4.07.2014

Muffiny truskawkowe z czekoladą

Ostatnie truskawki, do tego niezbyt już ładne.  Za to bardzo słodkie.  Pomyślałam, że zmiksuję je i przygotuję wegańskie muffiny.  Wegańskie, bo wiem, że w przypadku zmiksowanych truskawek nie będę już potrzebować ani mleka czy jogurtu, ani jajka.  Za to dodałam groszki czekoladowe, więc wegańskie jednak nie są.  Tak dla przekory.
A wpis dodaję do akcji Domi - Muffinkowo IV. 





Składniki: (na 12 sztuk)
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 ml zmiksowanych truskawek (z ok 330 g)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g oleju
  • 30 g groszków czekoladowych (opcjonalnie)


Wykonanie:
Mąkę, cukier i proszek wymieszać w misce.  Dodać zmiksowane truskawki i olej i wymieszać.  Na koniec dodać groszki czekoladowe.  Ciasto przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Piec w 190 stopniach przez około 20 - 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...