23.03.2025

Sałatka z kuskusem perłowym i halloumi

 Znaleziona na Instagramie, ale zupełnie nie trzymałam się oryginalnych proporcji, a tylko listy składników.  Przygotowałam na spotkanie z przyjaciółmi i okazała się strzałem w dziesiątkę.  Można na ciepło, ale równie dobra na zimno.  Doskonała do pracy, do pudełka.





Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) kuskusu perłowego
  • 1 słoik ciecierzycy
  • 1 ogórek
  • 1 - 2 papryki (dałam czerwoną i żółtą)
  • 1 ser halloumi
  • oliwa
  • sok z połówki limonki
  • 1 łyżka miodu
  • papryka słodka, sól, pieprz
  • natka pietruszki


Wykonanie:

Ciecierzycę odsączyć z zalewy, wyłożyć na blaszkę na papier do pieczenia.  Posypać papryką i pieprzem.  Piec przez 30 minut w 180 stopniach.

Ser halloumi pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni.

Kaszę kuskus ugotować w proporcjach 1:2 w osolonej wodzie przez 10 minut.

Ogórek i paprykę pokroić w kostkę.  W słoiczku energicznie wymieszać miód, sok z limonki i oliwę.  Można dodać sól i pieprz.  Wszystkie składniki wymieszać w misce i polać sosem.  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...