13.01.2010

Sałatka z czerwonej papryki, owoców i kminu rzymskiego

Przepis pochodzi z "Kuchni z bukietem przypraw", o której jakoś ostatnio zapomniałam.  Ponieważ moja rodzinka nie przepada za papryką robiłam tylko małą porcję dla siebie i nie chowałam do słoika tak jak poleca autor.  Całą przygotowaną porcję zjadłam od razu.  Sałatka jest dość ostra, wyraźna w smaku, bardzo czuć kmin oraz imbir.  Jak dla mnie cudna.




Składniki:


  • 500 g czerwonej papryki (dałam też zieloną)
  • 1 twarda gruszka
  • 1 jabłko (np. granny smith)
  • 1 korzeń imbiru (dałam 1 łyżeczkę startego)
  • 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • drobna sól



Wykonanie:

Papryki obrać nożykiem do ziemniaków (ja nie obierałam). Przekroić na pół, usunąć pestki i białe części. Miąższ pokroić w małą kostkę. Wrzucić do rondla, zalać wodą, gotować 1 minutę. Odstawić. Imbir obrać i utrzeć na tarce. Jabłko i gruszkę obrać, usuną pestki i gniazda nasienne, owoce pokroić w kostkę. Do średniego rondla wlać ocet, dodać kmin, imbir, cukier i 4 łyżki wody. Gotować 30 sekund, a następnie dodać osączoną paprykę i pokrojone w kostkę owoce. Gotować 5 minut na małym ogniu, posolić, przełożyć do słoika. Pozostawić do ostudzenia bez przykrycia, następnie zamknąć słoik i przechowywać w chłodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...