21.03.2011

Kruszonka żurawinowo-orzechowa

Dzisiaj drugi numer "Lawendowego Domu" a w nim moja kruszonka.  Zapraszam do lektury i do częstowania się.


 

Składniki:

  • 4 kwaśne jabłka
  • 2 banany
  • 75 g świeżej żurawiny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g zmielonych orzechów
  • 50 g masła
  • 25 g cukru trzcinowego
  • Garść płatków migdałów

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Jabłka myjemy, obieramy i dzielimy na kawałki. Wkładamy do miski razem z żurawinami i pokrojonymi na plasterki bananami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Owocową mieszankę wkładamy do 4 – 5 kokilek (ewentualnie jednej większej formy do zapiekania).

Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i zmielone orzechy dokładnie mieszamy. Masło kroimy na Palcami rozcieramy masło z mąką tak, aby powstały grudki. Następnie dodajemy cukier i płatki migdałów i szybko mieszamy. Kruszonką posypujemy owoce. Deser zapiekamy przez około 25 minut, do czasu kiedy wierzch kruszonki będzie złoty. kawałki i dodajemy do mąki z orzechami.

Podajemy na ciepło, po lekkim przestudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...