23.09.2009

Przekładane ciasto czekoladowe z polewą

- Jakie chcesz ciasto na imieniny synku?
- Czekoladowe z likierem.
-  Z likierem?  Ale przecież tobie nie wolno.
- Jak to nie wolno.  A pierniczki? Przecież były z lukierem.
- A,  z lukrem.
No i rozpoczęły się poszukiwania odpowiedniego ciasta.  Z pomocą przyszedł mi segregator "Successful Baking", który pożyczyłam od mojej koleżanki.
Ciasto upieczone, smakowało i to bardzo (nawet ja chociaż na diecie skusiłam się, a co, w końcu imieninowe).  Synio zachwycony, chociaż nie omieszkał dodać, że na zdjęciu w oryginale jest jeszcze krem maślany, a ja go nie zrobiłam.




Składniki:

  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 125 ml wrzątku
  • 125 ml śmietany
  • 275 g mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 175 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka brandy lub rumu (niekoniecznie)
  • 100 g dżemu malinowego (dałam truskawkowy)

Polewa:
  • 100 g cukru pudru
  • 75 g czekolady, rozpuszczonej
  • 45-60 ml mleka
  • 3 łyżki posypki czekoladowej

Krem maślany:
  • 50 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 25 g czekolady, rozpuszczonej
  • 1-2 łyżeczki srebrnych kuleczek do dekoracji

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować 2 tortownice 23 cm (ja piekłam w jednej, jedną porcję po drugiej) a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Kakao i kawę wsypać do miseczki i rozpuścić w 125 ml wrzątku. Zostawić do ostygnięcia. Następnie wmieszać śmietanę.
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski. W drugiej misce ubić masło i cukier aż stanie się jasne i puszyste. Stopniowo wbijać jajko, ekstrakt wanilii i rum, nadal ubijając. Na przemian dodawać mieszankę śmietanowo-czekoladową i mąkę (po trosze za każdym razem). Podzielić ciasto na dwie części i przełożyć do przygotowanych form. Piec 30 minut, aż ciasto będzie suche w środku (sprawdzić patyczkiem). Przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Chłodne ciasto przełożyć dżemem (posmarować jedną część i przykryć drugą) i wyłożyć na paterę.

Na lukier wymieszać cukier, czekoladę i odpowiednią ilość mleka (dodawać stopniowo). Rozprowadzić na wierzchu ciasta, posypać brzegi (lub całość) posypką czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.

Na krem maślany (ja nie robiłam) ubić masło na gładko, dodać cukier i czekoladę nadal ubijając. Nakładać rękawem do dekoracji dookoła ciasta. Udekorować srebrnymi kulkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...