Szybka przekąska do postawienia na stole czy zabrania na piknik. Kilka składników, niewiele wysiłku, a efekt bardziej niż zadowalający.
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 1 opakowanie sera feta
- 1 opakowanie szpinaku
- 1 mozzarella
- czosnek
- sezam
- 1 jajko
Wykonanie:
Szpinak pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju z czosnkiem. W misce wymieszać podduszony szpinak, pokruszony ser feta i pokrojoną na kawałki lub porwaną mozzarellę. Dodać białko jajka (żółtko zostawić do posmarowania) i wymieszać.
Jeden płat ciasta rozłożyć. Rozsmarować na nim mieszankę serowo-szpinakową. Położyć na tym drugi płat ciasta i delikatnie przycisnąć. Wierzch posmarować żółtkiem jajka (można je ewentualnie wymieszać z odrobiną mleka). Całość pociąć na kwadraty i posypać sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Najlepiej pozostawić w piekarniku do przestygnięcia tak, żeby nadzienie dobrze się ścięło i przeschło.
Podawać na ciepło lub zimno.