30.01.2011

Zdrowe muffiny

Ktoś mi kiedyś obiecał, że je dla mnie zrobi.  Koniec końców zamiast tego przygotował mi ten Ktoś przepyszne pizze, cudne śniadanie i wspaniałe zupy.  Więc wybaczam ;)  Muffiny zrobiłam sobie sama (to przynajmniej potrafię).  Powód dla ich zrobienia akurat w tym momencie banalny - pierwszy dzień po feriach, więc trzeba przygotować dla szkolniaka jakieś drugie śniadanie.  Muffiny na podstawie tego przepisu.



Składniki:

  • 175 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 50 g płatków owsianych
  • 120 g brązowego cukru


  • 1 jajko
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


  • 80 g suszonej żurawiny
  • 80 g daktyli (bez pestek, posiekanych)
  • 85 g włoskich orzechów (posiekanych)


Wykonanie:

W jednej mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość misek łączymy, niezbyt dokładnie mieszając. Dodać żurawinę, daktyle i orzechy i ponownie delikatnie wymieszać.

Nakładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...