Znaleziona na Instagramie, ale zupełnie nie trzymałam się oryginalnych proporcji, a tylko listy składników. Przygotowałam na spotkanie z przyjaciółmi i okazała się strzałem w dziesiątkę. Można na ciepło, ale równie dobra na zimno. Doskonała do pracy, do pudełka.
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) kuskusu perłowego
- 1 słoik ciecierzycy
- 1 ogórek
- 1 - 2 papryki (dałam czerwoną i żółtą)
- 1 ser halloumi
- oliwa
- sok z połówki limonki
- 1 łyżka miodu
- papryka słodka, sól, pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, wyłożyć na blaszkę na papier do pieczenia. Posypać papryką i pieprzem. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.
Ser halloumi pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni.
Kaszę kuskus ugotować w proporcjach 1:2 w osolonej wodzie przez 10 minut.
Ogórek i paprykę pokroić w kostkę. W słoiczku energicznie wymieszać miód, sok z limonki i oliwę. Można dodać sól i pieprz. Wszystkie składniki wymieszać w misce i polać sosem.