28.04.2009

Olej waniliowy

Ostatnio wpadła mi w ręce w taniej księgarni książka "Kuchnia z bukietem przypraw" Philippe Delacourcelle.  Przepisy niby zwyczajne, ale ilości i rodzaje przypraw dodawane do potraw wprost oczarowują.  Na pierwszy ogień poszedł olej waniliowy, który można dodawać według autora do łagodnej sałaty, ale też do zimnego białego mięsa.  U nas jak na razie służy do polewania sałat.  Smakuje niebiańsko.  Nigdy jeszcze nie jadłam takiego połączenia.  Polecam, bo warto spróbować tym bardziej, że sezon na nowalijki w pełni.



Składniki:


  • 300 ml oleju arachidowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • drobna sól




Wykonanie:

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i zeskrobać nożem ziarenka. Wrzucić je do oleju i lekko podgrzewać przez 1 minutę. Odstawić na 1 godzinę. Kiedy olej ostygnie do temperatury pokojowej, posolić i dodać sok z cytryny. Dobrze wymieszać. Przechowywać w butelce (ja wykorzystałam butelkę po oliwie)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...