08.05.2013

Pieczone szparagi

Szybki wpis na banalny sposób na szparagi.  Podpatrzony u Bei.  Piekłam tak już kilka razy w zeszłym roku, ale nie doczekały się wtedy publikacji.  W tym roku sezon szparagowy zaczynam właśnie od tego pomysłu, bo przyda się w kilku przepisach na pewno.



Składniki:
  • zielone szparagi
  • oliwa
  • 1 cytryna
  • sól morska


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki (ja te obrałam, bo były dość grube, ale chyba niepotrzebnie).  Szparagi układamy na blasze.  Posypujemy solą, skrapiamy odrobiną oliwy.  Z umytej cytryny ścieramy skórkę i posypujemy nią szparagi.  Skrapiamy je też odrobiną soku z cytryny.  Pieczemy przez 7 - 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...