Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru (może być niepełna)
- 2 płaskie szklanki mąki pszennej typ 450 - 500
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- truskawki (ok. pół kilograma, w zależności od wielkości)
Wykonanie:
Masło rozpuścić i ostudzić. Blachę o wymiarach 30x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Jajka ubijać dodając stopniowo cukier. Mąkę przesiać razem z proszkiem i dodać do ubitych jajek. Wymieszać delikatnie. Dolać przestudzone masło i ekstrakt waniliowy. Ponownie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy.
Umyte i odszypułkowane truskawki przekroić na pół. Układać na cieście, rozkrojoną stroną do góry. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto można opruszyć cukrem pudrem.
super letnie ciasto!
OdpowiedzUsuńFajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/