16.04.2011

Mazurek migdałowy

Ten przepis powstał w oparciu o nasz ukochany mazurek.  W odróżnieniu od tamtego jest nieco bardziej słodki (nie ma posmaku kwaśnych wiśni). Sama nie wiem, który jest lepszy.  Najlepiej smakuje na drugi dzień.



Składniki:

* 150 g mielonych migdałów
* 50 g mąki pszennej (lub nieco więcej)
* 100 g masła
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka śmietany
* 4 jabłka
* 6 łyżek całych migdałów
* 3 łyżki migdałów w płatkach
* 5 łyżek żurawiny


Polewa:

* 60 g masła
* 2 łyżki wody
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki cukru


Wykonanie:

Mąkę i zmielone migdały posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę. Wyrobić ciasto (jeśli się nieco lepi można dodać odrobinę mąki więcej). 3/4 ciasta wyłożyć na blachę (kwadratową 24 x 24). Resztę schować do lodówki. Na ciasto wyłożyć malutkie kawałki jabłek. Posypać je posiekanymi migdałami i płatkami migdałów. Wyjąć schłodzone ciasto i zetrzeć na wierzch. Piec w 180 stopniach około 20 minut, aż ciasto się zezłoci. Ostudzić. Na chłodny placek wyłożyć żurawinę.

Wszystkie składniki polewy podgrzewać cały czas mieszając. Gotować przez około 5 minut, aż wszystko się ładnie połączy i lekko zgęstnieje. Lekko ostudzoną polewę wylewać na placek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...