaliami). Odstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby placek się przegryzł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...