21.04.2011

Wielkanocne ciasteczka cytrynowe

Przed każdym Bożym Narodzeniem robię z dziećmi pierniczki.  Strasznie nas to wciąga.  Dlatego też postanowiłam, że w tym roku przygotujemy wielkanocną wersję takiej wspólnej zabawy.  I tak oto na podstawie 3 różnych przepisów (1,2,3) powstały nasze cytrynowe ciasteczka.  Smakują wspaniale, a lukrowanie przejęła już tym razem córcia :)


 

Składniki:

* 130g masła w temperaturze pokojowej
* 1 jajko
* 15 g cukru waniliowego
* 85g cukru
* 220 g mąki
* sok z całej cytryny
* skórka otarta z cytryny


Wykonanie:

Wszystkie składniki siekamy i następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 porcje, każdą wkładamy w woreczek lub zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na znacznie krócej.

Schłodzone ciasto wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką, rozwałkowujemy i wycinamy wzorki.
Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 10 minut w 190 st.C na blado-złoty kolor. Lukrujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...