8.03.2009

Tortille pszenne

Przepis oczywiście z mojej ukochanej książki.  A teraz czekam na wiosnę, żebym mogła zawijać w te placuszki pomidorki, sałatę i całą resztę warzywek.



Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g smalcu lub innego tłuszczu zwierzęcego
  • 150 ml ciepłej wody


Wykonanie:
Wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia w misce. Wetrzeć smalec, dolać wodę i ugnieść delikatnie na miękkie ciasto. Przykryć folią samoprzylepną i odstawić na 15 minut. Podzielić na 12 części i uformować je w kule (jak dla mnie można podzielić na mniej kawałków, bo tortille wychodzą dość małe). Rozwałkować na lekko oprószonej mąką powierzchni na 15-18 cm placki. Przykryć, żeby nie traciły wilgoci.
Rozgrzać patelnię o grubym dnie i smażyć (bez tłuszczu !) tortille przez 1 ½ - 2 minut, przewracać jak tylko zaczną pojawiać się bąbelki. Placki powinny zostać elastyczne. Zdjąć z patelni i owinąć w ściereczkę kuchenną, żeby placki utrzymały ciepło aż usmażą się wszystkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...