14.04.2012

Ekonomiczna zapiekanka

Lodówka niby pełna, a pusta.  Brak pomysłu z czego zrobić obiad.  Mięso i warzywa z zupy, ugotowane ziemniaki, reszta żółtego sera, a na internecie zaproszenie do "Ekonomii Gastronomii",  a w głowie pamięć cudownego shepherd's pie. Pomyślałam, że to jest właśnie to.  W końcu zamiana resztek w nowe, pyszne i zdrowe dania to jedna z wielu i nie wiem czy nie najważniejsza, zasada ekonomii.



Składniki:

  • mięsa z kurczaka z rosołu
  • 2 -3 marchewki (ugotowane, z rosołu)
  • 2 cebule
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • kawałek masła
  • ser żółty
  • puszka kukurydzy
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Cebule kroimy w pióra i podsmażamy. Mięso mielimy, marchewkę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę i odrobinę masła, aby masa nie była zbyt sucha. Doprawiamy do smaku. Ziemniaki kroimy w plastry lub rozgniatamy (do rozgniecionych warto dodać odrobinę masła). Na dna naczynia żaroodpornego wykładamy mięsną mieszankę. Na wierzch kładziemy ziemniaki. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...