17.12.2011

Muffinki na Bożonarodzeniowy poranek

Przepis na te muffiny pochodzi od Nigelli.  Nazwa mówi sama za siebie.  Wspaniały zapach, cytrusowy smak.  Przepis z moimi niewielkimi zmianami, a oryginał u Madzi.


 

Składniki:

  • 250g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100g cukru (dałam trzcinowy)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 5 mandarynek
  • około 100 ml tłustego mleka
  • 75ml oleju lub roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 175g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego jasnego (do posypania muffin)

Wykonanie:

Wymieszać w jednej misce suche składniki. Wyszorować mandarynki i zetrzeć z nich skórkę. Sok wycisnąć. Skórkę dodać do suchych składników. Do soku dolać mleko tak by razem było 200ml płynu. Następnie dodać do mokrych składników olej, jajko i lekko ubić do połączenia.

Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać krótko do połączenia składników. Dodać żurawinę i wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nakładać do nich ciasto. Można posypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...