Sałatka czosnkowa z kalafiora i brokułu
Sałatkę jadłam u moich teściów i muszę powiedzieć, że bardzo przypadła mi do gustu. Jest jednak jedno "ale" - należy ją jeść razem z najbliższą osobą, bo inaczej zapach czosnku może odstraszyć ukochanego ;). Można oczywiście ilość czosnku modyfikować, ale ja najbardziej lubię taką intensywną.
Składniki:
- kalafior
- brokuły
- pomidor
- 2 jajka
- kukurydza z puszki (opcjonalnie)
Sos:
- majonez
- jogurt naturalny lub śmietana
- czosnek (1 - 4 ząbki)
- musztarda francuska (ja daję 2 łyżeczki)
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kalafior i brokuły podzielić na różyczki i ugotować (najlepiej na parze). Ostudzić i schować do lodówki. Jajka ugotować na twardo. Do salaterki włożyć na dno część kalafiora i brokuł, dodać pokrojone na ćwiartki
jajko i pokrojonego w cząstki pomidora. Składniki sosu wymieszać (proporcje według uznania), czosnek ma być zgnieciony. Polać część sałatki i przykryć kolejną warstwą
brokuł, kalafiora, jajka i pomidora i znowu polać drugą częścią sosu. Na wierzchu można posypać
kukurydzą z puszki. Sałatkę schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.