05.03.2011

Rolada jabłkowa

Miała być szarlotka, ale w porę przypomniałam sobie, że jeden z małych gości jest uczulony na mleko, masło itd.  W grę wchodził  tylko biszkopt.  Nie można jednak tych samych gości częstować ciągle tym samym ciastem.  Dlatego stanęło na roladzie.  I dobrze, bo dzieciakom smakowało, no dobrze nie tylko dzieciom.

 


Składniki na ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) - dałam domowy

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać.

Blachę o boku 28 - 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ściereczkę kuchenną (lnianą) wysypać cukrem waniliowym. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia.


Składniki na nadzienie

  • 4 jabłka
  • 1 galaretka
  • ewentualnie 1 - 2 łyżki cukru (w zależności od użytych jabłek)


Wykonanie:

Jabłka obieramy i ścierami na tartce. Wrzucamy do garnka i dusimy. Ewentualnie odrobinę dosładzamy. Do ciepłych jabłek dodajemy galaretkę w proszku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy jabłka ostygną (nie mogą czekać zbyt długo, bo zbytnio zgęstnieją) rozwijamy roladę i smarujemy jabłkami. Zwijamy i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...