26.05.2013

Koktajl rabarbarowy

Na dzisiejsze święto przygotowałam bardzo kobiecy drink. Drink, który upatrzyłam sobie już w lutym, kiedy kupiłam Good Food.  Tam wtedy był rabarbarowy sezon, a ja mogłam o nim tylko pomarzyć.  Za to teraz szaleństwo.  W magazynie na wierzchu był jeszcze advocat z lemoniadą, ale zapewniam Was, że bez tego dodatku też smakuje wspaniale.
Mamusie wszystkiego najlepszego.




Składniki:
  • wódka
  • syrop rabarbarowy  *
  • lód

Wykonanie:
Do shakera wlewamy wódkę i syrop w równych proporcjach.  Dorzucamy kostki lodu i dobrze mieszamy.  Przelewamy przez sitko (w shakerze już jest) do zmrożonych kieliszków.  Możemy udekorować skórką z rabarbaru.


* Syrop rabarbarowy

Składniki:
  • 85 g drobnego cukru
  • 75 ml wody
  • 300 g posiekanego rabarbaru

Wykonanie:
Cukier i wodę umieścić w garnku.  Gotować na małym ogniu tak, aby cukier się rozpuścić, ale woda nie zawrzała.  Dodać posiekany rabarbar, przykryć  i zwiększyć troszkę ogień.  Gotować przez 5 minut.  Rabarbar z syropem przełożyć na gęste sitko.  Delikatnie przecisnąć syrop do miski.  Ostudzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...