21.05.2010

Pieczone risotto ze szparagami

Pierwszy przepis, który wypróbowałam z mojego nowego nabytku "Low fat meals in minutes".  Musiałam się z tym przepisem pośpieszyć bo albo teraz, albo dopiero za rok.  A przecież takie cudo nie mogło czekać.



Składniki:


  • 2 łyżki oliwy
  • 600 g szparagów
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 1 papryczka chilli, posiekana (nie dałam)
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 250 g ryżu do risotto
  • 600 ml wrzątku
  • szczypta szafranu (dałam łyżeczkę kurkumy)
  • sól, pieprz
  • liście bazylii do dekoracji (zapomniałam o nich)



Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Podgrzać 1 łyżkę oliwy w patelni, dodać szparagi pokrojone na kawałki, smażyć 3-4 minuty, posypać papryką. Przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej do naczynia żaroodpornego.

Dodać pozostałą oliwę, usmażyć cebulę i czosnek przez 4-5 minut. Dodać pokrojone pomidory, chilli i cukier. Doprawić solą i pieprzem, smażyć około 2 minuty. Przełożyć na szparagi i włożyć na dolną półkę piekarnika.

Ryż wsypać do drugiego naczynia żaroodpornego, zalać wrzątkiem, dodać szafran (kurkumę). Przykryć szczelnie folią aluminiową i włożyć do piekarnika na półkę wyżej niż szparagi. Piec 20-25 minut aż cała woda zostanie wchłonięta a szparagi będą miękkie. Gotowy ryż poruszać widelcem i wyłożyć na ogrzane talerze. Na to położyć szparagi i pomidory, posypać liśćmi bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...