23.03.2025

Przekąska z serami i szpinakiem

Szybka przekąska do postawienia na stole czy zabrania na piknik.  Kilka składników, niewiele wysiłku, a efekt bardziej niż zadowalający.



Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 1 mozzarella
  • czosnek
  • sezam
  • 1 jajko


Wykonanie:

Szpinak pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju z czosnkiem.  W misce wymieszać podduszony szpinak, pokruszony ser feta i pokrojoną na kawałki lub porwaną mozzarellę.  Dodać białko jajka (żółtko zostawić do posmarowania) i wymieszać.

Jeden płat ciasta rozłożyć.  Rozsmarować na nim mieszankę serowo-szpinakową.  Położyć na tym drugi płat ciasta i delikatnie przycisnąć.  Wierzch posmarować żółtkiem jajka (można je ewentualnie wymieszać z odrobiną mleka).  Całość pociąć na kwadraty i posypać sezamem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.  Najlepiej pozostawić w piekarniku do przestygnięcia tak, żeby nadzienie dobrze się ścięło i przeschło.

Podawać na ciepło lub zimno.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...