18.01.2010

Bułeczki z czekoladą i kokosem - WP #58

Przepis zaproponowany przez Paulinę w ramach kolejnej edycji Weekendowej Piekarni Alicji.  Bułeczki zrobiłam z myślą o 2 śniadaniu do szkoły dla mojego synia oraz dla małżonka do pracy.  Pomimo tego, że zwiększyłam ilość cukru i tak nie były za słodkie.  Aż żałuję, że nie mieliśmy nutelli - byłaby doskonała do bułeczek.  Nadrobimy następnym razem, bo przepis powtórzę.  
A podczas formowania bułeczek korzystałam z rad Tatter w ramach Piekarni po Godzinach.



Składniki:


  • 570 g maki pszennej
  • 12 g drożdży suchych lub 24 g świeżych (dałam instant)
  • ok 185 ml mleka
  • 85 g masła roślinnego (dałam zwykłe i je rozpuściłam)
  • 5 łyżeczek cukru (dałam 10)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 rządki czekolady (6-8 kostek) - dałam 3 rządki czyli 9 kostek
  • plus jajko do smarowania



Wykonanie:

Drożdże rozpuszczam w mleku z dodatkiem cukru. Odstawiam. (Ja przez roztargnienie wsypałam od razu do mąki)

Czekoladę siekam w drobne kawałki, takie duże okruszki.

Do miski z mąką wrzucam wszystkie składniki. Mieszam. Następnie przekładam na blat i wyrabiam kilka minut, aż ciasto będzie puszyste i gładkie.

Ciasto lekko smaruje olejem i wkładam do miski. Przykrywam i odstawiam na 1 h wyrastania.

Wyrośnięte ciasto wyjmuję, chwilkę wyrabiam. Dzielę na 8-9 części i formuję owalne bułeczki. One sporo urosną, więc lepiej moim zdaniem, zrobić ciut dłuższe niż szersze :) (ja robiłam okrągłe)

Układam bułeczki na blaszce, w 2 rzędach w 1,5 cm odstępach. Przykrywam i odstawiam znowu na 1h.

Wyrośnięte bułeczki smaruję rozkłóconym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego do 190 C piekarnika i piekę bułki ok 15 minut.

Bułeczki będą fajnie lekko złączone ze sobą, sa idealne na drugie śniadanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...